Tunneperäiset asiat varmistavat asian muistamisen.
Tunneperäiset asiat varmistavat asian muistamisen.

Onko sinullakin likaisia ajatuksia mielessä? Hyvä jos on, sillä ne mielikuvat parantavat muistiasi.

Muistikikkoja on niin monia kuin on ihmisiä. Joku ottaa esille muistivihkonsa, toinen hokee muistettavaa. Yksinkertainen vinkki parempaan muistiin on seuraava:

Tieto pysyy päässäsi paremmin, kun ajattelet samalla likaisia juttuja. Tätä mieltä on muistiguru, kirjailija Ed Cooke. Hänen mielestään asia jää paremmin mieleen, kun ajattelee ainutlaatuista ja muistettavaa juttua, kuten seksifantasiaa.

Likaisen jutun liittäminen arkiseen asiaan, joka pitää vielä muistaa, on Cooken mukaan varma keino saada kaivettua tärkeät asiat myöhemmin muistista.
Jos mieli ei pysty likaisiin ajatuksiin, voi muistikeinoksi ottaa muiden tunneperäisten ajatusten linkittämisen muistettavaan asiaan.

– Tärkeä nyrkkisääntö on se, että mikä herättää huomiosi kadulla, herättää huomiosi myös muistissasi, Cooke sanoi brittilehti Daily Mailin mukaan.
 

Onko uuden opiskelu vaikeaa? Ota käyttöön 3 niksiä, joilla helpotat myös oppimista

Yksinkertaisimmillakin vinkeillä voi parhaimmillaan nopeuttaa uuden oppimista. Ja vaikka sinulla ei olisikaan kiire oppimisessa, pienet avut eivät ole koskaan turhia.

 1. Ole utelias

  Otetaan esimerkiksi vieraan kielen opiskelu.
  Älä säikähdä vieraan kielen vaikeaa sanaa tai lausetta. Kieli itsessään tuskin on kenenkään oppijan tavoitteena. Kieli on kommunikaation väline, aivan kuin vasara on työkalu nikkarointiin. Haluamme oppia ilmaisemaan itseämme vieraalla kielellä, tulla ymmärretyksi ja ymmärtää ihmisiä, kulttuuria sekä historiaa. Kielen oppiminen ei ole pelkästään sanastoa ja kielioppia.
  Teetkö paljon muistiinpanoja? Listojen kirjaaminen auttaa tietynlaisia oppijoita. Jos olet tottunut etenemään arkielämässäkin järjestelmällisesti, kannattaa muistiinpanoja tehdä – olipa sitten kielen tai muun uuden jutun opiskelusta.

 2. Puhu ääneen

  Kielen opiskeleminen kaverin kanssa tukee harrastusta. Oppiminen nopeutuu, kun muistelette tärkeitä sanoja tai valmiita virkkeitä vieraalla kielellä. Voit aina myös harjoitella puhumalla itse. Internetissä on videoita, kielioppiharjoitteita esimerkkilauseineen ja valmiita sanalistoja ääntämisohjeineen. Ääneen lukeminen rohkaisee myös kielen käyttämiseen myöhemmin.
  Sama keino pätee muuhunkin muistamiseen useimmilla henkilöillä: kun he puhuvat oppimaansa ääneen, menee se paremmin muistiin.

 3. Nauti uudesta

  Musiikin kuuntelu ja televisiosarjojen katseleminen vieraalla kielellä tehostavat oppimista. Vaikka tuntuisi siltä, että et jaksa seurata koko ajan vieraankielistä puhetta esimerkiksi lempiohjelmastasi ja katselisit mielellään suomenkielisiä tekstejä, kannattaa tämä puuha aina. Se on tiedostamatonta oppimista, josta jää myös jälki. Ehkä opit laulusta tai televisiosta jonkun tärkeän lauseen, jota tarvitset ja voit hyödyntää. Lisäksi saat tietoosi muita uusia asioita vieraasta kulttuurista. Se on tärkeää uuden kielen oppijalle.

Omaa kehoa voi olla vaikea rakastaa. Siksi pinnalle on noussut kehopositiivisuus eli aate, joka pyrkii opettamaan itseinhon sijaan itsensä hyväksymistä. 

Etenkin kesää kohden ajatukset bikineistä ja mekkokeleistä voivat ahdistaa: en voi, en kehtaa, näytän kamalalta. Entä, jos stressaamisen, ulkonäön muokkaamisen ja ainaisen laihduttamisen sijaan yrittäisitkin muuttaa ajatusmaailmaasi?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit opetella kehopositiivisemmaksi.

1. Katso peiliin

Iso vatsa, heiluvat allit, muhkuraiset reidet, liian luiseva... Kun katsot peiliin, näetkö vain vikoja? Pyri mieluummin keskittymään hyvään. Keksi jokaista kehossasi inhoamaasi asiaa kohden kaksi asiaa, joista pidät. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian alat löytää positiivisia kohtia helpommin. Voit ajatella: ”En ehkä ole juuri sellainen kuin haluaisin, mutta olen silti aika ihana.”

2. Kiitä kehoasi

Mieti, miten usein parjaat ulkonäköäsi hiljaa mielessäsi tai ääneen ystävällesi. Ala sen sijaan kehua kroppaasi siitä, mitä se osaa tehdä. Jalkasi kuljettavat sinua, kätesi voivat koskettaa. Olet ehkä voimakas tai hyvä halaamaan. Jokaisella on vain yksi keho. Mikset arvostaisi omaasi ja kohtelisi sitä rakkaudella?

3. Unohda kokolappu

On kurjaa, kun tuttu vaatekoko ei mene päälle sovituskopissa. Muista kuitenkin, että vaatekoot vaihtelevat paljon eri valmistajilla. Siksi niitä ei kannata tuijottaa liikaa. Älä välitä lapun numerosta, vaan valitse sellainen vaate ja koko, joka tuntuu hyvältä päällä.

Paidanniskaan merkitty koko ei myöskään kerro sinusta ihmisenä mitään. Jos lapun numeron näkeminen silti ahdistaa, leikkaa koko lappu irti.

4. Älä vertaa muihin

Katsele muita ihmisiä lempein silmin, älä katkerasti tai vertaillen. Kun mietit, että tuttavasi, joku julkisuuden henkilö tai mainoksen malli on kaunis ja upea, ajattele: ”Ja niin olen minäkin.”

Nykyinen kauneusihanne on ehkä hoikka ja treenattu, mutta vartaloita on lukemattomia erilaisia. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. 

5. Liiku oikeista syistä

Moni rääkkää itseään kuntosalilla tai lenkkipolulla verenmaku suussa. Jos huomaat urheilevasi ulkonäön takia, ota aikalisä. Etsi laji tai tapa liikkua, josta oikeasti pidät. Liiku hyvän olon vuoksi – älä siksi, että söit eilen pullan. Liikunnan ei kuulu olla rangaistus.

6. Ole ystävä itsellesi

Yritä kohdella itseäsi yhtä kiltisti kuin kohtelet parasta ystävääsi. Pidät hänestä hänen itsensä, et ulkonäön takia, eikö niin? Mieti, mikä sinun persoonassasi on hyvää. Olet ehkä sisukas, rohkea, hyvä äiti tai rakastava puoliso, kätevä käsistäsi tai hyvä työssäsi. Keskity vahvuuksiisi. Ihmisarvosi ei riipu siitä, miltä näytät.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.

Kriisin voi laukaista onnettomuus, äkillinen sairastuminen tai läheisen kuolema. Kriisin käsittelyn neljä vaihetta tulee työstää läpi ennen kuin elämää voi jatkaa.

Kyllä se siitä. Elämä kantaa. Muista positiivinen asenne. Kannustuslauseet eivät auta, kun elämältä katoaa pohja ja horisontti.

Toipuminen lähtee siitä, että hyväksyy pikkuhiljaa uuden järkyttävän todellisuuden. Psykologian kielellä puhutaan traumaattisen kriisin työstämisestä.

Tyypillisiä traumaattisen kriisin laukaisijoita ovat onnettomuudet, läheisen kuolema tai äkillinen sairastuminen. Kriisin käsittelyssä on neljä vaihetta: sokki, reaktio, työstäminen ja uudelleensuuntautuminen.

1. Ensin tulee sokki

Traumaattisen kriisin sokkivaiheessa tietoisuus ja huomiokyky kaventuvat, todellisuudentaju horjuu. Tavallisia oireita ovat vetäytyminen, yliaktiivisuus, tapahtuman kieltäminen ja paniikkituntemukset.

Sokki on mielen aikalisä tilanteessa, jossa on mahdotonta käsitellä kaikkea uutta.

2. Reaktiovaihe valmistaa tulevaan

Reaktiovaiheessa traumaattinen kokemus tunkeutuu jatkuvasti mieleen. Ihminen yrittää päästä kärryille, miksi ja miten kaikki tapahtui.

Muutoksen täydellinen kieltäminen vähenee, ja tunteet heräävät. Prosessi sisältää usein ahdistuneisuutta, masennusta, itkuisuutta ja univaikeuksia.

3. Työstäminen on kovaa työtä

Työstämisvaiheessa ihminen alkaa rakentaa kielellistä kertomusta kokemastaan. Keskeiseksi kysymykseksi nousee, miten tästä selviää. Kun työstämisvaihe etenee, keskittyminen tapahtuneeseen ja menneeseen elämään vähenee. Trauma alkaa hellittää.

Jos kriisireaktio lukkiintuu, tarvitaan ammattiapua.

4. Elämä kantaa sittenkin

Traumaattisen kriisin loppusuoralla ihminen alkaa pelata uusilla korteillaan ja elämä voittaa.

Elämä ei ole ennallaan, mutta joiltain osin se voi olla jopa todempaa, täydempää ja parempaa kuin ennen.

Traumaattisen kriisin työstäminen on tuottanut uudenlaisen luottamuksen. Elämä on arvaamaton, mutta elämisen arvoinen.

Lähde: Suomen mielenterveysseura

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2017.