Mitä tehdä, jos poikaystävän kommentit eivät sovi omaan ajatusmaailmaan.

Ihastuin miehessä häneen tapaansa huomioida minut. Hän oli hauska, flirttaili kivasti ja seksi oli mahtavaa.

Olimme eronneita ja lapsemme olivat aikuisia. Mies ajoi rekkaa, ja tapasimme satunnaisesti. Pian hän halusi tavata useammin.

Kun mieheni sitten oli kaveripiirini keskellä, jotkin hänen poliittiset kommenttinsa alkoivat pöyristyttää minua – ja ystäviäni. Hän oli lämmin läheisilleen, mutta puhui rumasti eri tavoin ajattelevista. Aloin nähdä hänet eri valossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lopulta ehdotin, että jatkaisimme satunnaista treffailua ja lähinnä sänkyhommia. Hän suuttui ja sanoi, että olin pitänyt häntä kuin maskottia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se osui. Olen koulutettu ja sivistynyt, mutten ole ajatellut luokittelevani ihmisiä. Mutta näköjään niin olen tehnyt, ja se hävettää.

Anne, 58

Sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti Katriina Järvisen mielestä ajatus, että olemme tasa-arvoisia, on hyvinvointiyhteiskunnan tulosta.

Hän on huomannut, että erityisesti ylempiin yhteiskuntaluokkaan kuuluvat usein kiistävät luokkaerot, mutta pinnan alla on asenteita, joita emme välttämättä edes tiedosta.

– Kun kaksi ihmistä ihastuu, alun huuma saattaa häivyttää erot luonteessa ja taustassa. Erot voivat myös vetää puoleensa ja kiehtoa. Vasta ajan kanssa ne tulevat selvästi näkyviksi ja saattavat alkaa ärsyttää. Taustaan liittyvät erot voivat olla mielipiteitä, käytös- tai tapaeroja.

Uudet tunteet

Kuten Annen tapauksessa, suhde tuntuu ensin hauskalta seikkailulta, mutta pian tunne muuttuu. Silloin ihminen kokee itselleen harvinaisia tunteita, jopa häpeää, ja lopulta huonoa omaatuntoa tunteistaan.

Järvinen on huomannut, että sosiaalisia suhteitamme säätelevät luokkaerojen lisäksi niin sanotut kuplat, poliittiset näkemyserot. Joskus kupla on jopa kiertoilmaus luokalle.

Samaa yhteiskuntaluokkaa olevan kanssa suhde voi olla helpompi – tai tylsempi.

– Suvaitsevat ja koulutetut ihmiset ajattelevat, että kuka tahansa, putkimiehestä professoriin, voi olla hyvä tyyppi. Näin tietysti onkin. Mutta ihan eri kuplasta tuleva kumppani voi aiheuttaa ongelmia ystäväpiirissä. Ystäviensä ympäröimänä Annekin näkee miesystävänsä uusin silmin.

Sosiologisen tutkimuksen mukaan pariutumisen ihanteemme ei ole samanlaisuus vaan niin sanottu hypergamia. Se on normi, jonka mukaan miehen pitäisi olla hieman enemmän kuin naisen: vähän pidempi, vähän vanhempi ja paremmassa sosiaalisessa asemassa.

Normin mukaan miehen pitäisi olla hieman enemmän kuin naisen.

– Tällainen Annen miesystävä ei ehkä ollut. Mutta eron syy vaikuttavat olleen erilaiset kuplat. Yhteisiä asioita ei ollut tarpeeksi.

Entä Annen kokema huono omatunto?

– Jos emme pariutuisi yli luokkarajojen, jäisimme monista kokemuksista paitsi. Samaa luokkaa olevan kanssa suhde voi olla helpompi, mutta myös tylsempi. Jos Anne ei olisi kokeillut tätä suhdetta, hän ei tietäisi, miten sellaisessa toimisi. Kokemuksia ei kannata katua.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 6/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla