Miksi jalat valvottavat öisin? Ja niissä tuntuu kävelevän muurahaisarmeija? Lääkäri Risto Laitila vastaa yleiseen ongelmaan.

"Levottomat jalat valvottavat ja kävelyttävät minua yökaudet. Myös pitkään matkustaessa jaloissa kulkee muurahaisia, vaikkei niitä tietenkään ole. Se vaan tuntuu siltä.

Minulle tarjottiin Parkinsonin taudin lääkkeitä, mutten niitä huolinut. Sen sijaan aloin käyttää magnesiumia ja vahvoja B-vitamiineja aika suuriakin määriä ja apua niistä tuntuukin löytyvän.

Nyt askarruttaa, onko hoitoni elimistölle kuinkakin rankkaa?"

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Vispaavat jalat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri Risto Laitila vastaa:

Jos on muuten koko lailla terve ja munuaiset pelaavat, vaaraa hoidostasi tuskin on. B6-vitamiini on kyllä sellainen, että se ylisuurina annoksina häiritsee ääreishermoston toimintaa. Kannattaa katsoa, ettei eri purkeista tule samoja vitamiineja ja ettei purkeissa olevia annostusohjeita ylitä.

Jos potee munuaisten vajaatoimintaa, ei magnesiumia pidä käyttää, ellei siitä neuvottele lääkärin kanssa.

On mielenkiintoista kuulla, että omahoitosi auttaa sinua noinkin hyvin. En osaa sanoa, mihin teho voisi perustua.

Mitä taas Parkinson-lääkkeeseen ja levottomiin jalkoihin tulee, niin dopamiinin tavoin vaikuttavilla lääkkeillä, pramipeksolilla ja ropinirolilla, levottomat jalat usein rauhoittuvat. Siksi lääkäri sinullekin niitä tarjosi.

Lue lisää: Raudan puute voi saada jalat vispaamaan

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

No oletko kyseisen lääkärin nähnyt tai kuullut joskus vastaavan oikeasti johonkin asiaan? Sellaista yleistä pyörittelyä. Ymmärrettävästi tutkimatta on vaikea sanoa juuta eikä jaata, ja olisihan se ammattillisesti jopa arveluttavaa, ja siksi nämä tällaiset kyselypalstat ovat lähinnä säälittäviä. Aivan ilmaiseksi julkisuustyrkyt lääkärit tuskin tuotakaan sanojen pyörittelyä tekevät.

Otsikko lupasi enemmän kun mitä jutusta sai irti. Eipä tuo lääkäri oikeastaan valistanut sen enempää levottomista jaloista kuin niiden hoidostakaan. Lähinnä vaan mitä ei pidä käyttää ja lääkärithän eivät koskaan suosittele muuta kuin perusruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla