Helsingin Kansallismuseo on yksi Suomen suosituimmista museoista.
Helsingin Kansallismuseo on yksi Suomen suosituimmista museoista.

Lenkkarit nurkkaan ja dieettiohjeet roskakoriin. Jos haluaa elämäänsä lisävuosia, kannattaa käydä museoissa.

Nyt on hyvä syy lähteä museokierrokselle. Tutkimusten mukaan kulttuuriharrastukset ja museoissa käyminen lisäävät elinvuosia ja parantavat elämänlaatua.

– Museossa vieraileminen on aina virkistävä kokemus, sanoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgren.

Hän uskoo, että erityisen hyvää museovisiitti tekee silloin, kun käy porukalla näyttelyssä ja saa vielä keskustella siitä ystävien tai museon edustajien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olemme muun muassa pakanneet matkalaukkuun vanhoja tavaroita ja käyneet vanhainkodeissa keskustelemassa niiden herättämistä muistoista ja kokemuksista. Museossa taas on toiminut vapaaehtoisryhmä museo-oppaina ja heille on esitetty aina paljon kysymyksiä, Edgren sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taide avaa uusia polkuja

Helena Edgren painottaa myös, että historiallisissa museoissa käynti on tärkeää, koska ne synnyttävät katsojissa ajallista jatkumoa.

– Kävijät nauttivat, kun näkevät museoissa vanhoja esineitä, mutta myös asioita ja tavaroita, jotka ovat heille tuttuja. Kansallismuseon näyttely, joka esittelee 1900-luvun Suomea, on hyvä esimerkki tällaisesta, Edgren mainitsee.

Taidemuseoissa elämykset menevät syvälle alitajuntaan ja saattavat avata katsojassa uusia polkuja myös omaan mieleen.

Museokäynti opettaa

Edgrenilla on itsellään monia, monia voimaannuttavia museokokemuksia. Yksi niistä osuu 1970-lvun alkuun, kun hän näki, kuinka taulua restauroitiin kansallismuseossa.

– Tajusin silloin, mitä kaikkea vanhalle esineelle voidaan tehdä. Tekijä myös kertoi työstään, joten pääsin ikään kuin osaksi kokemusta.

 Nykyään Edgren kiertää kansallismuseon näyttelyt läpi vähintään kerran viikossa.

– Tuntuu, että opin joka kerran jotakin. Ne ovat aina vireyttä lisääviä kokemuksia ja aina tavallaan uusia. Eri aikoina näyttelyt näkee hiukan eri kulmasta ja kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin ja yksityiskohtiin

Jopa neljä lisävuotta

Tuoreessa Museo-lehdessä dosentti ja kirjailija Markku T. Hyyppä painottaa, että kulttuuriaktiivi – siis myös ahkera museoissa kävijä – saa kolme–neljä vuotta lisävuotta verrattuna sohvaperunaan.

– Kaikki kulttuurin harrastaminen on hyvästä ja museot ovat osa tätä. Museossa ihminen kokee jollain alitajuisella tasolla sosiaalisen läsnäolon, vaikka siellä kävisi yksin, Hyyppä toteaa.

Vierailija

Mökin muorilla oli hyvää kulttuuriohjelma ideaa. Olen ollut museoissakin ahkera kävijä. Jostain syytä viime aikoina ei ole tullut pahemmin missään käytyä. Syytä korjata tilanne. Tosin ennen oli kaveri mukana, nyt on toisin. Olen aika kehno yksin lähtemään.

Museot ovat erittäin hyvä kohde myös sukututkimusta harrastaville. Pienenä vihjeenä.

Kulttuuri on l a a j a  käsite.  Myöskin  kirjoittaminen sivuaa  taiteellisuutta.  Ei tökkö saa kirjaimia sillai kivasti. Eli  helppolukuisesti, nautinnollisesti aiheen kärsimättä.

Toki vaatimattomuus kaunistaa,  olen huomannut.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla