Jos kuljet suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi, harkitse valkaisua. Onko se turvallista? Asiantuntija vastaa.

1. Hampaani ovat tummuneet. Miksi?

Syitä voivat olla kahvi, punaviini, tupakka, kellastuttava lääkitys tai luonnostaan keltainen hammasluu.

Myös ikä tummentaa hampaita, sillä vuosien karttuessa hampaiden rakenne muuttuu. Hampaat kuluvat kärjistään, kiille ohenee, ja hampaisiin voi tulla pieniä halkeamia. Siksi ne läpäisevät herkemmin värjääviä aineita.

Lue myös: Tämä hammasvaiva johtaa pahimmillaan teho-osastolle

2. Voidaanko kaikki hampaat valkaista?

Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa hampaan väriä, mutta ei paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Suun pitää ­olla terve.

3. Miten hampaiden uusi väri valitaan?

Vaikka hampaiden tummuus vaikuttaa jonkin verran lopputulokseen, tähtäimessä on aina selvästi vaaleampi purukalusto. Siksi hammaslääkäri haluaa ensin tietää, mitä asiakas toivoo ja minkä verran vaaleammaksi hän hampaansa haluaisi saada.

Ensin värinmäärityskoje rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa. Tavoitteena ovat luonnollisen kirkkaat hampaat.

4. Voinko valkaista hampaani itse?

Voit. Kotikonsteista tehokkaimmat ovat valkaisukisko ja valkaisugeeli. Hanki kotivalkaisutarvikkeet mieluiten hammaslääkäriasemalta tai apteekista. Voit tehdä valkaisun joko valmiskiskoilla tai omille hampaillesi muotoilluilla kiskoilla. Jälkimmäisiä saa hammaslääkäristä.

Kiskon sisäpuolelle levitetään pieni tippa valkaisugeeliä, kisko pannaan hampaisiin, ja valkaisuaineen annetaan vaikuttaa tuotemerkistä riippuen 1–6 tuntia. Valkaisukiskoa käytetään 2–3 viikkoa.

5. Onko itse tehty valkaisu turvallista?

Riippuu sekä valkaisijasta että valkaista­vien hampaiden kunnosta. Kotivalkaisu on joiltakin mennyt pieleen: kiille on vaurioitunut, ja hammaskaulaan on tullut koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuaineessa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuhoidossa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.

Jos haluaa taatusti turvallisen hampaidenvalkaisun, se kannattaa teettää hammaslääkärillä, joka tarvittaessa korjaa hampaat ennen valkaisua. Hammaslääkärissä välttyy myös kotivalkaisuaineiden ikeniä ja ruokatorvea ärsyttävältä vaikutukselta.

Lue myös: Tämän verran hampaiden valkaisu maksaa.

6. Miten hammaslääkärin tekemä valkaisu ­eroaa kotitekoisesta?

Hammaslääkäri käyttää apuna esimerkiksi ultravioletti- eli uv-valoa tai laseria, joiden avulla valkaisuaine vetyperoksidi viedään hampaaseen.Valoa tai laseria käytetään usein ensimmäiseen hampaidenvalkaisuun, jos on tarvetta näkyvään muutokseen. Jos hampaat ovat entuudestaan melko vaaleat, riittää geelivalkaisu.

Usein selvitään 60–90 minuutin käynnillä. Ensin asiakkaan huulet suojataan  kumisuojuksin. Ikeniin levitetään suojageeliä. Sen jälkeen valkaiseva vetyperoksidi levitetään pensselillä hampaiden päälle, niin sanotulle hymyalueelle eli hampaiden etupuolelle, ylä- ja alariville.

Uv-valkaisussa valkaisuaine aktivoidaan ultraviolettivalolla. Näin tehdään kolmesti 15 minuutin jaksoissa yhden käyntikerran aikana. Sitten valkaisuaine huuhdellaan, ja hampaille tehdään fluorihoito.

Hoitotavasta riippuen voi saada 8–12 astetta ­valkoisemmat hampaat.

7. Tehoavatko vaalentavaksi mainostetut ­hammastahnat tai valkaisupuikot?

Ne vaalentavat lievästi ja vain pinnallisia värjäytymiä. Hammasluuhun asti niiden teho ei yllä.

Lue myös: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

8. Onko valkaisu aina haitallista hampaille, vaikka sen tekisi hammaslääkäri?

Hammaslääkäri valkaisee hampaat turvallisesti. Hän tarkastaa hampaat ennen valkaisua. Siihen ei ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun limakalvot ovat kunnossa.

Tyypillisin valkaisun haitta on hampaiden vihlonta. Se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.

9. Miten huollan valkaistuja hampaitani?

Valkaisun jälkeen on ei saa juoda kahvia tai punaviiniä eikä polttaa tupakkaa kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen valkaisumenetelmästä riippuen. Tuona aikana valkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi itseensä väriä.

Muutoin riittää, että harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä ja puhdistaa hammasvälit hammaslangalla iltapesulla.

Asiantuntijana esteettiseen hammashoitoon perehtynyt hammaslääkäri Reetta Suokas,  Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki.

Kesän pikku haaverit hoituvat lääkekaapin avulla, mutta tositilanteessa kännykkä auttaa vaikka elvyttämään.

1. Mitkä ovat yleisimmät ensiapua vaativat tilanteet kesämökeillä?

Tavanomaiset lomailijan vammat syntyvät kesäpuuhissa: auringonpaisteessa oleskellessa ja ulkosalla touhutessa sekä luonnossa liikkuessa. Seurauksena on auringonpistoja, palovammoja, hyönteisten pistoja, haavoja ja nyrjähdyksiä.

2. Paljain jaloin kävely on kesän nautintoja. Entä jos astun lasinsiruun tai naulaan?

Puhdista haava heti vedellä. Jos vesihuuhtelu ei putsaa haavaa kunnolla tai siihen jää esimerkiksi lasia, on käytävä lääkärissä.

Jos kyseessä on viiltohaava, laita sen reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto ja peitä haava sidetaitoksella. Tarkista, onko haavan saaneen jäykkäkouristusrokotus voimassa.

Tulehtunut haava punoittaa ja kuumottaa. Sitä voi myös särkeä. Jos oireet eivät helpota, vaikka haavaa puhdistaa lisää, on mentävä lääkäriin.

Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa sormin tai kämmenellä ja peittää se sitten painesiteellä.

3. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?

Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja heikotuksen tunne. Auringosta on syytä siirtyä pois ja vilvoitella itseään viileällä vedellä tai kylmillä kääreillä pään ja kaulan alueella. Vettä pitää juoda, vaikka ei janottaisikaan.

4. Minkä kokoisen palovamman voi hoitaa omatoimisesti ja miten se tapahtuu?

Palovammasta kärsivän omaa kämmentä pienempää vammaa voi hoitaa itse, ellei se ala tulehtua eikä siinä ole rakkuloita. Palanut iho punoittaa, turpoaa ja on kivulias. Syvemmässä palovammassa ihoon nousee myös rakkuloita.

Viilennä vammautunutta ihoa kymmenisen minuuttia vedellä. Varo jäädyttämästä ihoa.

Rakkulainen iho pitää suojata suojasiteellä. Älä riko rakkuloita.

5. Millaisia ensiaputarvikkeita mökille pitää varata?

SPR suosittelee seuraavia: ensiapuside, haavanpuhdistuslaput, haavateippi ja laastarit, kertakäyttökäsineet, kylmäpakkaus, pikasiteet, pinsetit tai punkkipihdit, sakset, sidetaitokset, suojapeite ja tukiside.

Lisäksi kannattaa varata mukaan kuumemittari, aurinkovoidetta ja hyttyskarkotetta.

6. Entä lääkevarasto?

Mökin lääkekaapista pitäisi löytyä ainakin antihistamiinivalmiste, kortisonivoide, kyypakkaus, lääkehiiltä, maitohappobakteereita ja matkapahoinvointi-, ripuli- ja ummetus- sekä tulehduskipulääke. Lisäksi jokaisen mökkeilijän on varmistettava henkilökohtaisten lääkkeidensä riittävyys. Älä käytä vanhentuneita tai talven yli väärin säilytettyjä lääkkeitä.

7. Riittävätkö aikuiselle käärmeenpureman hoidoksi kyypakkauksen pillerit?

Eivät riitä, kaikenikäisten on käytävä lääkärissä. Kyypakkauksen kaksi kortisonipilleriä ovat ensiapu. Ne voivat hillitä mahdollisia allergisia reaktioita. Jos purema on jalassa, se kannattaa lastoittaa. Pureman saanut kannetaan paikalta. Pureman saanutta raajaa ei nimittäin pitäisi liikutella. Raajan pitäminen koholla on suositeltavaa.

Lue myös: Kevään ensiapuopas puremiin, pistoksiin ja vammoihin

8. Miten lastoittamisesta selviää, jos ei ole sitä koskaan tehnyt?

Avaa SPR:n nettisivut punainenristi.fi ja klikkaa otsikko "Opi ensiapua". Sieltä löydät 1-2 minuutin mittaisia videoita, jotka opastavat toimintaan eri tilanteissa. Videoiden avulla voi harjoitella rauhassa kotona.

SPR järjestää jatkuvasti ensiapukursseja eri puolilla maata. Peruskurssi kestää 16 tuntia ja sen hinta on paikkakunnasta riippuen 92-107 euroa.

9. Mökillä ei aina ole tietokonetta. Voiko ensiapuohjeita ladata kännykkään?

Kyllä. SPR:n ilmaisessa mobiilisovelluksessa on ohjeet 24 erilaisen onnettomuus- ja tapaturmatilanteen tai sairauskohtauksen varalta ja samat opastusvideot kuin nettisivuilla.

Sovelluksesta voi myös soittaa suoraan 112-hätänumeroon niin, että hätäkeskus näkee soittajan sijainnin karttakoordinaatteina. Sovelluksen löytää sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti. Ensiapuohjeita voi seurata kännykästä, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi.

Katso opetusvideo: Näin lataat kännykkääsi ensiapusovelluksen

10. Miten toimin, jos joku menee tajuttomaksi?

Ensimmäiseksi yrität herättää hänet puhuttelemalla tai ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti hätänumeroon 112 ja pane puhelimen kaiutin päälle. Kerro, mitä on tapahtunut ja missä osoitteessa olet. Sen jälkeen odota ohjeita sulkematta puhelinta. Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

11. Millaista ensiapua tajuttomalle henkilölle annetaan?

Tärkeintä on turvata hänen hengityksensä, joten tarkista ensin, hengittääkö hän. Aseta hänet selälleen ja kohota hänen leukaansa. Kokeile poskellasi, tunnetko ilmavirran hänen suustaan.

Jos tajuton hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa, kunnes ensihoitaja tai lääkäri on paikalla ja voi ottaa hänestä vastuun.

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Paina keskeltä rintalastaa 30 kertaa ja puhalla sitten 2 kertaa ilmaa tajuttoman keuhkoihin niin että rintakehä nousee. Jatka samalla 30:2-rytmillä tauotta, kunnes ammattihenkilö on ehtinyt paikalle.

Punaisen Ristin sivuilla ja mobiilipalvelussa on opastusvideot myös elvytyksestä.

12. Onko muita numeroita kuin 112, jotka pitää laittaa näkyville?

Ainakin Myrkytystietokeskus 09471 977 ja meripelastus 0294 1000. Kirjaa myös oma numerosi, mökin tarkka osoite, reittiohje ja karttakoordinaatit. SPR:n sivuilta voit tulostaa tätä varten kätevän turvataulun.

Asiantuntijana Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Varmista apu perille

Lataa 112-sovellus

112 Suomi -kännykkä-sovellus nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Kun soitat 112-hätänumeroon sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tiedon tarkasta sijainnistasi, vaikka et itse sitä tietäisi.

Saat Ilmaiseksi

Maksuton sovellus toimii kaikissa älypuhelimissa, joiden sovelluskaupasta se löytyy. Lisää tietoa ja sovelluksen asennusohjeet saat Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta www.112.fi

Jo 40 000 x apua

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen kehittämän sovelluksen avulla on soitettu jo 40 000 hätäpuhelua.

Vinkit antoi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.