Kärsitkö helteestä? Suomalaistutkimuksen mukaan pitkittyneet hellekaudet aiheuttavat suuren terveysriskin varsinkin vanhuksille.

Jotkut odottavat kesän ensimmäisiä helteitä kieli pitkällä, toiset taas inhoavat niitä ja sanovat kärsivänsä kaikenlaisista vaivoista. Nyt on tutkittu, että totta se on: helteestä voi seurata hyvin ikäviä asioita.

Uutispalvelu Duodecim kertoo tuoreesta tutkimuksesta, joka selvitti helteiden vaikutuksia Suomessa 2000-luvulla.

Kuumottavat tulokset paljastavat, että pitkät hellejaksot lisäävät merkittävästi suomalaisvanhusten ja perussairauksista kärsivien kuolleisuutta. Suomessa 2000-luvun helleaalloista aiheutui arviolta useita satoja ennenaikaisia kuolemia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa koettiin todella kuumia, pitkittyneitä hellekesiä vuosina 2003 ja 2010. Tuolloin kasvoi erityisesti naisten ja yli 75-vuotiaiden suomalaisten kuolleisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin puolet helteiden aiheuttamista kuolemantapauksista aiheutui verenkieroelinsairauksista. Naisten suurempi altistuminen kuumuuden haitoille selittynee osin sukupuolten välisillä eroilla lämmönsäätelyssä ja sosiaalisilla tekijöillä, Duodecim uutisoi.  Esimerkiksi yksin eläminen ja helposti lämpiävä asuinhuoneisto saattavat nostaa niin ikään vanhusten kuolemanriskiä.

Tutkimus tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveyden osastolla Kuopiossa.

"Kansanterveydelliset vaikutukset lisääntyvät"

Koko Euroopassa helteiden arvioidaan aiheuttaneen jopa yli 70 000 ennenaikaista kuolemaa pelkästään vuonna 2003.

Pitkittyneiden helteiden lisäksi vaarat vaanivat jo paljon aikaisemminkin. On tärkeää muistaa, että jo yksittäisistä kuumista päivistä ja hellerajoja alhaisimmista lämpötiloista aiheutuu terveyshaittoja, THL:n tutkijat Virpi Kollanus ja Timo Lanki kirjoittavat.

– Olennaista on, että helleaaltojen kansanterveydelliset vaikutukset todennäköisesti lisääntyvät tulevaisuudessa, Kollanus ja Lanki mainitsevat.

Suojaa kuumuuden haitoille ei saa välttämättä hoitolaitoksessakaan. Tutkijat selvittivät, että suomalaisten kuolleisuus kasvoi eniten terveydenhuollon hoitolaitoksissa kuin muissa hoitopaikoissa. Hellerajana Suomessa pidetään 25 celsiusastetta.

Voihan tuon noinkin ilmaista.  Kouvolan sossu jätti  monisairaan ilman sähköä.  Eli lämpö poikki, lämmin vesi poikki, ruuanteko  jäi kylmiin muroihin.  Kolme virkailijaa oli käynyt  toteamassa mutta vielä 2 viikkoa  piti sähköä vartoa. 

Pistän asian MOT  ihmisille sekä lääkäriliittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla