Tunneperäiset asiat varmistavat asian muistamisen.
Tunneperäiset asiat varmistavat asian muistamisen.

Onko sinullakin likaisia ajatuksia mielessä? Hyvä jos on, sillä ne mielikuvat parantavat muistiasi.

Muistikikkoja on niin monia kuin on ihmisiä. Joku ottaa esille muistivihkonsa, toinen hokee muistettavaa. Yksinkertainen vinkki parempaan muistiin on seuraava:

Tieto pysyy päässäsi paremmin, kun ajattelet samalla likaisia juttuja. Tätä mieltä on muistiguru, kirjailija Ed Cooke. Hänen mielestään asia jää paremmin mieleen, kun ajattelee ainutlaatuista ja muistettavaa juttua, kuten seksifantasiaa.

Likaisen jutun liittäminen arkiseen asiaan, joka pitää vielä muistaa, on Cooken mukaan varma keino saada kaivettua tärkeät asiat myöhemmin muistista.
Jos mieli ei pysty likaisiin ajatuksiin, voi muistikeinoksi ottaa muiden tunneperäisten ajatusten linkittämisen muistettavaan asiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkeä nyrkkisääntö on se, että mikä herättää huomiosi kadulla, herättää huomiosi myös muistissasi, Cooke sanoi brittilehti Daily Mailin mukaan.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko uuden opiskelu vaikeaa? Ota käyttöön 3 niksiä, joilla helpotat myös oppimista

Yksinkertaisimmillakin vinkeillä voi parhaimmillaan nopeuttaa uuden oppimista. Ja vaikka sinulla ei olisikaan kiire oppimisessa, pienet avut eivät ole koskaan turhia.

 1. Ole utelias

  Otetaan esimerkiksi vieraan kielen opiskelu.
  Älä säikähdä vieraan kielen vaikeaa sanaa tai lausetta. Kieli itsessään tuskin on kenenkään oppijan tavoitteena. Kieli on kommunikaation väline, aivan kuin vasara on työkalu nikkarointiin. Haluamme oppia ilmaisemaan itseämme vieraalla kielellä, tulla ymmärretyksi ja ymmärtää ihmisiä, kulttuuria sekä historiaa. Kielen oppiminen ei ole pelkästään sanastoa ja kielioppia.
  Teetkö paljon muistiinpanoja? Listojen kirjaaminen auttaa tietynlaisia oppijoita. Jos olet tottunut etenemään arkielämässäkin järjestelmällisesti, kannattaa muistiinpanoja tehdä – olipa sitten kielen tai muun uuden jutun opiskelusta.

 2. Puhu ääneen

  Kielen opiskeleminen kaverin kanssa tukee harrastusta. Oppiminen nopeutuu, kun muistelette tärkeitä sanoja tai valmiita virkkeitä vieraalla kielellä. Voit aina myös harjoitella puhumalla itse. Internetissä on videoita, kielioppiharjoitteita esimerkkilauseineen ja valmiita sanalistoja ääntämisohjeineen. Ääneen lukeminen rohkaisee myös kielen käyttämiseen myöhemmin.
  Sama keino pätee muuhunkin muistamiseen useimmilla henkilöillä: kun he puhuvat oppimaansa ääneen, menee se paremmin muistiin.

 3. Nauti uudesta

  Musiikin kuuntelu ja televisiosarjojen katseleminen vieraalla kielellä tehostavat oppimista. Vaikka tuntuisi siltä, että et jaksa seurata koko ajan vieraankielistä puhetta esimerkiksi lempiohjelmastasi ja katselisit mielellään suomenkielisiä tekstejä, kannattaa tämä puuha aina. Se on tiedostamatonta oppimista, josta jää myös jälki. Ehkä opit laulusta tai televisiosta jonkun tärkeän lauseen, jota tarvitset ja voit hyödyntää. Lisäksi saat tietoosi muita uusia asioita vieraasta kulttuurista. Se on tärkeää uuden kielen oppijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla