Normaalipainoinen nainen on huolissaan suonikohjuistaan. Lue, mitä ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Minulta hoidettiin viisi vuotta sitten suonikohjut pistoshoidolla. Vasemman säären suonikohjut uusiutuivat ja ne hoidettiin vaahtoruiskutuksella viime vuonna.

Vasen sääri on edelleen jalkaterästä asti turpeampi kuin oikea ja iho on tummempi. Jalkapöydän verisuonetkin pullottavat. Voiko tämän vielä hoitaa kuntoon? Ja olisiko paras hoito vaahto- vai pistoshoito?

Olen normaalipainoinen nainen.

Nimimerkki Valkovuokko 65-v

Lue myös: Näin pääset eroon suonikohjuista

Suonikohjut ovat seurausta laskimosuonten vajaatoiminnasta. Veri ei virtaa niitä pitkin takaisin sydäntä kohti, vaan virta tyssää ja kääntyy väärään suuntaan. Kun näin käy, paine laskimoissa nousee ja ne turpoavat aina kohjuröllyköiksi asti. Saman aikaisesti laskimoista karkaa nestettä ihon alle ja se taas johtaa vaihteleva-asteiseen turvotukseen.

Nesteen mukana ihon alle karkaa punasoluja, jotka hajotessaan värittävät ihon tummalla pigmentillään. Sinänsä väri ei ole vaaraksi, mutta turvotus altistaa kutiavalle ihottumalle ja säärihaavoille.

Hoidon kulmakivi on lääkinnällinen hoitosukka. Se puskee verta oikeaan suuntaan ja turvotusnesteen imusuonistoon.

Jos asianmukainen sukkahoito ei riitä ja kudokset ovat vaarassa, tarvitaan kajoavaa hoitoa. Sitä edeltää huolellinen laskimosuonten tutkiminen dopplerlaitteella, jotta hoito voidaan kohdistaa oikeisiin suoniin.

Mitä tekniikkaa kohjusuonten tukkimiseksi sitten käytetään, riippuu viime kädessä kirurgista ja hänen kokemuksestaan. Laserhoito, radiotaajuus, kuuma vesihöyry tai verisuonen tukkivat ruiskutusaineet tähtäävät kaikki samaan. Toistuvissa hoidoissa ehkä tuo vaahtoruiskutus taitaa olla se yleisin hoitotapa.

Mielenkiintoinen artikkeli:

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.