Jos sinulla on kosketusarkuutta eri puolilla kehoasi ja kärsit jatkuvasta uupumuksesta, saatat sairastaa fibromyalgiaa.

Fibromyalgian oireista kärsiviä saatettiin menneinä vuosina vähätellä jopa terveydenhuollossa. Kivut, uupumus ja keskittymiskyvyttömyys eivät riittäneet aina vakuuttamaan lääkäriä, varsinkaan kun fibromyalgiaa ei voi todeta laboratoriokokein. Kipujen lisäksi potilaalla on yleensä myös jatkuvaa, selittämätöntä väsymystä. Yöuni on katkonaista eikä virkistä, vaikka sitä riittäisikin koko yölle.

Fibromyalgiaan saattaa liittyä ärtyvän suolen oireyhtymä, tihentynyt virtsaamistarve, sydänoireita tai gynekologia oireita. Neurologisia oireitakin voi olla: puutumista, pistelyä ja päänsärkyä. Potilas saattaa olla ahdistunut tai masentunut ja kärsiä keskittymiskyvyttömyydestä sekä muistihäiriöistä.

Yhteistä monille potilaille ovat yliliikkuvat nivelet ja läiskittäinen punastumistaipumus.

Kivut ja jatkuva uupumus ovat yleisimmin ne syyt, joiden vuoksi potilas hakeutuu lääkäriin.

Kipuradat eivät toimi kunnolla

Fibromyalgian syytä ei tiedetä. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että potilailla kivun aistimista hillitsevät kipuradat eivät toimi kunnolla. Arvellaan, että oireyhtymän kehittyminen vaatii perinnöllisen alttiuden ja sen lisäksi jonkin laukaisevan tekijän, joka voi olla infektio, tapaturma tai stressi.

Oireita helpottavat masennuslääkkeet, erityisesti amitrpityliini, pieninä annoksina. Ne parantavat unen laatua ja vähentävät kipuja. Lääkkeitäkin tehokkaammaksi hoitokeinoksi on todettu säännöllinen liikunta. Se vähentää kipuja, lue siitä lisää tästä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: