Mitä asioita sinä teet arjessasi aina samalla tavalla? Moni löytää muutamia, jotkut jopa kymmeniä asioita – valitettavasti. Rutiinit eivät ole aina meille hyväksi, vaan päinvastoin.

Tatu Lintukangas on valmentanut ihmisiä ympäri Suomen muun muassa työelämästä, kasvatuksesta ja onnellisuudesta. Hän on huomannut, että elämänmuutosten yksi tärkeimmistä tekijöistä on onnistuminen rutiinien murtamisessa.

– Rutiinit supistavat mukavuusaluetta siten, että pian koemme ahdistavana jopa uudessa ruokakaupassa asioimisen tai tutusta työmatkastamme poikkeamisen. Kun on ollut vuosikymmeniä rutiinien vietävänä, on ilmiselvää, että rutiinit eivät väisty helpolla. Pienikin onnistunut rutiinimurros avaa oven aina vain isommille ja isommille muutoksille.

Tällä hetkellä Tatu Lintukangas työskentelee valmennustalo Spring Housen asiakkuusjohtajana. Hän on julkaissut äskettäin hyvinvointioppaan nimeltä Sisältä ulos, sillä onnellisuus on Tatun mielestä parasta jaettuna. Hän levittääkin teoksessaan paljon oppeja ja tehtäviä, joiden avulla lukija voi työstää omaa sisäistä ja ulkoista onnellisuuttaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Yksinäisyyden korvaaminen
onnellisuudella on toiminnan
arvoinen työ."

– Yksinäisyyden korvaaminen onnellisuudella on kaikille toiminnan arvoinen ja tehtävissä oleva työ, kertoo esikoiskirjailija ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tatu painottaa, että pelkkä ihmisen ikä ei ole peruste uusilta vaikutteilta sulkeutumiselle.

– Rutiinit ovat aivojemme luoma mukavuuden ansa. Toistamalla samoja toimintamalleja päivästä toiseen, rutinoimalla arjen, aivojen ei tarvitse enää samalla tavalla havainnoida ympäristöä ja tehdä jatkuvasti uusia päätöksiä. Aivot säästyvät ajatustyöltä. Rutiinit ovat vihollisiamme. Riko ja välttele niitä aina, kun se on mahdollista.

Lue myös: Miten tulen onnellisemmaksi? Ala unelmoida

Riko rutiinisi:
Tee nämä jatkossa eri tavalla x 10

Uuden oppimisessa ei tarvitse tehdä yhtä isoa ja merkittävää päätöstä, vaan tärkeintä on tehdä toistuvasti samoja pieniä päätöksiä.
Alla näet Tatun ideoita itsensä kehittämiseksi – ja lopulta onnellisuuden lisäämiseksi.

  1. Vaihtele työmatkasi reittiä
  2. Istu aina eri paikkoihin lounaalla, kotona ja kokouksissa
  3. Soita vanhalle tuttavallesi, johon et ole pitkään aikaan ottanut yhteyttä
  4. Optimoi ja vaihda vuorokausirytmiäsi
  5. Vietä aikaa sellaisten kavereiden kanssa, joita et ole nähnyt pitkään aikaan
  6. Osta jokaisella ruokakauppamatkalla jokin sellainen ruoka-aine, jota et ole ennen ostanut tai käyttänyt. Tutustut uusiin makuihin, kun samalla joudut kehittämään ruuanlaittotaitojasi.
  7. Aloita uusi harrastus
  8. Vaihda tyyliäsi
  9. Lähde rantalomamatkan sijaan seikkailumatkalle tai päinvastoin
  10. Älä tee sitä asiaa, mihin käytät arki-iltaisin suurimman osan ajastasi (esimerkiksi televisio, internet, lukeminen).

Lisää onnellisuutta lisääviä tehtäviä ja ajatuksia voit lukea Tatu Lintukankaan kirjasta Sisältä ulos (Primedu Oy, 2015).

Älä kopioi

”Kun näemme jollakin toisella olevan jokin osa-alue paremmin kuin itsellämme, haluamme saada sen saman. Tällöin emme ole pysähtyneet miettimään, että mitkä rutiinit ovat meille itsellemme tärkeitä, vaan apinoimme muita.”

– Tatu Lintukangas

Kysely

Oletko tarpeeksi onnellinen?

Kyllä
Kyllä
56.5%
En
En
43.4%
Ääniä yhteensä: 23
Raili 52v.

Tässä on kyllä paljon asiaa. Unelmia olisi mutta miten ne parhaiten saavuttaisin. Voi kunpa oppisi rikkomaan arjen oravanpyörän rutiineja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla