Ikääntyessä iho ohenee ja menettää suojaavia ominaisuuksiaan. Kuivunut ja ohentunut iho alkaa usein kutista ja infektioiden riski nousee. Perusvoiteet auttavat, mutta usein tarvitaan kortisonia.

Iho on ihmisen suurin elin. Se suojaa elimistöä kemikaaleilta, auringolta ja hankaukselta.

Ihon tärkeä tehtävä on kehon lämmönsäätely. Iholla syntyy myös ihmiselle elintärkeää D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta.

-Väestön ikääntyessä ihon terveys korostuu. Ikääntyessä iho ohenee ja menettää suojaavia ominaisuuksiaan. Kuivunut ja ohentunut iho alkaa usein kutista ja ihoinfektioiden, kuten sienien ja bakteeri-infektioiden riski nousee. Säännöllisillä perusvoidevoiteluilla pystytään ihottumien ja ihoinfektioiden lisäksi ehkäisemään säärihaavojen ilmaantumista ja siksi varsinkin jalkojen voitelun merkitys korostuu ikäihmisillä, luettelee ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvaa ahkerasti kuivaa ihoa

Lääkäri muistuttaa, että kuivaa ihoa pitäisi rasvata. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Perusvoiteet auttavat kuivaan ja hilseilevään ihoon. Usein siinä vaiheessa kun potilas tulee ihovaivoineen lääkäriin, ovat ongelmat jo niin pitkällä, ettei pelkkä perusvoide enää riitä, Kauppi toteaa. 

Voiteluun motivointi on kuitenkin haastavaa jopa erikoislääkärille. Erityisesti vanhempia miehiä on vaikea saada rasvaamaan ihoaan säännöllisesti.

- Siksi on hyvä että perusvoiteilla on peruskorvattavuus: reseptillä määrätyn voiteen menekin avulla lääkäri voi kontrolloida, että voidetta on käytetty riittävä määrä, Kauppi toteaa.

Älä pelkää kortisonivoiteita

- Kortisonivoiteet ovat turvallisempia kuin yleisesti luullaan. Niiden käyttöä arastellaan turhaan, sillä oikein toteutettu kortisonivoidehoito on täysin turvallista, Kauppi sanoo.

Kortisonivoiteen liian vähäinen tai lyhyt käyttö saattaa pitkittää ongelmaa. Ihottuma pitää hoitaa ensin kuntoon kortisonilla ja sen jälkeen käyttää riittävästi perusvoidetta.

Lähde: Orion Pharma

Lue lisää:

Apua ihottumiin

Vinkit kuivan ihon hoitoon

Näin hoidat kovettumia, rakkoja ja känsiä

Älä rasvaa kasvoja pakkasella

Iho ei tarvitse rasvaa vaan kosteutta. rasva jää lillumaan pintaan, härskiintyy.
jos rasvaa naamansa yöksi, saa turvotusta kasvoihin.
Tuoksuni YSL:n Paris.
Kaikki voiteet ja pesuaineet täytyy olla tuoksuttomia.
Maailma on täynnä tuoksuja ja hajuja, sen vuoksi ihmisille kehittyy tuokuyliherkkyys.

Hei, täällä yksi kuivaihoinen hieman tuskittelee tätä talviaikaa!

Omat konstini ovat melko luonnonmukaiset, laitan kuiviin käsiini yöksi usein rypsiöljyä, kotimaista tietenkin, ja päälle puuvillahansikkaat.
Aikaisemmin käteni saivat lanoliinia lampaiden hellimisestä, mutta nykyisin meillä ei niitä armahaisia määkyjiä enää ole. Onneksi aitoa, pesemätöntä villaa on aitassa vielä jäljellä, joten käyn sitä puristelemassa ja haistelemassa.

Apteekin perusvoiteiden suurkuluttaja olen myös ja jo tällä palstalla aikaisemmin mainitut vitamiinit ovat meilläkin molemmilla mieheni kanssa käytössä.

Pesuun käytän vauvan kylpyöljyä, edullista ja riittoisaa. Tuoksuja en juuri siedä, vain Cleania pikkuisen suihkautan juhla-asun kanssa ja saman sarjan deodoranttia käytän myös. Normaalisti arkisin kulutan vain tuoksuttomia tuotteita.

Ravinnolla ja liikunnalla on suuri merkitys, paljon kalaa, vihanneksia, kotimaisia juureksia sekä kotona kokattua ruokaa, joka tulee läheltä.
Leivinuunin lämpö on ihoystävällistä, kosteampaa kuin muut lämmitysmuodot. Ruokakin tulee siinä sivussa. Iloinen ja positiivinen mieli näkyvät myös ihosta.

Suloista Valon ja Ilon juhlaa teille kaikille tämän palstan kirjoittajille!

- Siiri -

Sisältö jatkuu mainoksen alla