Aurinkoa, lämpöä, suolavettä. Hiukset ovat koetuksella koko kesän, mutta onneksi niitä voi hoitaa. Alan ammattilainen kertoo ohjeet, miten vältyt hiusten tuhoamiselta kesähelteillä.

1. Mitkä ovat hiusten suurimmat uhat kesällä?

Kesällä hiuksiin kohdistuu auringonsäteitä enemmän kun talvella, joten hius on nyt kovimmalla uv-säteiden altistuksella. Suolavesi kuivattaa myös hiusta, jos sitä ei hoida. Lisäksi hiuspohjan iho reagoi ilmaston muutoksiin.

2. Miten hiuksia kannattaa hoitaa kuumina kesäpäivinä?

Kesälläkin tulee muistaa hiusten ja hiuspohjan erityishoito, koska ne tarvitsevat suojaa, kosteutta ja hoitoa. Hiuspohja on altis palamiselle, jos sitä ei suojata.

Hiusta suojaavat ja kostuttavat tuotteet ovat  tarpeellisia koko kesän ajan. Suosittelen suojaamaan hiusta voimakkaimman auringonoton alla tai vaikkapa lomamatkalla etelässä. Lakkia on syytä käyttää aina kun mahdollista, jotta hiuspohja ja hius eivät joudu koetukselle.  Hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat helppokäyttöisiä ja suojaavia.

Vinkki! Onko sinullakin kuiva päänahka? Unohda vanha uskomus hoitoaineesta

3. Mitkä tuotteet toimivat parhaiten?

Kuten useasti lomalla, kesälläkin etsitään helppohoitoisuutta ja pikaista virkistystä. Muotoilusuihke-hoitoaine-yhdistelmät ovat erittäin toimivia loma- ja kotikäyttöön.

Jos hiuspohja ärtyy kesällä, kannattaa vaivaa hoitaa erillisillä hiuspohjatuotteilla. Hyvä hiuspohjatuote kosteuttaa ja rauhoittaa hiuspohjaa jopa silloin, jos hiuspohja on palanut. Hiuksista kannattaa pitää myös takut loitolla.

4. Mitä pitää ottaa huomioon, kun värjää hiuksia kesällä?

Hiuksia voi huoletta värjätä tai vaalentaa kesällä, kunhan muistaa myös hoitaa hiusta. Hyvät kotihoitotuotteet auttavat värin keston pidentämisessä sekä kosteuttavat hiusta. Uusin kampaamohoito, Niophlex-hoitokäsittely, värin yhteydessä on erittäin suositeltavaa, koska tämä hoitaa, suojaa ja korjaa hiusta värjäyksen aikana ja sen jälkeen.

Lue myös: Hiustutkija: ”Melkein kaikilla +50-vuotiailla on rasvan vajaus”

5. Miten harmaita hiuksia hoidetaan lämpimällä säällä?

Monilla harmaa hius saattaa muuttua auringon valosta kellertäväksi. Harmaata hiusta voi ylläpitää kiiltävänä ja puhtaampana käyttämällä shampoota, joka estää harmaan hiuksen kellastumista. Shampoo myös kosteuttaa ja suojaa hiusta tehokkaasti. Hiuksen kosteutus on äärimmäisen tärkeää, jotta harmaa hius pysyy helppohoitoisempana ja pehmeämpänä.

Asiantuntijana: IdHAIR Finlandin kouluttaja Heidi Alastalo

+ Mitä ovat Niophlex ja Olaplex?

  • Käytetään kampaamoissa kemiallisten hiuskäsittelyjen yhteydessä, kuten värjäyksissä.
  • Korjaavat, vahvistavat ja hoitavat välittömästi hiuksia.
  • Vaikutusta voi pidentää käyttämällä kotituotteita käsittelyn jälkeen.

Lue myös: Miksi hiukset lähtevät?

Laiskakin hiustenlaittaja tarvitsee yleensä jotain tököttiä tukkaansa. Näillä hiustenmuotoilun perustuotteilla pötkit jo pitkälle.

1. Pohjustus- tai muotoilutuote

Omien hiusten paksuuteen, tekstuuriin ja pituuteen sopiva muotoilutuote on välttämätön, jos kaipaat hiuksiin kohotusta, tuuheutta, muotoiltavuutta, kiharoita, rakennetta tai sileyttä.

Muotoilusuihke on helppo vaihtoehto kaikille; suihkauta hiuksiin, harjaa, föönaa ja muotoile tai anna kutrien kuivua itsekseen. Muotoilusuihkeet antavat hiuksille kiiltoa, käsiteltävyyttä ja tuuheutta, jotkut jopa roppakaupalla ”jämäkkyyttä”.

Yleensä kaikissa pohjustustuotteissa eli muotoilusuihkeissa sekä -vaahdoissa on lämpösuoja. Lämpölaitteiden kanssa ei silti kannata touhuta ylenmäärin, sillä hiusta ei varsinaisesti voi suojata kuumuudelta ja sen erittäin kuluttavalta vaikutukselta. Lähinnä ”lämpösuojatuotteet” tuovat hiukseen aineita, jotka kosteuttavat, sulkevat ja silottavat hiussuomuja sekä auttavat lämpölaitteita liukumaan hiuksen pinnalla.

Muotoiluvoide sopii erityisen hyvin kiharoiden korostukseen sekä pitkille hiuksille luonnollista liikkuvuutta ja sileää kiiltoa kaipaavalle. Voide sopii föönauksen alle. Sen voi myös levittää kosteisiin hiuksiin ja antaa niiden kuivua itsekseen.

Erilaiset vahamaiset tuotteet ovat omiaan, kun haluat erotella hiuksista osioita, kiinnittää hiukset voimakkaasti, muotoilla laineita, korostaa kiharaa tai kaipaat rennon ryhdikästä, sotkuista tai pörröistä ilmettä. Nämä lisätään yleensä kuiviin tai vain hiukan kosteisiin hiuksiin.

Perinteinen geeli sopii vesikampauksiin ja notkeampi kovettumaton geeli tuomaan pitoa jopa föönauksen alle.

2.  Puuteri-, sokeri- tai suolatuote

Tästä tuuheuttavien tuotteiden ryhmästä löytyy niin suihkeita, ripoteltavia puutereita kuin voiteitakin. Ne eivät ole ihanteellisia erittäin karkeille, paksuille tai kiharoille hiuksille, vaan nimenomaan hennolle suomalaiselle hiukselle.

Puuteriset tuotteet toimivat loistavasi tyveä kohottamassa ja tuomassa luonnollista paksuutta ja volyymia.

Sokeri- sekä suolasuihkeet ja -voiteet ovat ihanteellisia karheamman ”rantatukan” luomiseen. Näillä pikatuotteilla syntyvät luonnolliset, hiukan karhean ja pörröisen tuntuiset laineet ihan sormin puristelemalla ja hiuksia haromalla.

3. Hiuskiinne eli -lakka

Hiuskiinne viimeistelee kampauksen ja kiinnittää sen, joko joustavasti tai jämäkämmin. Keskivahvan pidon antava ja kosteussuojan sisältävä tuote on yleensä hyvä hankinta. 

Saatavana on nykyään niin hienojakoisia ja kuivia hiuskiinteitä, ettei niitä edes tunne hiuksissa.

Pumppukiinne eli ”märkälakka” on puolestaan enemmänkin geelin ja hiuskiinteen sekoitus ja toimii erinomaisesti kiinni olevan kampauksen kiinnittämiseen. Pumppukiinne kovettaa kampauksen suojaten sitä tehokkaasti.

Kaikkia ihonhoidon ihanuuksia ei Suomesta saa. Kun reissussa pääsee pyörähtämään eksoottiseen kosmetiikkamyymälään, saattaa iskeä valinnanvaikeus – mitä ihmettä täältä kannattaa ostaa?

Listasimme vinkkejä maailmalta löytyvästä kulttikosmetiikasta, jota moni palvoo ja hamstraa joka reissulta. Saavuttamattomia nämä tuotteet eivät ole kenellekään, sillä ostosreissun voi tehdä myös netissä parilla napin painalluksella.

Supertuotteet marketista

Mielettömän hinta-laatusuhteen sarjat Olay ja Neutrogena (anti-age -tuoteperhe) eivät valitettavasti ole enää myynnissä Suomessa. Tätä sietää ihmetellä, sillä molempien sarjojen valikoimasta löytyy erittäin laadukkaita ja tehokkaita tuotteita.

Katsasta vaikka kosmetiikan nettiarvostelusivustoilla ylistetyt Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream -voide ($25) ja Olay Total Effects 7-In-1 Anti-Aging Moisturizer Mature Skin Therapy -voide ($24,99).

Neutrogenan anti-age -tuotteet ovat vielä hippusen huokeampia: Neutrogena Healthy Skin Anti-Wrinkle Night Cream -yövoide ($15) ja Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Serum ($21,99). Olayta ja Neutrogenaa myydään marketeissä Yhdysvalloissa ja useassa muussa maassa.

Pikkulinnut laulavat, että kulttisarja The Ordinary saattaa pian rantautua Suomeenkin. Sitä ennen tätä erittäin edullista, pelkkiä aktiiviaineita sisältävää sarjaa voi tilata kanadalaisesta The Ordinary -nettikaupasta. Tullimaksut voi välttää, jos tilaa tuotteet brittiläisestä Cult Beauty -verkkokaupasta. Useaan kertaan palkittujen tehotuotteiden hinta vaihtelee 6 – 15 punnan välimaastossa.

Tehoaineita pullollaan

Kulttimainetta niittäviin, hiukan arvokkaampiin sarjoihin kuuluu muun muassa Dr. Dennis Gross Ferulic + Retinol Wrinkle Recovery -hoitolinja, joka yhdistää laadukkaasti A-vitamiinin (retinoli) ja superantioksidanttisen ferulihapon (60 £ – 70 £).

Sunday Riley Good Genes -maitohappohoito puolestaaan on pakattu täyteen tehokkaita aktiiviaineita ja lupaa käyttäjälleen upean kirkkaan ja kuulaan ihon. Tätä tuotetta ei tehojensa takia suositella herkkähipiäisille. Noin 85 puntaa kustantavaa hoitoa rakastavat myös julkkikset kuten Helen Mirren.

Näitä sarjoja mydöön esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja useissa kansainvälisissä nettikaupoissa.

Ihovoiteiden ehdotonta eliittiä

Jos raha polttelee taskuissa, ultimaattinen kauneustuote löytyy Düsseldorfista. Dr. Barbara Sturm on kehittänyt ”verivoiteen” nimeltään MC1 Blood Moisturizer, jossa asiakkaan omasta verestä erotettua plasmaa sekoitetaan salaiseen voidepohjaan.

Plasma hoitaa ihoa monin tavoin. Se uudistaa, parantaa ja lisää ihon kosteustasapainoa. Onnekkaat plasmavoidetta testanneet vannovat sen nimeen ja hämmästelevät sen tehoja.

Tuotteen huhutaankin olevan monen Hollywood-tähden salainen ase. Erityisesti luonnollista ihonhoitoa rakastavat kaunottaret Gwyneth Paltrow ja Kate Moss ovat totaalisesti hurmioituneet voiteestaan.

Tehoja voiteesta tosiaan luulisi löytyvän, sillä purkillinen verivoidetta putsaa pankkitililtä 1400 dollaria. Voide valmistetaan räätälöidysti tohtori Sturmin klinikalla Saksassa.