Virtsarakon tulehdus aiheuttaa useimmiten ärhäkät oireet. Kirvelevä ja kivulias tulehdus on hoidettava antibiooteilla, ettei se nouse munuaisiin.

Virtsatietulehdus tarkoittaa joko virtsarakon tai munuaisaltaan tulehdusta. Tulehduksen aiheuttaa yleensä jokin tavallinen suolistobakteeri, yleisimmin Escherichia coli.

– Virtsatietulehdukset ovat pääsääntöisesti naisten vaiva. Puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämässään. 20–40 prosenttia naisista potee sitä toistuvasti, urologi Anna-Kaisa Pere kertoo.

Osa naisista saa toistuvasti virtsarakon tulehduksen yhdynnän jälkeen.

Suoliston bakteereita on runsaasti välilihan eli virtsaputken ja peräaukon välisellä alueella sekä virtsaputken suun ympäristössä. Siitä ne saattavat kulkeutua virtsaputkea pitkin virtsarakkoon tai ylemmäs munuaisaltaaseen saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisilla virtsaputki on selkeästi lyhyempi kuin miehillä, ja bakteerit nousevat herkemmin virtsarakkoon esimerkiksi yhdynnässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Osa naisista saa toistuvasti virtsarakon tulehduksen yhdynnän jälkeen. Silloin voidaan kokeilla yhdynnän yhteydessä otettavaa kerta-annosantibioottia, Pere sanoo.

Miehillä virtsatietulehdus yleistyy iän myötä ja liittyy yleensä eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun. Tulehdusriski kasvaa myös, jos rakko ei pääse tyhjenemään esimerkiksi jonkin neurologisen sairauden takia.

Naistenkaan ei kannata pantata vessassa käymistä, sillä rakossa pitkään seisova virtsa voi avittaa bakteerien kasvua.

– Rakon venyttäminen ei ole hyväksi. Se voi muun muassa heikentää rakon tyhjentymistä, Pere muistuttaa.

Hiivatulehdus ja monet sukupuolitaudit voivat oireilla samalla tavalla.

Virtsarakon tulehdus aiheuttaa usein tiheän virtsaamistarpeen ja tekee virtsaamisesta kirvelyn takia kipeää. Virtsa voi haista pahalle ja olla sameaa ja verensekaista.

– Nuorilla tulehdus on usein voimakkaan oireinen. Iän myötä oireilla on taipumus vaimentua. Esimerkiksi virtsankarkailun paheneminen voi olla merkki virtsatietulehduksesta, Pere sanoo.

Ikääntyneillä voi olla virtsassa bakteereita myös ilman, että ne aiheuttavat tuntuvia oireita. Tällöin puhutaan oireettomasta bakteerivirtsaisuudesta.

– Jos oireita ei ole, bakteerivirtsaisuutta ei tarvitse hoitaa. Se ei aiheuta haittaa munuaisille tai muullekaan terveydelle.

Jos sen sijaan on yleisoireita, kuten kuumetta, kylki- tai selkäkipua ja yleiskunnon heikkenemistä, kyse saattaa olla munuaisaltaan tulehduksesta.

– Silloin on kyse astetta vakavammasta virtsatietulehduksesta, jonka hoitoon tarvitaan usein suonensisäistä antibioottia, Pere huomauttaa.

Kun epäillään virtsatietulehdusta, asia voidaan varmentaa bakteeriviljelyllä virtsanäytteestä. Sillä voidaan tutkia muun muassa tulehdusta aiheuttaneen bakteerin tyyppi ja herkkyys eri antibiooteille.

– Esimerkiksi hiivatulehdus ja monet sukupuolitaudit voivat oireilla samalla tavalla. Sukupuolitaudit voidaan tarvittaessa sulkea pois eri kokeella, Pere sanoo.

Hoitamattomana tulehdus voi nousta munuaisiin.

Joissakin tilanteissa lääkäri voi määrätä antibioottihoidon 18–65-vuotiaan naisen virtsarakon tulehdukseen puhelimitse oireiden perusteella, jos oireet ovat tyypilliset ja nainen on perusterve.

Lääkäri määrää hoidoksi yleensä mahdollisimman kapeakirjoisen eli vain aiheuttajabakteeriin purevan antibiootin. Laajakirjoisempi kävisi myös hyödyllisten bakteerien kimppuun.

– Virtsarakkotulehduksista osa paranisi itsestään muutamassa päivässä. Etukäteen ei kuitenkaan voi tietää, käykö niin, ja siksi todettu infektio hoidetaan aina antibiooteilla. Hoitamattomana tulehdus voi nousta munuaisiin. Sieltä bakteeri saattaa päästä verenkiertoon ja aiheuttaa pahimmillaan verenmyrkytyksen, Pere sanoo.

Antibioottihoito lievittää virtsatietulehduksen oireita nopeasti, muutaman päivän kuluessa. Jos oireilu jatkuu tai tulehdus uusiutuu neljän viikon kuluessa, kannattaa lähteä lääkäriin.

Hoida virtsarakon tulehdus ajoissa: ”Hoitamattomana se voi nousta munuaisiin”

Torju tulehdus

  1. Syö runsaasti C-vitamiinia ja juo pari lasillista karpalomehua päivittäin tai käytä karpalokapseleita tai -jauhetta.
  2. Pidä limakalvot kunnossa. Estrogeenia sisältävä voide tai emätinpuikko vahvistaa limakalvoja.
  3. Käy pissalla myös yhdynnän jälkeen, jotta yhdynnässä rakkoon joutuneet bakteerit huuhtoutuvat pois.

Tiesitkö?

  • Vaihdevuosien aiheuttama limakalvojen oheneminen ja kuivuminen voi altistaa virtsatietulehduksille.
  • Seksuaalinen aktiivisuus ja esimerkiksi diabetes lisäävät virtsatietulehdusten riskiä.
  • Myös perimällä voi olla osuutta tulehdusherkkyyteen.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 15/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla