Huono hengitysilma aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja limakalvojen ärsytystä ja pahentaa hengityssairauksien ja allergioiden oireita. Vanhemmiten vietetään kotioloissa yhä enemmän aikaa, joten sisäilman vaikutus terveyteen korostuu.

Sisäilmassa leijuvia hiukkasia tulee ulkoa, meistä itsestämme, materiaaleista, huonekasveista, lemmikeistä. Ne laskeutuvat pölyksi tasopinnoille. Terveydelle haitallisia ovat ilmassa leijuvat hengitettävät pienhiukkaset, joita tulee liikenteestä, tupakansavusta, huonepölystä ja ruuanlaitosta.

Poikkeava haju voi olla merkki rakenteellisesta vauriosta. Haju voi tulla homeista, rakennus- ja sisustusmateriaalien tai lattiakaivon päästöistä, ulkoa tai muista tiloista. Radon on maaperästä nouseva, syövälle altistava radioaktiivinen jalokaasu, jota ei voi aistia.

Oikea huonelämpötila on 21–22 astetta. Uudet ikkunat ovat vanhoja tiiviimpiä ja niissä on korvausilmaa varten säädettävät venttiilit, joissa on kesä- ja talviasento.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain ikkunamalleissa on korvausilmaventtiilien suodattimet, jotka pitää puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa. Jos venttiilit ovat tukossa, korvausilmaa tulee asuntoon esimerkiksi rakenneliitosten kautta tuoden epäpuhtauksia sisätiloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos halutaan koneellinen ilmanvaihto, on rakenteelliset yksityiskohdat selvitettävä tarkoin, jotta ilmanvaihto toimisi oikein.

Ilmankostutinta on huollettava huolellisesti. Jos ikkunan sisäpuoli alkaa höyrystyä, on kosteutta liikaa. Talvella sopiva kosteus on alle 45 prosenttia.

Pesutilat on kuivatettava nopeasti. Muhiva kosteus edistää lian kiinnittymistä laattasaumoihin ja on kasvualusta homeelle. Myös lattiakaivot pitää puhdistaa.

Ilmalämpöpumppu on lämmitys- ja jäähdytyslaite, joka kierrättää ilmaa sisäyksikön kautta. Pumpun karkeat pölysuodattimet on imuroitava viikon tai kahden välein. Suodattimien vaihtovälit ovat puolesta vuodesta noin kahteen vuoteen.

Asukkaan vastuulla on liesituulettimen, venttiilien ja ilmanvaihtoon liittyvien laitteiden puhdistus ja suodattimien vaihto. Hyvä aika suodattimien vaihtoon on keväällä katupölyn päätyttyä ja marraskuun alussa. Pölytömmässä ja hajuttomassa kodissa on hyvä hengittää.

Mistä neuvoja?

Hengitysliitolla on neljä home-vaurioihin ja sisäilmaongelmiin erikoistunutta korjausneuvojaa, jotka työskentelevät eri puolilla Suomea. Maksullinen puhelinneuvonta 020 757 5181 tiistai–perjantai klo 9–15.

Rakennustietosäätiön sivuilla www.rts.fi on vähäpäästöisiksi todettujen rakennus- ja pintamateriaalien lista.

Hengitysliitosta saa tietoa sisäilmaan vaikuttavista laitteista ja ilmanvaihtoon liittyvistä asioista, puh. 020 757 5000, www.heli.fi.

Hengitysliitosta ja Allergia- ja Astmaliitosta saa neuvoja siivoukseen ja laitteiden huoltoon, puh. 0600 14429 ma, ti, ke ja to klo 9–12
(hinta 0,87 e/min), www.allergia.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla