Jos sinulla on kosketusarkuutta eri puolilla kehoasi ja kärsit jatkuvasta uupumuksesta, saatat sairastaa fibromyalgiaa.

Fibromyalgian oireista kärsiviä saatettiin menneinä vuosina vähätellä jopa terveydenhuollossa. Kivut, uupumus ja keskittymiskyvyttömyys eivät riittäneet aina vakuuttamaan lääkäriä, varsinkaan kun fibromyalgiaa ei voi todeta laboratoriokokein. Kipujen lisäksi potilaalla on yleensä myös jatkuvaa, selittämätöntä väsymystä. Yöuni on katkonaista eikä virkistä, vaikka sitä riittäisikin koko yölle.

Fibromyalgiaan saattaa liittyä ärtyvän suolen oireyhtymä, tihentynyt virtsaamistarve, sydänoireita tai gynekologia oireita. Neurologisia oireitakin voi olla: puutumista, pistelyä ja päänsärkyä. Potilas saattaa olla ahdistunut tai masentunut ja kärsiä keskittymiskyvyttömyydestä sekä muistihäiriöistä.

Yhteistä monille potilaille ovat yliliikkuvat nivelet ja läiskittäinen punastumistaipumus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kivut ja jatkuva uupumus ovat yleisimmin ne syyt, joiden vuoksi potilas hakeutuu lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipuradat eivät toimi kunnolla

Fibromyalgian syytä ei tiedetä. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että potilailla kivun aistimista hillitsevät kipuradat eivät toimi kunnolla. Arvellaan, että oireyhtymän kehittyminen vaatii perinnöllisen alttiuden ja sen lisäksi jonkin laukaisevan tekijän, joka voi olla infektio, tapaturma tai stressi.

Oireita helpottavat masennuslääkkeet, erityisesti amitrpityliini, pieninä annoksina. Ne parantavat unen laatua ja vähentävät kipuja. Lääkkeitäkin tehokkaammaksi hoitokeinoksi on todettu säännöllinen liikunta. Se vähentää kipuja, lue siitä lisää tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla