Joskus on vaikea erottaa, milloin ”pään huippaaminen” on huimausta ja milloin pyörtymisen ennakko-oire.
Joskus on vaikea erottaa, milloin ”pään huippaaminen” on huimausta ja milloin pyörtymisen ennakko-oire.

Huimaus on epämiellyttävää, mutta yleensä vaaratonta. Mutta jos sen lisäksi puhe puuroutuu ja suupieli roikkuu, lähde saman tien päivystykseen.

Huh miten heittää! Kun nousen sängystä ylös tai vaihdan nopeasti suuntaa, keikuttaa niin että on pakko ottaa tukea. Huimaava tunne menee kyllä hetken kuluttua ohi, mutta pitäisikö minun olla huolissani?

– Huimauksen tunne voi johtua sisäkorvan tasapainoelimestä, se voi olla aivoperäistä tai se voi liittyä niska-hartiaseudun vaivoihin, kertoo neurologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Petra Keski-Säntti Terveystalosta.

– Joskus näön huonontuminen tai jalkojen tuntoaistin heikkeneminen voivat tuoda liikkumiseen epävarmuutta, joka tuntuu huimaukselta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisin huimauksen muoto on hyvälaatuinen asentohuimaus.

Huimaustuntemusta voi olla vaikea pukea sanoiksi, sillä se on hyvin henkilökohtainen kokemus, jossa aistitieto ja ympäristöstä tuleva tieto ovat jollain tavalla ristiriidassa. Matkapahoinvointi on hyvä esimerkki tällaisesta ristiriitaisesta kokemuksesta: matkustaja istuu paikoillaan, mutta maisema liikkuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun oireitaan tunnustelee tarkemmin, niissä huomaa selkeitä eroja, ja niiden avulla huimauksen syykin usein löytyy.

Yleisin huimauksen muoto on niin sanottu hyvälaatuinen asentohuimaus. Se liittyy sisäkorvan tasapainoelimeen ja tuntuu voimakkaana kiertohuimauksena, aivan kuin pyörisi karusellissa tai kuin kiepsahtaisi yhtäkkiä ympäri.

Esimerkiksi MS-tauti voi aiheuttaa alaraajojen tuntohäiriöitä ja sitä kautta keinuttavaa huimausta.

– Kuten nimikin sanoo, asentohuimausta esiintyy, kun muuttaa asentoa tai kääntää päätä. Kohtaus voi yllättää, kun kääntää kylkeä sängyssä tai nousee sängystä, taivuttaa päätä taaksepäin tai kumartuu.

Toinen yleinen huimauksen muoto on tunne, ettei ole oikein tasapainossa. Se on tyypillinen oire esimerkiksi niska-hartiaseudun vaivoissa.

Harva tulee ajatelleeksi, että vaikkapa tietokoneen äärellä istuvan niskalihakset voivat olla niin jännittyneet, että lihaskireys häiritsee aivoihin kulkevia viestejä aiheuttaen tasapainon heittelyä.

– Tasapainon epävarmuudesta aiheutuva huimaus tuntuu keinuttavalta, aivan kuin kävelisi laivan kannella tai pumpulihattaroiden päällä, Petra Keski-Säntti kuvailee.

Tällaista epämääräistä huimausta voi tulla iän myötä, kun esimerkiksi näkö- ja tasapainoaistit heikkenevät.

Pyörtyminen on elimistön oma puolustusmekanismi.

Jotkin sairaudet, esimerkiksi MS-tauti tai ääreishermojen sairaudet kuten polyneuropatia, voivat aiheuttaa alaraajojen tuntohäiriöitä ja sitä kautta keinuttavaa huimausta.

Joskus on vaikea erottaa, milloin ”pään huippaaminen” on huimausta ja milloin pyörtymisen ennakko-oire.

Pyörtyminen eli tajunnan menetys ei liity sisäkorvan toimintaan tai tasapainoon, vaan se johtuu häiriöstä verenkierron säätelyssä.

– Olo voi olla keinuttava tajunnan hämärtyessäkin, mutta sen lisäksi yleensä silmissä mustenee ja äänet kuulostavat kaukaisilta. Sydän saattaa tykyttää ja iholle voi nousta kylmä hiki.

Huimaus yleistyy yli 70-vuotiailla.

Petra Keski-Säntin mukaan pyörtyminen on itse asiassa elimistön oma puolustusmekanismi. Sen tarkoituksena on pitää huolta aivojen riittävästä verenkierrosta.

Jos verenpaine laskee äkillisesti esimerkiksi seisomaan noustessa, aivot kärsivät hapen puutteesta. Ihminen pitää saada silloin nopeasti makuuasentoon, jotta veri pääsee helpommin virtaamaan pään alueelle.

Pyörryttävää tunnetta voi tulla etenkin ikääntymisen myötä, kun autonomisen hermoston toiminta heikkenee eikä se jaksa pitää verenpainetta riittävän korkealla. Myös huimaus yleistyy selkeästi yli 70-vuotiailla.

Asentohuimaus voi tuntua rajultakin, mutta se ei ole vaarallista.

– Tasapainon heittämisestä tai pyörtymisestä seuraa pahimmassa tapauksessa kaatuminen, mutta henkeä huimaus ei uhkaa. Hyvälaatuiseen asentohuimaukseen on olemassa myös harjoitteluohjeita. Ne on hyvä käydä kertaalleen läpi lääkärin tai fysioterapeutin kanssa ja jatkaa harjoittelua kotona.

Joskus huimaava tunne johtuu lääkkeistä.

Sen sijaan jos huimaus alkaa äkillisesti ja siihen liittyy neurologisia oireita, kuten puheen puuroutumista, kahtena näkemistä tai halvausoireita, ambulanssi pitää soittaa saman tien. Tällaiset oireet ennakoivat aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa.

Joskus huimaava tunne johtuu lääkkeistä. Erityisesti keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa huimausta.

Lääkelista on pitkä, sillä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä käytetään esimerkiksi aivosairauksien ja neurologisten sairauksien hoidossa, ja niitä määrätään unettomuuteen, kipuun, masennukseen ja ahdistukseen. Iän myötä moni myös herkistyy lääkkeiden haittavaikutuksille.

Lähde liikkeelle

  1. Joka kolmas suomalainen kärsii jossain vaiheessa huimauksesta.
  2. Asentohuimaus saattaa kaventaa elinpiiriä. Muista, että liike ja aktiivisuus auttavat pitämään oireet hallinnassa.
  3. Hyvä lihaskunto, tasapainoharjoitukset ja kävelylenkittekevät hyvää. Ota kävelysauvat mukaan lenkille.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 16/2018.

Karuselli

Menieren tauti olisi ollut hyvä mainita tässä yhteydessä. Yksikään menierikko ei selviä ilman huimauksia.
Meitä menierikkoja on paljon ja valitettavasti tauti on edelleen tuntematon tai heikosti tunnettu suurelle osalle terveydenhoidon ammattilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla