Kun varpaanvälissä kirvelee ja sieltä kuoriutuu pesussa kuollutta ihosolukkoa, on jossain vika. Jalkojen terveydenhoidon ammattilainen kertoo, mikä tämän aiheuttaa.

"Varvasvälin kirvely kertoo tyypillisimmillään joko ihorikosta tai jalkasilsasta.
Yleisin jalkasilsan muoto on varvasvälisilsa.

Tärkeää: Mistä johtuu ylöspäin taipuva lusikkakynsi ja mitä sille voi tehdä?

Varvasvälin ihorikko syntyy varvasväliin hautuman seurauksena. Varvasvälien ihorikkoja aiheuttavat varvasvälien kuivaamatta jättäminen pesun jälkeen, varvasvälien ahtaus, varpaiden virheasennot, ahtaat sukat tai jalkineet, jalkojen voimakas hikoilu ja varvasvälien virheellinen kuivaaminen pyyhettä edestakaisin vetämällä.

Jalkasilsa alkaa usein 4. ja 5. varpaiden välistä. Se on etenevä infektio, ja voi edetä kynsisilsaksi ellei sitä hoida pois. Alkuvaiheessa havaittu jalkasilsa on helposti hoidettavissa lääkärin määräämillä reseptilääkkeillä, joten heti jalkasilsaepäilyn herätessä on hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tahdotko keveät kesäjalat? Jätä nämä asiat tekemättä

Kuoriutuva ihosolukko voi kertoa muun muassa heikosta jalkahygienian tasosta tai ihosairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omahoidossa erityisen tärkeää on tehostettu jalkahygienia ja henkilökohtaisten jalkineiden käyttäminen esimerkiksi pukuhuoneissa ja jooga- sekä voimistelusaleilla. Jalkasieni tarttuu suoran kosketuksen lisäksi myös kuivilta pinnoilta.

Taustaa: Näin hoidat kovettumia, känsiä ja rakkoja

Varvasvälin ihorikon voi ehkäistä kuivaamalla varvasvälit huolellisesti pesujen jälkeen. Ihorikon paranemista voi edistää painelemalla kuivattuihin varvasväleihin pitkäkuituista, puhdistettua, lampaanvillaa, joka varmistaa varvasvälin tuulettumisen ja pitää sen sitä kautta mahdollisimman kuivana.

Lisäksi voi hankkia deodoroivaa talkkia voimakkaasti hikoilevien jalkojen ihon hoitoon. Myös varvassukista ja antibakteerisista hopeakudosta sisältävistä sukista on apua."

Asiantuntijana jutussa: Johanna Jääskeläinen, jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen, Podopoli

Lue kattava varvaspaketti:

Sisältö jatkuu mainoksen alla