Terveyshaittoja. Alkoholia. Talousvaikeuksia. Rahapelit tekevät sairaaksi muutkin ihmiset kuin vain itse ongelmapelaajat.

Tunnetko jonkun, jolla on ongelmallinen suhde rahapeleihin?
Aika moni suomalainen tuntee, ja kärsii samalla itsekin, vaikka rahapeliongelma on ollut pitkään vaiettu asia Suomessa. Tämän vuoksi on ollut myös vaikeaa vetää rajaa siihen, milloin rahapeleistä tulee ongelma ja milloin se on ongelmatonta.

Rahapeliongelmasta kärsii terveysviranomaisten mukaan kuitenkin peräti  800 000 suomalaista. He eivät itse pelaa pelejä – vaan heillä on läheinen, jolla on rahapeliongelmia. Rahapeleiksi luokitellaan esimerkiksi kolikkoautomaatit, veikkauspelit, vedonlyönti, arvontapelit ja raaputettavat arvat. Myös verkossa on nykyisin mahdollista pelata melkein kaikkia näitä pelejä, mikä osaltaan lisää ongelman laajuutta.

Vaikka viidenneksellä suomalaisista on lähipiirissään vähintään yksi peleistä riippuvainen henkilö, varsinaisia ongelmapelaajia on suhteellisen vähän. Rahapeliongelmaisia on noin kolme prosenttia kaikista suomalaisista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan ongelmapelaaminen voi pahimmillaan tuoda läheisen elämään samanlaisia haittoja kuin päihteiden käyttäjät aiheuttavat:  muun muassa psyykkisiä ja fyysisiä haittoja sekä myös rikoksen uhriksi joutumista. Mielenterveys järkkyy, kivut lisääntyvät ja elämän perusturvallisuus horjuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikoissuunnittelija Maritta Itäpuiston mukaan yleisimmät haitat ovat kuitenkin taloudellisia. Useimmilla pelaajilla on vaikeaa kontrolloida pelaamistaan, ja siksi esimerkiksi laskut lykkääntyvät ja saattavat joutua läheisten maksettavaksi. Läheisillä on myös korkea kynnys avun hankkimiseen ja he usein kärvistelevät pitkään ennen kuin hakevat tukea, vaikka heidän olisi syytä puuttua omaan hyvinvointiinsa mahdollisimman pian ongelman havaittuaan.

Haittaako pelaaminen sinun tai läheisesi elämää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kerännyt sivuilleen tietopaketin aiheesta, josta voi lukea tarkempia ohjeita niin ongelmapelaajille kuin heidän läheisilleen ja selvityksiä pelaamisesta. Lue lisää tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla