15 vuotta sitten nyrjähtänyt nilkka vaivaa edelleen. Auttaisiko siihen jäykistys? Näin kommentoi asiantuntijalääkärimme Risto Laitila.

78-vuotiaan mieheni nilkka nyrjähti noin 15 vuotta sitten. Se yhä turpoaa, on kipeäkin. Voltaren ja kipulääkkeet helpottavat. Onko jäykistys ainoa vaihtoehto? Olisiko kävely helpompaa kuin nyt?

Nimimerkki Ulla

Nyrjähdyksen jälkeen nilkkaan kuulostaa tulleen nivelrikko. Nivelen laajuuksia kohennetaan tällöin liikehoidolla ja virheasentoa tukipohjallisilla, mutta ne eivät ole tainneet auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä luudutushoidon kohde on joko ylempi nilkkanivel (TC-nivel) tai alempi nilkkanivel. Tavoite TC-nivelen luudutuksessa on poistaa tuhoutuneen nivelen kipu ja korjata mahdollinen virheasento. Leikkauksen jälkeen nilkka on jäykkä, mutta kipu yleensä hoituu. Potilas käyttää usein keinupohjakenkää kävellessään. Alemman nivelen korjausleikkauksessa jalkaterän koukistus-ojennusliike puolestaan säilyy. Veikkaan että miehesi vaiva liittyy nimenomaan TC-niveleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Potilaan on hyvä kuulla leikkaavalta kirurgilta, millainen lopputulos on odotettavissa. Vasta sitten voi päättää, mennäkö leikkaukseen vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla