Siitepölyallergian hoitoon liittyy paljon myyttejä, jotka eivät lääkkeiden kehityttyä pidä enää paikkaansa.

1. Teho tulee heti

Ennen neuvottiin, että antihistamiinin käyttö on syytä aloittaa jo ennen kuin siitepölykausi alkaa, koska lääkkeen vaikutus alkoi vähitellen. Uudet antihistamiinit vaikuttavat välittömästi, joten lääkettä otetaan vasta, kun oireet alkavat.

2. Oireet nuuduttavat

Aikoinaan antihistamiineilla oli väsyttävä vaikutus, mutta ei enää nykyisin. Väsymyksen tunne syntyy siitä, että elimistö puolustautuu siitepölyä tai muuta allergian aiheuttajaa vastaan.

3. Paikallishoitoa ennakoiden

Jos käyttää oireiden hoitoon silmätippoja ja nenäsuihkeita, niitä kannattaa ottaa jo siitepölykautta ennakoiden. Niiden vaikutus on parhaimmillaan yleensä noin viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Harkitse siedätystä

Runsaasti oireita saavan kannattaa harkita siedätyshoitoa. Koivuallergikolle se tarkoittaa pistoshoitoa, heinäallergiaa siedätetään tableteilla. Lisää tietoa allergiasta ja sen hoidosta saa neuvontanumerosta 0600 144 19 ma-ke klo 10-14.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Vältä rajua ulkoliikuntaa

Siitepölyallergisen ei ole kovin viisasta lähteä ulos hengästyttävälle lenkille juuri pahimman kauden aikaan. Silloin tulee vetäneeksi siitepölyä keuhkoihinsa ylettömän paljon ja oireet pahenevat.

6. Hoida kuivat silmät

Jos on taipumusta kuivasilmäisyyteen, vaiva saattaa lisääntyä antihistamiinin käytöstä. Antihistamiinilla on toisinaan silmiä ja nenän limakalvoja kuivattava vaikutus. Silloin kannattaa käyttää kosteuttavia silmätippoja.

Katso ajantasainen siitepölytiedotus klikkaamalla tästä!

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla