Iho vanhenee vääjäämättä, mutta ikääntymistä voi hidastaa. Vitamiinit ovat iholle tarpeen, ja siksi niitä on monissa voiteissa. Listasimme vitamiinien hyödyt.

Mitä vitamiineja kannattaa käyttää, jotta iho pysyy kunnossa?

Iho tarvitsee monipuolisesti kaikkia vitamiineja ja hivenaineita, mieluiten ruuasta. Vitamiinit toimivat kokonaisuutena ja tukevat toistensa vaikutuksia. Elimistö käyttää ruuasta saamiaan vitamiineja ensin elintärkeisiin toimintoihin ja hyödyntää sen jälkeen ne vitamiinit, jotka ovat iholle hyväksi.

Iholle on eduksi terveellinen, monipuolisesti vihanneksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita, kalaa, kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä sisältävä ruokavalio. Vitamiinien saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos ruokavaliossa on rajoituksia. Vitamiini- tai hivenainepuutosten korjaaminen parantaa usein myös ihon kuntoa.

Voiko vitamiinivoiteilla korvata ruokavalion puutteita?

Ei voi. Koko elimistö kaipaa samoja vitamiineja, mutta iho näkyy päälle. Sen kunto heijastaa muuta terveyttä. Riittävä vitamiinien saanti ylläpitää ihon kiinteyttä ja joustavuutta sekä hidastaa sen kuivumista ja rypistymistä. Vitamiinien puute voi nopeuttaa ihon ikääntymismuutoksia, ja esimerkiksi pintaryppyjä voi tulla helpommin. Näiden ruuasta saatavien vitamiinien ohella voi käyttää vitamiinivoiteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vitamiinit toimivat kokonaisuutena ja tukevat toistensa vaikutuksia.

Imeytyvätkö vitamiinit ihosta?

Lääkeaineet imeytyvät ihosta, joten mikseivät myös vitamiinit. Lääketieteellisesti tärkein ihovitamiini on A-vitamiini. Sen positiivisista vaikutuksista akneen on tiedetty jo 70 vuoden ajan. Myöhemmin sen huomattiin vaikuttavan myös muihin iho-ongelmiin, kuten ruusufinniin ja psoriasikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silottaako A-vitamiinia sisältävä voide ryppyjä?

Ihon ikääntymistä ei voi estää millään tuotteella, mutta muutoksia voi hidastaa. A-vitamiinin on todettu vahvistavan ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Käytännössä tämä voi näkyä juonteiden tasoittumisena ja ihon pehmenemisenä.

Ihon ikääntymistä ei voi estää millään tuotteella, mutta muutoksia voi hidastaa.

Vankin näyttö ihon ikääntymisen hoidossa on tretinoiinilla, joka on aknen hoitoon kehitetty A-vitamiinijohdannainen. Se sopii myös ikääntymismuutosten hidastamiseen ja auringon aiheuttamien ihovaurioiden ehkäisemiseen. Tretinoiini on reseptilääke, jota voi kysyä lääkäriltä. Sitä voidaan määrätä henkilöille, jotka haluavat hidastaa ihon veltostumista sekä juonteiden ja pigmenttiläiskien syntymistä.

Monissa anti-age-tuotteissa on retinolia. Onko se samaa ainetta kuin tretinoiini?

Myös retinoli on A-vitamiinijohdannainen. Retinoli on A-vitamiinin alkoholimuoto, ja sitä voidaan käyttää kosmetiikassa vapaasti, kun taas voimakkaampia retinoideja ja tretinoiinia käytetään vain reseptilääkkeissä. Myös retinolia on eri voimakkuuksia.

Sekä kosmetiikassa että lääkkeissä käytetyt A-vitamiinin muodot voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Siksi niihin kannattaa totutella vähitellen: aloittaa käyttö miedommalla voiteella ja siirtyä asteittain tehokkaampaan. Retinoli voi herkistää UV-säteillylle, joten iho on suojattava auringolta.

Vaikuttaako C-vitamiini ihoon?

C-vitamiini eli askorbiinihappo on antioksidantti. Sen uskotaan kirkastavan ihoa ja tasoittavan sen sävyä. Se voi auttaa torjumaan aurinkovaurioita ja häivyttämään maksaläiskiä, joita tulee useimmille iän myötä. C-vitamiini tukee myös kollageenin muodostumista, joten siitä voi olla apua ihon kimmoisuuden säilyttämisessä. Vesiliukoista C-vitamiinia pitää saada ruuasta riittävästi päivittäin ja ihon kannalta mielellään minimimäärää runsaammin.

C-vitamiinia sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö suositellaan aloittamaan varovasti.

Iholle levitettynä sitä täytyy käyttää pitkään melko suurina pitoisuuksina, jotta se tehoaisi. C-vitamiinia sisältävät ihonhoitotuotteet voivat ärsyttää herkkää ihoa, joten myös niiden käyttö suositellaan aloittamaan varovasti.

Mitä hyötyä E-vitamiinista on iholle?

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidanttinen vitamiini, jonka tehtävä on muun muassa suojella solukalvoja. Se tehostaa muiden vitamiinien vaikutusta ja hidastaa ikääntymismuutoksia.

E-vitamiinia saa muun muassa kasviöljyistä, ja sitä lisätään moniin ihonhoitotuotteisiin, kuten kosteusvoiteisiin. E-vitamiinia puuttuu usein etenkin kuivalta iholta.

Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri Mari Grönroos.

Jutun voi lukea loppuun ET-lehden numerosta 19/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla