Suomessa alkoholi maistuu keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Eikö muka nuorille?

”Suomen EU-jäsenyys vuonna 1995.” Viime viikolla pohjoismaisesta alkoholipolitiikasta väitelleen THL:n tutkijan Thomas Karlssonin ei tarvitse kauan miettiä Suomen suurinta alkoholipoliittista päätöstä miesmuistiin.

Päätös teki lopun tiukasti säädellystä alkoholipolitiikasta, jota alkoholin tuontirajoitukset vielä terästivät.

Karlsson tutki väitöskirjassaan pohjoismaisen alkoholipolitiikan muutosta vuosina 1994–2013 vertaillen Suomen, Ruotsin ja Norjan alkoholipolitiikkaa.
Suomi erottui kolmikosta maana, jonka alkoholipolitiikka on vapautunut eniten.

– Suomessa Alkoja on väkimäärään nähden enemmän kuin vastaavia monopolikauppoja läntisissä naapurimaissa. Myös ikärajat ja alkoholimyynnin rajoitukset kuten aukioloajat ovat sallivampia, Karlsson kertoo.

Norja pystyi tiukkana

Karlssonin mielestä pohjoismaisen, rajoittavan alkoholipolitiikan perusta on murentunut viime vuosikymmenten aikana, mutta silti voidaan puhua yhä pohjoismaisesta alkoholipolitiikasta.

Pohjoismaissa uskotaan alkoholin vähittäismyynnin monopoleihin ja korkeisiin alkoholiveroihin. Uskon perustana toimii tutkimustieto: saatavuus ja hinta vaikuttavat suoraan alkoholin kulutukseen. Ja jos kulutus kasvaa, alkoholihaitat ja eritoten alkoholikuolleisuus nousevat.

Norja, joka ei ole EU:n jäsen, rajoittaa yhä matkustajien alkoholituontia kiintiöillä. Lisäksi Norja on tehnyt jatkuvia indeksikorotuksia alkoholiverotukseen. Tiukka linja näkyy kulutuksessa: norjalaiset juovat vähemmän kuin suomalaiset ja ruotsalaiset.

Suomessa alkoholipolitiikan vapautuminen ei hetkauta enää nykynuoria.

– Aikuisten ja keski-ikäisten alkoholin kulutus on noussut. Myös eläkeläisten alkoholinkäytössä on havaittavissa kasvua. Toisaalta alaikäisten humalakulutus on ollut jatkuvassa laskussa viimeiset 15 vuotta, Karlsson kertoo.

Ei kuulu muille

Suomessa tiukan alkoholipolitiikan kannattaminen on varma tapa leimautua politiikassa ja arkielämässä tiukkapipoksi.

– Monen mielestä oma alkoholinkäyttö ei kuulu kenellekään eikä etenkään sen rajoittaminen, Karlsson sanoo.

Muualla Euroopassa pohjoismainen nipotus alkaa saada jopa ymmärtäjiä, sillä alkoholihaittojen kanssa kamppailevat myös eteläisemmät eurooppalaiset.

– 2000-luvulla suurin osa Euroopassa tehdyistä alkoholipolitiikan muutoksista on ollut tiukennuksia: ikärajojen nosto Tanskassa, mainontarajoitukset  Ranskassa, tiukemmat rattijuopumusrajat Irlannissa ja Skotlannissa sekä alkoholiverotuksen korotukset Kreikassa ja Iso-Britanniassa.

Entäs se kaljan lanttaus

Thomas Karlsson toivoo Suomeen uutta alkoholilakia, joka korvaisi vuodesta 1994 voimassa olleen alkoholilain.

– Laki tehtiin kiireellä EU-jäsenyyden kynnyksellä. Se on lakiteknisesti vanhentunut ja perinpohjaisen uudistuksen tarpeessa.

Eurooppalainen alkoholipolitiikka lähentyy pikkuhiljaa, mutta varsinaista yhdentymistä ei ole näköpiirissä.

Alkoholipolitiikan hittiaiheista Karssonilla on selvä näkemys.

Viini ruokakauppaan, kyllä vai ei?

– Ei.

Entä keskiolut laimeammaksi, hyvä vai huono idea?

– Nopea tapa laskea alkoholinkulutusta on laimentaa suosituinta alkoholijuomaa. Pysyvämpään muutokseen tarvitaan kuitenkin alkoholikulttuurin muutosta.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.