Marjat voivat tasoittaa verensokerin jyrkkiä vaihteluita. Suuri verensokeritasojen heilahtelu tiedetään olevan haitallista terveydelle. Se voi altistaa tyypin 2 diabetekselle ja lihomiselle.
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan marjojen syöminen voi tasoittaa verensokerinvaihteluja.
Tutkimus osoitti, että runsaasti polyfenoleja sisältävät marjat voivat tasoittaa sokerin aiheuttamaa glykeemista vastetta, eli hiilihydraattien imeytymisnopeutta sekä vaikutusta verensokeriin ja insuliinineritykseen.
Polyfenolit ovat suoja-aineita, joiden avulla kasvit puolustautuvat tuhohyönteisiä, viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan. Eniten niitä on marjojen kuoriosassa.
Mehua tai kokonaisia marjoja
Sokerin syömisen jälkeen koehenkilöiden verensokeri- ja insuliinipitoisuudet nousivat nopeasti ja olivat suurimmillaan jo puolen tunnin kuluttua. Pitoisuudet myös laskivat nopeasti niin, että tunnin jälkeen verensokeri aleni alle paastotason eli verensokerin ”vaihtelupiikit” olivat suuria.
Kun sokeri nautittiin marjojen kanssa, tilanne muuttui. Marjat pienensivät sokerin aiheuttamaa verensokeri- ja insuliinipitoisuuksien nousua, hidastivat pitoisuuksien laskua sekä estivät verensokerin romahtamisen.
Kokonaisten marjojen lisäksi samankaltainen vaikutus oli myös, kun koehenkilöt nauttivat mustaherukka- ja puolukkamehuja.
Marjat siis näyttävät parantavan aterianjälkeistä sokeriaineenvaihdunnan säätelyä ja tasoittavan sokerin aiheuttamaa verensokerin vaihtelua. Marjoja nautittaessa verensokeri nousee maltillisemmin ja pysyy tasaisempana.
Vaikutukset voivat johtua siitä, että marjojen polyfenolit hidastavat sakkaroosin pilkkoutumista ja glukoosin imeytymistä.
Marjoilla samankaltainen vaikutus kuin ruisleivällä
Jo pitkään on tiedetty, että ruisleipä nostaa sokeritasoja maltillisemmin kuin valkoinen vehnäleipä. Tutkimusten mukaan marjoilla näyttää olevan samankaltainen vaikutus kuin ruisleivällä.
Mansikka, mustikka, puolukka ja aronia alensivat vehnäleivän insuliinivastetta, vadelma ja lakka taas eivät. Marjaseos alensi sekä vehnä- että ruisleivän insuliinivastetta. Ruisleivän matalaa insuliinivastetta voidaan siis edelleen alentaa marjojen avulla.
Mekanismeja, joilla ruis tai marjat pienentävät insuliinivastetta, ei toistaseksi tunneta.