Pelkällä vedellä tai virvoitusjuomalla ei vanhus pärjää kuumana kesäpäivänä, kertoo keskussairaalan ylilääkäri Ylen haastattelussa.

Riittävän veden nauttiminen helteillä on äärimmäisen tärkeää erityisesti vanhemmille henkilöille.

Jos iäkkäämpi ihminen nauttii kuumana päivänä vain vettä tai virvoitusjuomaa, voi se aiheuttaa elimistössä hyponatremiaa. Tämä puolestaan näkyy helposti huonovointisuutena, oksenteluna ja kuivumisriskin lisääntymisenä, luettelee Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula.

Vesi ei yksin hänen mielestään riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Urheilujuomassa hyvät suolat ovat kohdallaan eli se on suolan ja sokerin suhteen balanssissa, kertoo Hannula Ylellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hannula suosittelee, että sydän- ja nesteenpoistolääkkeitä syövät vanhukset joisivat hellepäivänä puolesta litrasta litraan nesteitä.

Aiemmin julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan pitkittyneet hellekaudet aiheuttavat suuren terveysriskin varsinkin vanhuksille. Suomessa 2000-luvun helleaalloista aiheutui arviolta useita satoja ennenaikaisia kuolemia.

On varmasti maukkaampi se urheilujuoma, vanhuksille ei useinkaan maistu ellei ole oikeasti hyvää ja mieluisaa.

On se tosiasia että pelkkä vesi ei riitä helteellä nuoremmallekaan, kun suolatasapainoa ei vesi hoida. Vettä ja jotain kivennäisvettä, urheilujuomaa ja tietenkin jos maistuu niin suolapalaa eli jotain pitäisi syödäkin vaikkei helteellä monilla ei tunnu nälkä olevan.

Sitten vaan urheilujuomaa ostamaan!

Tai voi tehdä oman sekoituksen:

pulloon tai kannuun vettä, ja lisätään siihen suolaa ja sokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla