Lääkäri kertoi kylmistä sormista kärsivälle naiselle tämän sairastavan Reinon tautia. Mikä ihme on tällainen tauti? Omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Kävin lääkärissä ja lääkäri totesi, että minulla on selvästi ”Reinon tauti”. Sormeni ovat kylmät ja valkoiset, varpaatkin yhtä lailla. Vaiva on ollut minulla niin kauan kun muistan.

Mistä mahtaa olla kysymys ja onko tämmöiseen hoitoa?

– Tietämätön mummeli 65 v

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskalainen lääkäri Maurice Reynaud väitteli tasan 150 vuotta sitten tohtoriksi Pariisin yliopistossa. Väitöskirja käsitteli ilmiötä, joka tuosta hetkestä alkoi kantaa hänen nimeään. Sehän lausutaan ranskalaiseen tapaan elegantisti ”Reino”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvaavampi nimi on ”valkosormisuus”, ja koska sinulla on ollut se jo lapsuudesta, niin sitä sanotaan hyvänlaatuiseksi, primaariksi Reinon taudiksi.

Eihän se hyvältä tunnu, kun sormet ja varpaat menevät verettömiksi omia aikojaan.

Jos ”Reino” asettuu taloksi aikuisiällä, potilas on tutkittava mahdollisen reumaattisen taudin löytämiseksi tai poissulkemiseksi. Reynaudin ilmiö kun on monen reumataudin kyytipoika.

Sinun kohdallasi valkosormisuuden laukaissee ilman viileys tai kosteus, joka supistaa ääreisvaltimot. Jos laukaisevan tekijän hoksaa ja osaa sitä välttää, sormet ja varpaat pysyvät lämpimämpinä.

Valtimosuonia laajentavia lääkkeitä saatetaan kokeilla verenkierron parantamiseksi. Ne laskevat verenpainetta, mikä voi tehdä niiden käytön mahdottomaksi normaalin tai matalan verenpaineen potilailla.

Toisaalta, jos käytössä on jo verenpainelääkitys, lääkkeen vaihto tällaiseen laajentajaan, kalkkisalpaajaan, voi auttaa.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Niinhän ne tekee, toisin kuin vesiletkussa jos painetta nostetaan esim. kumiletku pyrkii enemmänkin pullistumaan.
Eli päin vastoin kuin ihmis elimistössä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla