Vastoin yleistä luuloa yskänlääkkeet tehoavat huonosti tavalliseen flunssayskään.

  1. Yskänlääkkeitä on kahdenlaisia: limaa irrottavia ja yskänärsytystä lievittäviä. Tutkimusten mukaan ne auttavat tavalliseen flunssayskään vähän tai eivät ollenkaan. Yskiminen voi kuitenkin vähentyä, jos uskoo lääkkeen tehoavan.
  2. Tavallisesti yskä lievenee lääkkeenkäytön jälkeen siksi, että elimistö parantaa vaivan vähitellen.
  3. Aikuinen voi käyttää yskänärsytystä hillitsevää lääkettä, jos kuiva yskä vaikeuttaa nukahtamista ja itse kokee, että lääkkeestä on apua. Lapsille yskänlääkkeitä ei suositella.  
  4. Limaa irrottavista yskänlääkkeistä voi olla vähän apua keuhkoahtaumataudista kärsiville. Lääkäri arvioi tällöin hoidon tarpeen.
  5. Minkä tahansa nielua ja kurkunpäätä kosteuttavan nesteen nauttiminen voi helpottaa flunssayskää yhtä paljon kuin yskänlääke. 
  6. Hunajasta ja eukalyptusöljystä on ollut joissakin tutkimuksissa apua, mutta pikkulapsille niitä ei saa antaa.
  7. Kurkkupastillin imeskely voi auttaa, koska se lisää limakalvoja voitelevan syljen eritystä.
  8. Jotkut yskänärsytystä hillitsevät lääkkeet sisältävät kodeiinia. Kodeiinin vaikutus perustuu siihen, että se muuttuu elimistössä morfiiniksi. Se tapahtuu joillakin ihmisillä tavallista nopeammin, ja veren morfiinipitoisuus nousee niin suureksi, että siitä aiheutuu hengenvaarallisia hengitysongelmia. Alle 12-vuotiaat eivät saa käyttää kodeiinia yskän hoitoon.
  9. Suomessa on myynnissä kymmeniä yskänlääkevalmisteita.  Kulutus on vähentynyt viime vuosina.
  10. Yskänlääkkeiden vaikuttavat aineet ovat pääosin vanhoja ja saaneet myyntiluvan aikana, jolloin tehoa ei täytynyt osoittaa yhtä pitävästi kuin nykyään. Myyntiluvan saaneita valmisteita ei saada markkinoilta pois, jos valmisteen käytöstä ei ole todettu aiheutuvan erityistä vaaraa.

Jos yskä kestää yli 3 viikkoa tai siihen liittyy huolestuttavia oireita, hakeudu lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntija: LL, farmaseutti, ylilääkäri Vesa Mustalammi, Fimea

Sisältö jatkuu mainoksen alla