Aikuiset lapset eivät aina ymmärrä oman vanhemman ikääntymistä.

Minulla on hyvin läheiset suhteet kahteen aikuiseen lapseeni. Asun yksin omakotitalossa, ja he vierailevat ja myös asuvat usein luonani. Aikuisten lasteni hoivaaminen ja henkinen läsnäolo ottavat voimille. He ovat lisäksi alkaneet olettaa, että tietävät, mitä minä haluan tai tarvitsen. Valitettavasti heillä ei ole siitä aavistustakaan. Lapseni kuvittelevat, että heidän pitkiksi venyvät vierailunsa ovat parasta, mitä tiedän. Mutta juuri nyt haluaisin yksin oikein pitkälle lomamatkalle. Rakastan lapsiani suunnattomasti, mutta haluaisin vain unohtaa heidän asiansa hetkeksi ja keskittyä omaan elämääni.

Anne, 62

Kun vanhemmilla on ongelmia liian läheiseksi tulleiden aikuisten lastensa kanssa, isovanhemmuuden vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta teettää heille napanuoraharjoituksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jaan kaikille mukana kannettavaksi pätkän narua, joka edustaa napanuoraa. Aina, kun vanhemmat saavat aikuisilta lapsiltaan yhteydenottoja, kehotan heitä katsomaan napanuoraa ja miettimään, olisiko jo aika katkaista se.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väestöliiton ryhmissä isovanhemmat opettelevat yhdessä asettamaan rajoja lapsilleen. Tärkeintä on, että rajojen asettaminen ei ole negatiivista tai dramaattista. Oulasmaa muistuttaa, että yleensä rajojen asettaja ei tule hylätyksi eikä hänelle suututa.

Kehotan miettimään, olisiko jo aika katkaista napanuora.

– Kehottaisin Annea vain varaamaan matkan. Asiasta voi kertoa lapsille iloisella tekstiviestillä.

Varsinkin lastensa kaveriksi ryhtyneen vanhemman voi olla vaikeaa ottaa heihin etäisyyttä. Oulasmaa kehottaa miettimään, mitä asioita suhde aikuisiin lapsiin mahdollisesti korvaa.

– Anne asuu yksin, joten lapset saattavat omakotitalossa täyttää parisuhteen mentävän aukon. Jos hänen arkensa jatkuu tällaisena, olisiko siinä lainkaan tilaa esimerkiksi uudelle ihmissuhteelle?

Muutos saattaa tehdä kaikille hyvää.

Uusi suhde voi tällaisessa tapauksessa katketa siihen, että aikuiset lapset ovat koko ajan paikalla. Parisuhteelle ei ole tilaa, kun lapset pyörivät lapsuudenkodissaan ja tulevat sisään omilla avaimilla.

Moni vanhempi ei ymmärrä tilanteen olevan vaikea, ennen kuin itse alkaa muuttaa omaa elämäänsä.

– Kun tulee uusi parisuhde tai haluaa esimerkiksi matkustaa, saattaakin huomata, että suhde lapsiin estää elämästä omaa elämää.

Toisiinsa kietoutuneet elämät kannattaa irrottaa. Muutos saattaa tehdä kaikille hyvää.

– Kun omaa tilaa tulee, voi samalla oppia riippuvuuden ja rakkauden eron ja löytää uusia tapoja rakastaa ja olla rakastettu. Suosittelen lukemaan Hannele Törrösen kirjan Väärin rakastettu, jossa käsitellään erilaisia läheisyyden ja vanhemmuuden muotoja.

Juttu on julkaistu kokonaan ET-lehden numerossa 17/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla