Jos kuljet suu supussa tummuneiden hampaiden vuoksi, harkitse valkaisua. Onko se turvallista? Asiantuntija vastaa.

1. Hampaani ovat tummuneet. Miksi?

Syitä voivat olla kahvi, punaviini, tupakka, kellastuttava lääkitys tai luonnostaan keltainen hammasluu.

Myös ikä tummentaa hampaita, sillä vuosien karttuessa hampaiden rakenne muuttuu. Hampaat kuluvat kärjistään, kiille ohenee, ja hampaisiin voi tulla pieniä halkeamia. Siksi ne läpäisevät herkemmin värjääviä aineita.

Lue myös: Tämä hammasvaiva johtaa pahimmillaan teho-osastolle

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Voidaanko kaikki hampaat valkaista?

Jos hampaiden etupuolella on runsaasti reikiä, paikkoja, kruunuja tai siltoja, valkaisu ei onnistu. Valkaisu muuttaa hampaan väriä, mutta ei paikkojen väriä. Toki paikat voidaan vaihtaa valkaisun jälkeen huomaamattomiksi. Suun pitää ­olla terve.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miten hampaiden uusi väri valitaan?

Vaikka hampaiden tummuus vaikuttaa jonkin verran lopputulokseen, tähtäimessä on aina selvästi vaaleampi purukalusto. Siksi hammaslääkäri haluaa ensin tietää, mitä asiakas toivoo ja minkä verran vaaleammaksi hän hampaansa haluaisi saada.

Ensin värinmäärityskoje rekisteröi hampaiden oman värin. Sitten katsotaan, minkä verran hampaita voisi vaalentaa. Tavoitteena ovat luonnollisen kirkkaat hampaat.

4. Voinko valkaista hampaani itse?

Voit. Kotikonsteista tehokkaimmat ovat valkaisukisko ja valkaisugeeli. Hanki kotivalkaisutarvikkeet mieluiten hammaslääkäriasemalta tai apteekista. Voit tehdä valkaisun joko valmiskiskoilla tai omille hampaillesi muotoilluilla kiskoilla. Jälkimmäisiä saa hammaslääkäristä.

Kiskon sisäpuolelle levitetään pieni tippa valkaisugeeliä, kisko pannaan hampaisiin, ja valkaisuaineen annetaan vaikuttaa tuotemerkistä riippuen 1–6 tuntia. Valkaisukiskoa käytetään 2–3 viikkoa.

5. Onko itse tehty valkaisu turvallista?

Riippuu sekä valkaisijasta että valkaista­vien hampaiden kunnosta. Kotivalkaisu on joiltakin mennyt pieleen: kiille on vaurioitunut, ja hammaskaulaan on tullut koloja ja vihlovia pintoja. Syy on saattanut olla väärässä valkaisuaineessa, kohtuuttoman pitkässä valkaisuhoidossa tai siinä, että hampaat ja suu eivät ole olleet kunnossa.

Jos haluaa taatusti turvallisen hampaidenvalkaisun, se kannattaa teettää hammaslääkärillä, joka tarvittaessa korjaa hampaat ennen valkaisua. Hammaslääkärissä välttyy myös kotivalkaisuaineiden ikeniä ja ruokatorvea ärsyttävältä vaikutukselta.

Lue myös: Tämän verran hampaiden valkaisu maksaa.

6. Miten hammaslääkärin tekemä valkaisu ­eroaa kotitekoisesta?

Hammaslääkäri käyttää apuna esimerkiksi ultravioletti- eli uv-valoa tai laseria, joiden avulla valkaisuaine vetyperoksidi viedään hampaaseen.Valoa tai laseria käytetään usein ensimmäiseen hampaidenvalkaisuun, jos on tarvetta näkyvään muutokseen. Jos hampaat ovat entuudestaan melko vaaleat, riittää geelivalkaisu.

Usein selvitään 60–90 minuutin käynnillä. Ensin asiakkaan huulet suojataan  kumisuojuksin. Ikeniin levitetään suojageeliä. Sen jälkeen valkaiseva vetyperoksidi levitetään pensselillä hampaiden päälle, niin sanotulle hymyalueelle eli hampaiden etupuolelle, ylä- ja alariville.

Uv-valkaisussa valkaisuaine aktivoidaan ultraviolettivalolla. Näin tehdään kolmesti 15 minuutin jaksoissa yhden käyntikerran aikana. Sitten valkaisuaine huuhdellaan, ja hampaille tehdään fluorihoito.

Hoitotavasta riippuen voi saada 8–12 astetta ­valkoisemmat hampaat.

7. Tehoavatko vaalentavaksi mainostetut ­hammastahnat tai valkaisupuikot?

Ne vaalentavat lievästi ja vain pinnallisia värjäytymiä. Hammasluuhun asti niiden teho ei yllä.

Lue myös: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

8. Onko valkaisu aina haitallista hampaille, vaikka sen tekisi hammaslääkäri?

Hammaslääkäri valkaisee hampaat turvallisesti. Hän tarkastaa hampaat ennen valkaisua. Siihen ei ryhdytä, ennen kuin hammaskalusto, ikenet ja suun limakalvot ovat kunnossa.

Tyypillisin valkaisun haitta on hampaiden vihlonta. Se on vaaratonta ja ohimenevää, jos hampaat ovat olleet kunnossa ennen valkaisua.

9. Miten huollan valkaistuja hampaitani?

Valkaisun jälkeen on ei saa juoda kahvia tai punaviiniä eikä polttaa tupakkaa kolmesta tunnista kahteen vuorokauteen valkaisumenetelmästä riippuen. Tuona aikana valkaistu hammas on kuin sieni: se imee herkästi itseensä väriä.

Muutoin riittää, että harjaa hampaansa kaksi kertaa päivässä ja puhdistaa hammasvälit hammaslangalla iltapesulla.

Asiantuntijana esteettiseen hammashoitoon perehtynyt hammaslääkäri Reetta Suokas,  Kaivopuiston hammaslääkäriasema, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla