Normaalipainoinen nainen on huolissaan suonikohjuistaan. Lue, mitä ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Minulta hoidettiin viisi vuotta sitten suonikohjut pistoshoidolla. Vasemman säären suonikohjut uusiutuivat ja ne hoidettiin vaahtoruiskutuksella viime vuonna.

Vasen sääri on edelleen jalkaterästä asti turpeampi kuin oikea ja iho on tummempi. Jalkapöydän verisuonetkin pullottavat. Voiko tämän vielä hoitaa kuntoon? Ja olisiko paras hoito vaahto- vai pistoshoito?

Olen normaalipainoinen nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Valkovuokko 65-v

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Näin pääset eroon suonikohjuista

Suonikohjut ovat seurausta laskimosuonten vajaatoiminnasta. Veri ei virtaa niitä pitkin takaisin sydäntä kohti, vaan virta tyssää ja kääntyy väärään suuntaan. Kun näin käy, paine laskimoissa nousee ja ne turpoavat aina kohjuröllyköiksi asti. Saman aikaisesti laskimoista karkaa nestettä ihon alle ja se taas johtaa vaihteleva-asteiseen turvotukseen.

Nesteen mukana ihon alle karkaa punasoluja, jotka hajotessaan värittävät ihon tummalla pigmentillään. Sinänsä väri ei ole vaaraksi, mutta turvotus altistaa kutiavalle ihottumalle ja säärihaavoille.

Hoidon kulmakivi on lääkinnällinen hoitosukka. Se puskee verta oikeaan suuntaan ja turvotusnesteen imusuonistoon.

Jos asianmukainen sukkahoito ei riitä ja kudokset ovat vaarassa, tarvitaan kajoavaa hoitoa. Sitä edeltää huolellinen laskimosuonten tutkiminen dopplerlaitteella, jotta hoito voidaan kohdistaa oikeisiin suoniin.

Mitä tekniikkaa kohjusuonten tukkimiseksi sitten käytetään, riippuu viime kädessä kirurgista ja hänen kokemuksestaan. Laserhoito, radiotaajuus, kuuma vesihöyry tai verisuonen tukkivat ruiskutusaineet tähtäävät kaikki samaan. Toistuvissa hoidoissa ehkä tuo vaahtoruiskutus taitaa olla se yleisin hoitotapa.

Mielenkiintoinen artikkeli:

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla