Moni välttelee lisäaineita viimeiseen asti, kun luulee, että ne ovat jotenkin epäterveellisiä. Ruokavaliosta saattaa sillä tavoin tulla itse asiassa aikaisempaa epäterveellisempi. 

Elintarvikkeiden lisäaineettomuus ja aitous ovat tämän hetken suuria trendejä. Kuluttajien vaatimusten myötä kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia ruokia, jotka on varustettu “lisäaineeton” -leimalla. Niissä lisäaineita on korvattu esimerkiksi käyttämällä tuotteissa hieman enemmän sokeria, suolaa tai rasvaa tai vaihtamalla lisäaine kasviperäiseen vaihtoehtoon.

Kuluttaja saattaa siis huomaamattaan kasvattaa suolankäyttöään valitsemalla lisäaineettoman tuotteen. Liiallinen suolankäyttö on suurin suomalaisten verenpainetta kohottava tekijä. 

– Esimerkiksi nitriitittömissä leikkeleissä säilyvyysaika on lyhyempi tai säilyvyyttä on parannettu suolapitoisuutta kasvattamalla. Myös väriaineita saatetaan korvata kasviuutteilla, mutta aina ei voi tietää, onko siten vain yritetty kiertää lisäainemerkintää. Uutteissa voi myös olla samoja yhdisteitä kuin lisäaineissa, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Johanna Suomi arvioi, että lisäaineisiin liittyvä pelko on osittain tietämättömyyttä ruuan kemikaaleista ja elintarvikkeiden valmistusprosesseista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lisäainepelkoon ei ole syytä nykytiedon valossa. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruuastaan turvallisia määriä lisäaineita, ja jopa lisäaineiden suurkuluttajilla altistus on keskimäärin turvallisella tasolla. Lisäaineiden turvallisuutta on tutkittu paljon, ja niiden enimmäismäärät eri elintarvikkeissa perustuvat tietoihin turvallisina pidetyistä annoksista.

Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen muistuttaa, että jos lisäaineita ei olisi, ruokavalikoimamme voisi kapeutua huomattavasti.

– Lisäaineet tekevät mahdolliseksi erilaiset elintarvikkeet. Ilman lisäaineita koko ruokaketjun logistiikka, kuten pakkaaminen ja säilytys, pitäisi miettiä eri tavoin, jotta ruuan turvallisuus ei vaarantuisi.

Lue lisää lisäaineista ET Terveys -lehden numerosta 5/2018, joka ilmestyy 31.5.

Sisältö jatkuu mainoksen alla