Kuuluvatko päänsärkylääke, mieto kortisonivoide ja silmätipat vain apteekin hyllylle?

Farmasialiitto tiedottaa olevansa erittäin huolestunut itsehoitolääkkeitä koskevasta julkisesta keskustelusta. Reseptittä saatavien lääkkeiden myyntioikeutta on ehdotettu myös ruokakaupoille. Liiton mielestä keskustelussa pääosaan on nostettu raha eikä ihmisten terveys.

Liitosta muistutetaan, että itsehoitolääkkeissä on myös riskejä. Osa niistä on liiton mukaan "erittäin tehokkaita lääkkeitä", jotka voivat peittää hoitoa vaativien sairauksien oireita.

Avainasemassa keskustelua käytäessä tulisivat olla korkeasti koulutetut proviisorit ja farmaseutit, liitto muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruotsissa itsehoitolääkkeiden myynti on sallittu muuallakin kuin apteekeissa vuodesta 2009.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue tiedote

Kuin apteekin hyllyltä

Apteekkien myynnistä noin 14 prosenttia tulee itsehoitolääkkeistä.

Vain niiden hinta on noussut vuodesta 2005 alkaen kuluttajahintaindeksin mukaisesti, reseptilääkkeiden hinta on laskenut. On ymmärrettävää, että apteekit haluavat pitää itsehoitolääkkeiden myynnin vain omassa hallussaan.

Merkittävimmät apteekkien myymät itsehoitolääkkeet ovat nikotiinivalmisteet, kipulääkkeet ja ruoansulatukseen liittyvät lääkkeet. Vuodesta 2006 nikotiinivalmisteita on voinut ostaa myös kaupoista.

Proviisorien ja farmaseuttien sijaan avainasemassa tulee olla itsehoitolääkkeitä tarvitseva ihminen. Itsehoitolääkkeiden tuominen marketteihin ei tietenkään saa romuttaa myöskään syrjäseutujen apteekkiverkostoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla