Elise sisko on hurmaava ja samalla huomionkipeä. 

Elän isosiskoni varjossa. Sisareni on aina ollut todella hurmaava ja samalla hyvin huomionkipeä. Olen menettänyt hänelle useita hyviä ystäviäni, mikä surettaa minua. Koen, että hän näkee vaivaa saadakseen ystäviltäni huomiota, ja ystäväni ovatkin hänen lumoissaan. Vuodet vierivät, mutta sisareni jatkaa samanlaista käytöstä. En haluaisi kutsua siskoani enää yksiinkään juhliin enkä esitellä häntä ystävilleni.

Elise, 55

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisaruskateus on yleinen ja normaali tunne, sanoo psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Usein takana on epävarmuus omasta itsestä. Kateellinen ei ole varma, pidetäänkö hänestä sellaisena kuin hän on.

Sisarusten välinen kateus liittyy vanhemmilta saatuun huomioon ja rakkauteen. Se on syvä ja perustavanlaatuinen tarve, jonka toteutumiseen lapsen on itse vaikeaa vaikuttaa. Kateus on yleisempää vanhemmilla sisaruksilla, jos he ovat kokeneet nuoremman sisaruksen vieneen liikaa vanhempien huomiota.

–Vaikka joku sisaruksista olisikin kauniimpi, älykkäämpi tai taitavampi, sisarusten välinen kateus on yleensä vähäistä, jos vanhemmat ovat osanneet osoittaa rakkautta ja ihailua tasapuolisesti.

Voimakas sisaruskateus hiipuu yleensä iän myötä, kun elämään tulee muuta sisältöä. Jos tunteet ovat vielä aikuisiällä voimakkaita, ne voivat estää sisaruksia tukemasta toisiaan.

Sisarusten välinen kateus on yleensä vähäistä, jos vanhemmat ovat osanneet osoittaa rakkautta ja ihailua tasapuolisesti.

– Elisen isosisko ehkä kadehtii pikkusiskon ystäviä ja Elise itse isosiskon hurmaavuutta. Molemmat voivat huonosti. Voi olla, että Elisen sisko ei edes huomaa kadehtivansa pikkusiskoaan, Heiskanen sanoo.

Tiedostamaton kateus on erittäin vahingollista. Kateellinen ei ole valmis kohtaamaan kateuttaan tai ottamaan vastuuta käytöksestään. Tällaista asetelmaa ei ole hyvä ylläpitää.

– Elise voi hyvin pitää osan ystävistä vain itsellään. Hänellä ei ole mitään velvollisuutta jakaa heitä sisarensa kanssa. Omia iloja kannattaa pitää kateelliselta vakan alla.

Jos tilannetta haluaa muuttaa, asia pitää ottaa puheeksi.

Elise voi hyvin pitää osan ystävistä vain itsellään. Hänellä ei ole mitään velvollisuutta jakaa heitä sisarensa kanssa.

– Kateus on myös ihailua ja kaipuuta. Sisarukset voisivat miettiä, mitä kumpikin kaipaa toiseltaan. Mitä vaille he ovat jääneet ja miksi?

Heiskanen kehottaa harjoittelemaan keskustelua ystävän tai terapeutin kanssa ja kirjoittamalla. Tällä tavalla voi käsitellä ja työstää asiaan liittyviä tunteita.

– Lopulta jäljelle hioutuu oleellinen asia, helmi, jonka pystyt sanomaan sisaruksellesi ilman voimakasta tunnemyrskyä.

Kun pystyy sanomaan asiansa rauhallisesti ja tasapainoisesti, myös toinen osapuoli reagoi keskustelunavaukseen tyynemmin. Asioiden selvittämisestä tulee helpompaa.

Yleensä sisaruskateus hiipuu iän myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla