Naisilla pelaaminen muodostuu ongelmaksi usein elämän murrosvaiheissa: peleihin paetaan arjen murheita. Mitä tehdä, kun eläke tai palkka menee lähes kokonaan pelaamiseen, eikä rahaa tahdo riittää edes ruokaan? Lue neuvot ja katso, mistä saat apua.

Apua peliriippuvuuteen

Ensisijainen hoitopaikka on oman alueen A-klinikka, seurakunnan diakoniatoimi, terveyskeskuksen omalääkäri, paikkakunnan mielenterveystoimisto, peliongelmaan perehtynyt yksityinen terapeutti (www.terapeutit.fi)  ja taloudellisissa ongelmissa paikallinen velkaneuvoja

Kysy rohkeasti apua

Tietoja vertaisryhmistä ja hoitopaikoista antaa A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton tuottama Peluuri-palvelu. Sen auttava puhelin päivystää arkisin klo 12–18 numerossa 0800 100 101. Asiakas voi halutessaan esittää kysymyksiä myös eNeuvonnassa. Pelaajat voivat keskustella Valtti-foorumilla ja pelaajien läheiset Tuuletin-foorumilla. Netissä toimiva Peli poikki -ohjelma on kahdeksan viikon mittainen hoito-ohjelma, jossa voi olla yhteydessä terapeuttiin. www.peluuri.fi

Peliriippuvuudelle altistavat

Varhain aloitettu pelaaminen, jatkuva pelaaminen, ympäristö, jossa pelataan paljon, pelien helppo saatavuus, häiriöitä dopamiinin tai noradrenaliinin aineenvaihdunnassa, päihdeongelmat, ADHD, aikaisempi masennus ja elämän kriisit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä peliriippuvuus on?

Peliongelma on toiminnallinen riippuvuus. Pelihimo tai peliriippuvuus luokitellaan psykiatriassa käyttäytymis- ja hillitsemishäiriöihin. Peliriippuvuudesta on kyse silloin, kun pelaaminen on pakonomaista ja se alkaa hallita elämää. Ongelmapelaaminen on peliriippuvuutta lievempi pulma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peliongelmainen yleensä häpeää ja salaa toimintaansa. Hän saattaa masentua ja saada itsetuhoisia ajatuksia. Hänellä voi esiintyä samantapaisia vieroitusoireita kuin alkoholin tai huumeiden käyttäjällä, kuten unettomuutta, käsien vapinaa ja hikoilua. Myös ihmissuhteet kärsivät, kun ihminen menettää kiinnostuksen muuhun tekemiseen. Lisäksi syntyy taloudellisia ongelmia.

Pelaaminen vaikuttaa aivoissa hormonijärjestelmiin, erityisesti välittäjäaineiden kuten dopamiinin ja serotoniinin aineenvaihduntaan. Dopamiinilla on tärkeä osa oppimisessa ja muistissa. Dopamiinin aktivoituminen pelaamisen yhteydessä saa aikaan mielihyväkokemuksen samalla tavalla kuin käy huumeongelman syntyessä.

Pelaaminen muodostuu ongelmaksi kolmelle prosentille suomalaisista eli noin 130 000 ihmiselle. Vakavasta peliriippuvuudesta kärsii maassamme 42 000 ihmistä. Peliongelmaisia on eniten nuorissa miehissä, mutta useampi kuin joka kymmenes ongelmapelaaja on yli 65-vuotias.

Lainaus:

Mene AAA:han, sieltä saa avun.

Ei AAA palauta RAY:n ja Veikkauksen ryöstämiä rahoja, eikä muutenkaan paranna peliongelmaisen elämää. Keskustelut ja ryhmäterapiat ovat peliongelman kannalta aivan hyödyttömiä. Ainoa ratkaisu on tehdä oma päätös, hankkia kielto kaikkiin pelipaikkoihin sekä pidättäytyä kaikenlaisista rahapeleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla