Miksi leipää ei saa syödä? Vai saako? Katso, mitä ravitsemustieteilijä vastaa 62-vuotiaan miehen kysymykseen.

Olen 62-vuotias kainuulainen mies. Perusterve, sanoisin, vähän vatsakumpua on tosin kertynyt.

Olen tottunut syömään ruisleipää aamuin, illoin ja aterioilla. Vaan nyt on vävy koko ajan pauhaamassa siitä, miten pahasta leipä on.

Sen ymmärrän, ettei makeaa ylenpalttisesti, mutta ettei leipäkään! Miten on?

– Mielensäpahoittanut

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Perinteisesti ruisleipä on ollut karkeaa ja kovaa leipää. Tällainen ruisleipä vaatii pureskelua, antaa työtä sekä hampaille että suolistolle ja lisää täyttävyyttä.  Hyvä ruisleipä voidaan tehdä lähes kokonaan ruisjauhoista ja ruisrouheesta.

Leivässä kannattaa arvostaa täysjyväruisjauhoa ja sen paikkaa ainesosaluettelon kärjessä. Hyvän ruisleivän tuleekin vaatia pureskelua, sellaisessa ruisleivässä on runsaasti kuitua ja kivennäisaineita. Kannattaa arvostaa hidasta ruoasta nauttimista ja tässä karkean ruisleivän käyttö toimii erinomaisesti.

Leipä täydentää erityisen hyvin keittoaterioita, sillä se lisää aterian täyttävyyttä. Tuotekehittely on kuitenkin tuonut hyllyihin pehmeää, lähes suussa sulavaa ”ruis”leipää. Jos ainesosissa kerrotaan tärkkelyksen käytöstä, tuotteeseen voi suhtautua hieman kriittisesti.

Toisaalta kannattaa muistaa, että runsas leivän käyttö tuo paljon energiaa. Jos vyötärönympärys pyrkii kasvamaan tai vaa’an lukema koko ajan nousee, kannattaa muuttaa ruoan ja myös leivän käyttöä kohtuullisemmaksi. Kaikki ylimääräinen ruoka, jota emme käytä päivän aikana askareissa ja toiminnassa, lisää kehomme rasvavarastoa. Kohtuudella siis ruisleipääkin."

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Karppaus kelpaa aika monelle ja itsekin olen huomannut karppauksen myönteiset vaikutukset omaan kehooni.

Ravintosuositukset ovat sikäli muuttuneet, että nyt virallinenkin taho suosittelee vähentämään hiilareita, huonoista ensin ja lisäämään proteiineja.

kirsikankukka55

Kuinka leipä voisi olla synti? Synti sanahan kuuluu Raamatun sanastoon. Sanaa kuvataan leipänä, Jeesusta kuvataan Elämän Leipänä. Jeesus teki ihmeen niillä kahdella kalalla ja viidellä leivällä, leipä ei siis voi siinä mielessä olla synti.

Onko leipä hyvää vai pahaa ihmisen elimistölle? Varmasti se on sekä että kuten jutussakin mainittiin. Pitkälle puhdistettu valkoinen vehnäjauho ei taida olla enää hyväksi kellekään.

Leipä kuuluu meikäläiseen perusravintoon. Raamattu ja kirkko ovat ikiaikaisesti yrittäneet omia arkielämän sanastoa. Se on yhtä vilpillistä, kuin kirkon oppikin.

Yhtä nokkelaa on väittää, että Jeesus on arkikieken kirosana. Sanonta "Voi Jeesus" on vain vähän lievempi kuin "Voi vittu".

On koomista väittää todeksi sitä, mitä milloinkin on houkuteltu uskomaan.

Karppausko ei nyt kelpaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla