Surusta voi selvitä oikeilla opeilla, sillä tunteiden käsittelemiseen on olemassa fyysisiä keinoja, eräänlainen tunnekoulu.

Kolme lastaan menettänyt sotkamolainen Irja Juntunen on kasvanut surunsa kanssa sinuksi huutamalla, laulamalla, lausumalla, maalaamalla, tekemällä opettajan töitään, puhumalla mutta myös olemalla hiljaa, antamalla fyysisten reaktioiden tulla.

Välillä selviytyjänainen on antanut itsensä valua sykkyrään, siihen takan eteen, lempinojatuoliin. Irja uskoo, että tunteiden näyttäminen, jopa niiden vietäväksi heittäytyminen, auttaa suuressa surussa.

- On uskallettava antaa hiljaisuuden tulla ja antaa niiden tunteiden tulla, jotka sillä hetkellä, siinä hiljaisuudessa ovat tullakseen, Irja sanoo.
- Välillä olen vain huutanut – välillä laulanut – kuin syntymän hetkellä.

Viha vie eteenpäin

Sairausloma ei helpottanut Irjan oloa, vaikka lääkäri sellaista olisikin menetysten jälkeen myöntänyt. Sen sijaan surussa on vienyt eteenpäin arkeen keskittyminen.

- Kun palasin töihin kuvaamataidon opettajaksi, jouduin heti keskelle nuorten hälinää. Se vei minua hetkeksi muualle, pois surusta ja ahdistuksesta.

Irja myöntää, että viha on valtava voima, joka sekin vei eteenpäin. Nainen kapinoi lapsensa menetysten jälkeen lääkäreitä ja koulua vastaan – kipuili menetystään ääneen.

- Negatiiviset tunteet eivät tuo lapsiani takaisin, mutta sen hetken tunteesta saa valtavasti voimaa. Vihakin kuuluu surutyöhön vaiheisiin.

Klapitalkoita, ei adresseja

Surutyö? Mitä se on? Kalisevien seurakuntasalien tukiryhmäkokouksia ja käsinkirjoitettuja kivunkäsittelyistuntoja? Niitäkin, joillekin, on tarjolla, ja hyvä niin. Toiset saavat avun ryhmässä, vertaistukena, toisten on hyvä antaa surun tulla omalla ajallaan. Pääasia, että tunne tulee käsitellyksi.

- Konkreettisimman surutyöni olen tehnyt täällä kotona. Käpertynyt läheisten kanssa läjään, Irja sanoo.

- Adresseja on tullut niin paljon, että niillä lämmittäisi talon talvella. Niiden sijaan parasta apua ovat tarjonneet ystävät, jotka ovat tulleet pyytämättä kylään, hakanneet halot ja paistaneet kalat.

Irjan keinot

 1. Näytän tunteeni heti
 2. Olen kiitollinen hyvistä asioista ja ihmisistä – sanon sen ääneen
 3. Uskallan kuunnella hiljaisuutta
 4. Laulan, lausun ja maalaan tunteitani
 5. Tartun arkeen


Lue Irjan selviytymistarina ET 17/2013.

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.