Kuuluvatko päänsärkylääke, mieto kortisonivoide ja silmätipat vain apteekin hyllylle?

Farmasialiitto tiedottaa olevansa erittäin huolestunut itsehoitolääkkeitä koskevasta julkisesta keskustelusta. Reseptittä saatavien lääkkeiden myyntioikeutta on ehdotettu myös ruokakaupoille. Liiton mielestä keskustelussa pääosaan on nostettu raha eikä ihmisten terveys.

Liitosta muistutetaan, että itsehoitolääkkeissä on myös riskejä. Osa niistä on liiton mukaan "erittäin tehokkaita lääkkeitä", jotka voivat peittää hoitoa vaativien sairauksien oireita.

Avainasemassa keskustelua käytäessä tulisivat olla korkeasti koulutetut proviisorit ja farmaseutit, liitto muistuttaa.

Ruotsissa itsehoitolääkkeiden myynti on sallittu muuallakin kuin apteekeissa vuodesta 2009.

Lue tiedote

Kuin apteekin hyllyltä

Apteekkien myynnistä noin 14 prosenttia tulee itsehoitolääkkeistä.

Vain niiden hinta on noussut vuodesta 2005 alkaen kuluttajahintaindeksin mukaisesti, reseptilääkkeiden hinta on laskenut. On ymmärrettävää, että apteekit haluavat pitää itsehoitolääkkeiden myynnin vain omassa hallussaan.

Merkittävimmät apteekkien myymät itsehoitolääkkeet ovat nikotiinivalmisteet, kipulääkkeet ja ruoansulatukseen liittyvät lääkkeet. Vuodesta 2006 nikotiinivalmisteita on voinut ostaa myös kaupoista.

Proviisorien ja farmaseuttien sijaan avainasemassa tulee olla itsehoitolääkkeitä tarvitseva ihminen. Itsehoitolääkkeiden tuominen marketteihin ei tietenkään saa romuttaa myöskään syrjäseutujen apteekkiverkostoa.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: