Kun varpaanvälissä kirvelee ja sieltä kuoriutuu pesussa kuollutta ihosolukkoa, on jossain vika. Jalkojen terveydenhoidon ammattilainen kertoo, mikä tämän aiheuttaa.

"Varvasvälin kirvely kertoo tyypillisimmillään joko ihorikosta tai jalkasilsasta.
Yleisin jalkasilsan muoto on varvasvälisilsa.

Tärkeää: Mistä johtuu ylöspäin taipuva lusikkakynsi ja mitä sille voi tehdä?

Varvasvälin ihorikko syntyy varvasväliin hautuman seurauksena. Varvasvälien ihorikkoja aiheuttavat varvasvälien kuivaamatta jättäminen pesun jälkeen, varvasvälien ahtaus, varpaiden virheasennot, ahtaat sukat tai jalkineet, jalkojen voimakas hikoilu ja varvasvälien virheellinen kuivaaminen pyyhettä edestakaisin vetämällä.

Jalkasilsa alkaa usein 4. ja 5. varpaiden välistä. Se on etenevä infektio, ja voi edetä kynsisilsaksi ellei sitä hoida pois. Alkuvaiheessa havaittu jalkasilsa on helposti hoidettavissa lääkärin määräämillä reseptilääkkeillä, joten heti jalkasilsaepäilyn herätessä on hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

Lue myös: Tahdotko keveät kesäjalat? Jätä nämä asiat tekemättä

Kuoriutuva ihosolukko voi kertoa muun muassa heikosta jalkahygienian tasosta tai ihosairaudesta.

Omahoidossa erityisen tärkeää on tehostettu jalkahygienia ja henkilökohtaisten jalkineiden käyttäminen esimerkiksi pukuhuoneissa ja jooga- sekä voimistelusaleilla. Jalkasieni tarttuu suoran kosketuksen lisäksi myös kuivilta pinnoilta.

Taustaa: Näin hoidat kovettumia, känsiä ja rakkoja

Varvasvälin ihorikon voi ehkäistä kuivaamalla varvasvälit huolellisesti pesujen jälkeen. Ihorikon paranemista voi edistää painelemalla kuivattuihin varvasväleihin pitkäkuituista, puhdistettua, lampaanvillaa, joka varmistaa varvasvälin tuulettumisen ja pitää sen sitä kautta mahdollisimman kuivana.

Lisäksi voi hankkia deodoroivaa talkkia voimakkaasti hikoilevien jalkojen ihon hoitoon. Myös varvassukista ja antibakteerisista hopeakudosta sisältävistä sukista on apua."

Asiantuntijana jutussa: Johanna Jääskeläinen, jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen, Podopoli

Lue kattava varvaspaketti:

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: