”Tango ja Loa eivät erottele ihmisiä terveisiin ja sairaisiin. Ne hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme”, Ulla Linjama-Lehtinen sanoo.
”Tango ja Loa eivät erottele ihmisiä terveisiin ja sairaisiin. Ne hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme”, Ulla Linjama-Lehtinen sanoo.

Ulla Linjama-Lehtinen, 65, ei ehtinyt olla lapsi eikä nuori. Hevoset ovat auttaneet häntä löytämään kadotetun lapsen itsessään.

Ulla Linjama-Lehtinen, 65:

”Kokeile jotain vastuutonta. Niin neuvoi lääkäri parikymmentä vuotta sitten, kun etsin apua syvään masennukseeni. Se tuntui niin hyvältä neuvolta, että päätin kokeilla ja lähdin islanninhevosvaellukselle. En keksinyt siihen hätään mitään vastuuttomampaa.

”Tulin leikeistä raskaaksi.”

Olin koko siihenastisen elämäni ollut kaikkea muuta kuin vastuuton. Synnyin vanhoillislestadiolaiseen perheen keskimmäiseksi lapseksi. Äitini sai seitsemän lasta, vaikka hänen voimilleen olisi riittänyt kaksi. Minun odotettiin jo pikkutyttönä hoitavan itse asiani. Minusta tuli itseni äiti ja pian myös äitini äiti. Ja aivan liian varhain oikea äiti.

Tapasin 13-vuotiaana itseäni viisi vuotta vanhemman pojan, jonka kanssa luulin vain leikkiväni. Halusin miellyttää häntä, sillä en ollut saanut koskaan osakseni samankaltaista huomiota.

Tulin leikeistä raskaaksi. Koska kotona seksi oli kielletty puheenaihe, en kunnolla tajunnut, mitä oli tapahtunut. Pelkäsin synnytystä, lasta sisälläni, tulevaisuutta, ja kun asia vihdoin paljastui muille, kukaan kertonut tulevasta minulle mitään konkreettista tai lohduttavaa. Olin aivan yksin.

”Aloin suorittaa äitiyttä. Siinä kului koko nuoruuteeni.”

Minut erotettiin koulusta. Jälkeenpäin ajatellen se oli hirveän julmaa. Syyksi erottamiseeni kerrottiin, että näytin raskaudellani muille oppilaille huonoa esimerkkiä. Olin valtavan häpeissäni.

Kun sitten synnytin tyttäreni, minusta, 14-vuotiaasta teinitytöstä, tuli muiden silmissä syntinen maailmannainen, vaikka omasta mielestäni olin vielä viaton lapsi. Neljä sosiaalityöntekijää yritti houkutella minua antamaan lapsen pois, mutta en voinut. Lapsen menettämisen pelossa aloin suorittaa äitiyttä. Siinä kului koko nuoruuteeni.

Menin 15-vuotiaana töihin vaneritehtaalle. Mielessäni muhi joitakin hataria tulevaisuudenhaaveita, sillä suoritin iltaopintoina keskikoulua työn ohessa. Muutaman vuoden päästä keksin mennä työpaikkani ammatinvalinnanohjaajan juttusille. Hän teetti erilaisia testejä ja ehdotti, että pyrkisin Tampereen yliopistoon. Ajattelin, että mikä siinä, saisin pääsykokeita varten kaksi palkallista vapaapäivää.

”En tajunnut, että olin masentunut.”

Pääsin yliopistoon. Ensimmäisenä vuotena minun piti suorittaa lukiota vastaavat aineet opintojen ohessa. Ne olivat rankkoja aikoja, olin yksinäinen yksinhuoltaja enkä saanut juuri mistään apua arkeeni. Valmistuin kuitenkin sosionomiksi ja myöhemmin vielä sosiaalityöntekijäksi.

Muutin tyttäreni kanssa Helsinkiin. Etenin sosiaalialalla, mutta en voinut hyvin. Nuoruudesta asti vaivanneet paniikkihäiriöt lisääntyivät, ja kärsin kovista migreenikohtauksista. Ajoin polkupyörällä töihin, koska pelkäsin, että saan metrossa paniikkikohtauksen. En tajunnut, että olin masentunut.

”Yhtäkkiä minulle aukesi mahdollisuus olla heikko.”

Jälkeenpäin olen ajatellut, että masennus oli ensimmäinen askel kohti parantumista. Olin kerännyt masennusta sisääni koko elämäni, mutta vasta työelämässä se alkoi purkautua. Tyttäreni oli aikuistumassa ja muuttamassa pois kotoa. Yhtäkkiä minulle aukesi mahdollisuus olla heikko. Minua eteenpäin ajanut voima, pelko tyttäreni menettämisestä, raukesi.

Sosiaalityöntekijänä näin päivittäin surullisia ihmiskohtaloita. Se oli ironista, sillä olin koko nuoruuteni ollut itse sosiaalipuolen asiakas. Nyt kuulin, kuinka kaltaisistani tiskin toisella puolella puhuttiin, ja tuo asenne alkoi ahdistaa minua yhä enemmän. Kun minulle tarjottiin parempaa työpaikkaa, jotain sisälläni liikahti. Plarasin läpi kaikki kiittävät työtodistukseni ja ajattelin, että olin maksanut kiitoksista kovan hinnan: mielenterveyteni. Ilmoitin esimiehelleni, etten enää jaksa, ja lähdin kotiin. En ollut koskaan tehnyt mitään vastaavaa.

Pari päivää makasin kotona, kunnes menin lääkäriin. Hän passitti minut heti psykiatrille. Kun psykiatri totesi, että olen masentunut, vastasin, että en ole, pikemminkin väsynyt ja vihainen. Mutta en oikein tiennyt, mikä minua suututti.

”Ymmärsin, että en oppisi elämään, ellen kävisi läpi koko elämääni.”

Siitä alkoi pitkä prosessi. Olin ensin täysin apaattinen, sitten itkin ja raivosin. Aloin ymmärtää, että varhaisnuoruuden äitiyden suorittaminen oli muuttunut koko elämän suorittamiseksi. En oppisi elämään, ellen kävisi läpi koko elämääni. Kun lopulta tokenin toimintakykyiseksi, aloin etsiä asioita, jotka voisivat tuottaa minulle iloa. Sitä oli ollut elämässäni aina liian vähän.

Niin kapusin hevosen selkään. Ensimmäisellä vaelluksella olin säikky. Minua pelotti, jos hevonen pärähti tai liikahti vähänkin nopeammin. Jatkoin silti. Ymmärsin, että minun piti luottaa hevosiin ja etteivät ne halunneet minulle mitään pahaa.

”Hiljalleen pelkoni hälvenivät.”

Hiljalleen pelkoni hälvenivät. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista yhteyttä kuin nyt hevosten kanssa. Tajusin, että juuri tämän kaltaista luottamusta ja lempeyttä halusin elämääni.

Päätin ostaa itselleni oman islanninhevosen. Sen vuoksi hankin mökin Joutsasta erään hevostallin läheisyydestä. Ajattelin pitää hevosta tallissa ja käydä itse vapaa-aikoinani ratsastamassa. Muutin kuitenkin pian hevosen perässä kokonaan Joutsaan. Hankin hevosen lisäksi aasin, vuohen, joka sai kilin, ja shetlanninponin, joka sai varsan.

Joutsassa asuessani olin määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä, vaikka olin vielä nuori ja fyysisesti terve. Hiljalleen aloin tehdä töitä Mielenterveysliitossa, ensin vertaisohjaajana, voimien palatessa ohjaajana.

”Hevoset ovat auttaneet minua kohtaamaan tunteeni.”

Kymmenisen vuotta sitten oivalsin, että voisin hyödyntää kokemuksiani ja ammattitaitoani hevosten avulla. Perustin Pollesta potkua -yhdistyksen, joka järjestää sosiaalipedagogista kuntoutusta. Opiskelin alaa lisää ja innostuin yhä enemmän. Tavoitteeni on ollut saada sekä itseni että ihmiset ympärilläni pysähtymään ja herkistymään omille tunteilleen hevosten ja ympäröivän luonnon avulla. Kun meitä nykyään ohjataan pyrkimään korkeammalle ja kovemmin, halusin tarjota vastapainoksi jotain aivan muuta.

Nykyään voin hyvin. Teen merkityksellistä työtä, jossa koen onnistumista. On riemukas hetki, kun vaikkapa monta kertaa itsemurhaa yrittänyt asiakas solmii luottamuksellisen suhteen hevoseen.

Olen vapautunut lapsuuteni ahdistuksesta ja osannut antaa anteeksi lähes kaikille. Myös itselleni, vaikka jonkinlaista syyllisyyttä äitiydestäni kannan varmasti koko loppuelämäni.

Hevoset eivät parantaneet minua, mutta ne ovat auttaneet minua kohtaamaan tunteeni. Ne ovat tarjonneet toimintaa ja luottamusta. Ne ottavat ihmisen juuri sellaisena kuin hän on.

Osaan nykyään kuunnella itseäni. Tarkkailen, etten ala viihtyä liiaksi varjoissa, jotka seuraavat aina mukanani. Siksi elämässä pitää olla aina pieni ripaus leikkiä ja vastuuttomuutta, pieniä tempautumisia tapahtumien pyörteisiin ilman suunnitelmia. Sellaisia hevoset tarjoavat ihan joka päivä.”

Juttu on julkaistu myös ET-lehden numerossa 17/2017.

Ulla Linjama-Lehtinen

Syntynyt 1952 Tampereella.

Perhe Aviomies. Aikuinen tytär, kolme lastenlasta.

Työ Pollesta potkua ry:n kurssien järjestäminen.

Harrastukset Musiikki, laulaminen, islanninhevoset.

Maijuliisa
Seuraa 
Liittynyt23.8.2018

Vanhoillislestadiolaisessa perheessä kasvanut Ulla tuli raskaaksi 13-vuotiaana: ”Olen antanut anteeksi lähes kaikille”

Voi että mikä tarina. Hienoa Ulla että olet jaksanut näin kovan tien kulkeneena. OIet tosi hieno esimerkki monelle muulle jotka saattavat miettiä että elämä on raskasta tai vaikeaa. Hienoa että olet osannut myös antaa anteeksi, niin Jumalakin meille kaikille antaa! Vautsi oikein kylmät väreet tulee kun luin jutun vielä toisen kerran!
Lue kommentti

Miu mau!

Miltä tuntuu, kun oman vanhemman tuntee ”kaikki”? Satu Hassin tytär Kaisa Hernberg kertoo.

Vihreistä löytyy yhä ihmisiä, jotka eivät tiedä, että äitini on Satu Hassi. En enää yritä peitellä sukulaisuuttamme, mutta olen tyytyväinen, että minut on pyydetty mukaan puolueen toimintaan omien ansioideni vuoksi.

Minua pidettiin joka paikassa äitini lähettiläänä.

Olin 15-vuotias, kun äitini valittiin eduskuntaan. Muutos oli valtava. Maanantaina vaalien jälkeen opettajat tulivat onnittelemaan minua koulussa, ja siitä pitäen minua pidettiin joka paikassa äitini lähettiläänä.

Äitini oli tekniikan lisensiaatti ja nainen, jolla oli radikaaleja mielipiteitä, joten monella oli hänestä sananen sanottavana. Minulta kyseltiin äitini mielipiteitä erilaisiin asioihin ja minun kauttani lähetettiin äidille terveisiä. Jouduin myös jatkuvasti tilille äitini tekemisistä ja sanomisista. Se oli hillittömän ärsyttävää. En halunnut esiintyä julkisuudessa äitini tyttärenä. Äitini kunnioitti päätöstäni ja varmisti minulta aina, saako hän mainita lehtijutuissa edes nimeä­ni tai ikääni.

Myös isäni puuttui asiaan.

Ikävin tilanne sattui abivuonna, kun olimme koulun juhlasalissa kuuntelemassa Kimmo Sasin puhetta kansanedustajan työstä. Yllättäen yksi opettajista huikkasi kaikkien kuullen:’Toivottavasti Kaisalla ei ole nyt ollut kovin epämukava olo, kun esiintymässä on kilpailevan puolueen edustaja!’ Kävin myöhemmin sanomassa opettajalle, etten halua tällaista huomiota. Myös isäni puuttui asiaan. Hän soitti opettajalle ja ilmoitti, ettei minua saa kohdella äitini edustajana.

Lakkasin aika pian kertomasta uusille tuttavuuksille perheestäni. Lukion jälkeen muutin ulkomaille ja sieltä palattuani Helsinkiin. Halusin jättää Tampereen kauas taakseni.

Tunnistin jo nelivuotiaana lehdestä Margaret Thatcherin ja Augusto Pinochetin. Olen kasvanut politiikan keskellä ja se on aina kiinnostanut minua.

Äiti teki hirveästi töitä, mutta sai osakseen valtavasti kritiikkiä.

Äitini ura ei kuitenkaan saanut poliitikon työtä näyttämään erityisen hauskalta. Tuntui siltä, että äiti teki hirveästi töitä, mutta sai osakseen valtavasti kritiikkiä ja haukkuja. Siksi päätin itse lähteä liike-elämään ja vaikuttaa yhteiskuntaan sitä kautta. Toimin markkinointiviestintäalalla.

Häkellyin siitä, miten kivaa jo vaalityö oli.

Kaksi vuotta sitten Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyi minulta, lähtisinkö ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Olin tutustunut Villeen työni kautta. Totesin aviomiehelleni, että nyt on varmaan paras soittaa äidille. Äiti kannusti minua heti.

Häkellyin siitä, miten kivaa jo vaalityö oli. Ihmiset toreilla olivat ystävällisiä ja kiinnostavia juttukumppaneita.

Taisin tehdä oikean valinnan.”

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.

Lue myös:

Kaisa Hernberg, 41

TYÖ Yrittäjä ja poliitikko

ASUU Helsingissä

PERHE Naimisissa, kolme lasta

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on teeveestä tuttu ja Suomen silmäätekevien kaveri. Mutta harva tuntee yksityisempää pikkukylän likkaa, joka hänessä pyrkii pintaan kotiseudulla Hämeenlinnassa.

Merja Ylä-Anttila aloitti syyskuun alussa Yleisradion 14:tenä toimitusjohtajana. Virassa on ollut häntä ennen vain yksi nainen, Hella Wuolijoki vuodet 1945–1949. Wuolijoen lyhyen kauden luomuksista ovat jääneet elämään muun muassa Metsäradio ja Radioteatteri.

Merja Ylä-Anttilalla, 58, on takanaan harvinaisen pitkä rupeama saman työnantajan palveluksessa. Ylä-Anttila aloitti Maikkarissa kesätoimittajana 22-vuotiaana ja yleni tämän vuosituhannen alussa MTV Uutisten uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaavaksi päätoimittajaksi.

”Sielu ehtii muutokseen mukaan.”

MTV:n identiteetin ytimessä on ollut Yleisradion valta-aseman horjuttaminen. Uuden virkansa myötä Ylä-Anttila pääsee siis puolustamaan organisaatiota, jota hän on tottunut yli 30 vuotta haastamaan. Muutos on verrattavissa siihen, että Tapparan fani kääntyisi kesätauon aikana Ilveksen kannattajaksi.

– Hyvä että tähän tuli kesä väliin ja sielu ehtii muutokseen mukaan, Ylä-Anttila myöntää.

Nimitysuutisen yhteydessä huomio on kiinnittynyt Ylä-Anttilan sukupuoleen, ikään, työnantajauskollisuuteen ja verkostoitumiskykyihin. Hämeenlinnassa lounaspöytään istuu kuitenkin yksityisempi Ylä-Anttila, sillä hän on nyt kotiseudullaan ja sielunmaisemassaan. Tuntuu turhan etäiseltä puhutella häntä sukunimellä, sillä ääneen pääsee Merja, omaa sukua Kivinen.

Kerrostalon kasvatti

Merja Kivinen syntyi keväällä 1960. Vanhemmat Eino Kivinen ja Aino Järvinen olivat kotoisin samalta Rengon kylältä ja tapasivat lavatansseissa. Yhteinen arki alkoi Hämeenlinnassa, jossa Eino löysi työtä autonkuljettajana ja Aino myyjänä. Perhe asui kerrostalossa, jonka alakerran kaupassa äiti työskenteli ja josta tuli Merjalle kuin toinen koti.

Sisaruksia ei ilmaantunut ja suku oli pieni. Myös Merjan isä oli ollut ainoa lapsi, äidillä oli yksi veli. Merjalla oli yksi serkku ja muutama pikkuserkku, mutta yhteys isovanhempiin Rengossa oli tiivis. Kesät kuluivat siellä etenkin, kun perheelle valmistui kesämökki äidin perintömaille Merjan ollessa 13-vuotias.

”Elämän pääosassa olivat työ ja palkinnot.”

– Mummulassa kuuntelin papan sotamuistoja ja hänen syliinsä kiivetessäni minun piti muistaa, etten istunut haavoittuneen polven päälle.

Kotona oli muutamia keskeisiä elämänarvoja: Työ ja yrittäminen ovat avaimia menestykseen. Rehellinen pitää olla. Jumalan varjelukseen voi tukeutua. Perhe on perusta, jonka varaan elämä rakentuu.

– Vanhemmat olivat jälleenrakennuksen sukupolvea. Elämän pääosassa olivat työ ja sitä kautta hitaasti kertyvät palkinnot.

Yksi jälleenrakennussukupolven keskeisistä unelmista oli saada oma lapsi koulutettua.

”Kun nimeni oli kärkikastissa, isän silmät kostuivat.”

– Kun pyrin Hämeenlinnan tyttölyseoon, lähdimme illalla koko perhe katsomaan tulokset koulun ovesta. Kun nimeni oli kärkikastissa, isän silmät kostuivat. Sen jälkeen kävelimme kaupungille syömään, mikä ei ollut siihen maailmanaikaan lainkaan tavallista.

Kun Merja sai oppikoulussa kokeista hyviä numeroita, hän vei ne kotimatkalla äidin työpaikalle ihasteltavaksi ja sai palkkioksi pienen makeisen.

– Sekin on tärkeä muisto siitä, kuinka lähiympäristö voi tukea ja kannustaa. Koen olevani Myllymäen kerrostaloalueen kasvattama likka.

Verkostoituja herää

 


Merja Ylä-Anttila jututtaa koulukavereitaan Ritva Rekola-Flinckiä (vas.) ja Hannele Pöntystä Hämeenlinnan torilla.

 

Merja Ylä-Anttilaa kuvaillaan superverkostoitujaksi, jonka urakehityksen taustalla on laaja ja vaikutusvaltainen tuttavapiiri. Näiden verkostojen selitys löytyy lapsuudesta. Ainut lapsi tarvitsi ystäviä.

– Olen tykännyt pienestä pitäen olla porukoissa. Jos minä jotain harrastan, niin ystäviä.

Merja on tässä harrastuksessaan yhtä uskollinen kuin työhistoriassaan. Teini-iän paras kaveri Leena Louhivaara on pysynyt rinnalla koko elämän ensimmäisestä interrailista nykyisiin kaupunkimatkoihin. Kolmen lukiotytön koplaan kuului myös Ritva-Liisa Korhonen, joka oli Merjan luokalla jo oppikouluvuodet Hämeenlinnan tyttölyseossa ja jonka kanssa Merja lauloi ja esiintyi koulun juhlissa.

”Siellä oli kaksi Kivistä, Merja ja Mikko, mutta vain toinen pääsi sisään.”

Esiintyminen oli sen verran hauskaa ja koukuttavaa, että Ritva-Liisasta tuli oopperalaulaja. Merjakin kävi lukion jälkeen testaamassa estradikykyjään teatterikoulun pääsykokeissa.

– Siellä oli kaksi Kivistä, Merja ja Mikko, mutta vain toinen pääsi sisään.

Koulussa Merja viihtyi etenkin äidinkielentunneilla, joilla hänellä oli opettajana paikallinen kulttuuripersoona ja runoilija Hilja Mörsäri. Kapinallista teini-ikää Merja ei muista eläneensä.

Hurriganesin hän sentään näki Hämeenkaaressa ja ensimmäinen oma ulkomaanmatka vei Tukholmaan kuusitoistavuotiaana. Sitä ennen Merja kiersi vanhempiensa kanssa Suomea ja Pohjoismaita autolla ja vankkuriteltalla. Perheen autohistoria kertoo sosiaalisesta noususta: Moskvitš, ­Toyota ja lopuksi Volvo.

Lukiovuosien jälkeen pikkukaupungin idylli oli tehnyt tehtävänsä. Sieltä piti päästä ”suureen maailmaan”. Suuri maailma oli yhtä kuin Helsinki ja Laajasalon kristillisen opiston medialinja.

– Sen vuoden aikana päätin, ettei minusta tule näyttelijää eikä juristia, vaan haen opiskelemaan viestintää.

Tuliainen ilman palautusoikeutta

Ennen Helsingin yliopistoa Merja palasi vielä puoleksi vuodeksi työharjoitteluun kotiseudulleen Hämeen Sanomiin. Hämeen Sanomista tuli hänen kasvattajaseuransa journalistiksi. Nuorelle harjoittelijalle uskottiin vastuuta ja häntä evästettiin tehtäviinsä.

Opiskelu yliopistossa alkoi tammikuussa 1981, ja Merja teki vielä yhden kesän töitä Hämeen Sanomissa. Seuraavana syksynä MTV Uutiset aloitti toimintansa. Kanavan kesätyöilmoitus kiersi viestinnän opiskelijoiden luennoilla kädestä käteen. Myös Merja päätti kokeilla onneaan ja hakea upouuteen uutistoimitukseen.

Hakijoita pudotettiin kyydistä viikon ajan, kunnes jäljelle jäivät Merja ja pari muuta. Kesätyöpaikassa odotti median uusi aika.

”Kun meillä on kina, Ari sanoo palauttavansa minut Berliiniin.”

– Siellä oli vastassa hirmu innokas uutistoimitus, jossa jaksettiin puhua journalismista yöt läpeensä. Tutustuin ikimuistoisiin persooniin kuten Pekka Karhuvaaraan ja Leena Kaskelaan. Se oli kiihkeää kasvua ja mahtava elämänkoulu.

Yliopistolla Merja oli ainejärjestönsä puheenjohtaja ja järjesti muun muassa opintomatkoja. Yksi niistä suuntautui jakautuneeseen Berliiniin. Samassa bussissa istui opiskelutoveri Ari Ylä-Anttila.

– Rakastuimme sillä matkalla. Joskus harvoin, kun meillä on kinaa, Ari sanoo palauttavansa minut Berliiniin. Minä puolestani totean, että sitä Berliiniä ei enää ole. Et sinä voi.

”Tämä pieni perhe on peruskallioni.”

Ylä-Anttiloiden poika Aleksi syntyi vuonna 1988. Kivisen suvun perinne jatkui: Aleksi jäi ai­noaksi lapseksi.

– Olisin erilainen ihminen ilman äitiyden kokemusta. Tämä pieni perhe on peruskallioni.

Nyt kun takana on 35 yhteistä vuotta, Merja tuntee edelleen tehneensä hyvän miesvalinnan.

– Amor vincit omnia, rakkaus voittaa kaiken. Siihen minä kyllä uskon.

Likasta tulee tytönhupakko

Kesätyön jälkeen Merja jatkoi vuorojen tekemistä Maikkarilla, kunnes hänet vakinaistettiin vuonna 1984. Rakkauden ja työn imu voittivat gradun imun. Opiskelu jäi kesken.

– Pitkään minä sitä harmittelin, mutta en enää. Ehkä minä näillä työnäytteillä jonkin maisteristason olen saavuttanut.

Maikkarissa Merja oli aluksi kulttuuritoimittaja, kunnes Pekka Hyvärinen lähti Suomen Kuvalehden päätoimittajaksi ja Jorma Miettinen kysyi Merjaa hänen paikalleen politiikan toimittajaksi.

”Päätin, että täältä pesee.”

Eduskunnassa Merja törmäsi ensi kertaa tilanteeseen, jossa kollega ei kannustanutkaan.

– Vanhempi toimittaja pysäytti minut eduskunnan portaikossa ja sanoi: ’On se järkyttävää, että MTV lähettää tänne tuollaisia tytönhupakoita romuttamaan uskottavuuden, jota olemme vuosikymmenet rakentaneet.’ Kun hän lopetti, mietin että mitäs nyt. Päätin, että täältä pesee.

Kohta pesikin. Merja sai suuren uutisvoiton, kun hän onnistui onkimaan tietoonsa, että Suomeen suunniteltiin ennen kuulumatonta sinipunaista hallituspohjaa Harri Holkerin johdolla.

– Se oli kova uutisvoitto nuorelle likalle.

Politiikantoimittajana Merja ymmärsi lopullisesti ihmissuhteiden ja verkostojen tärkeyden.

– Jotta kuulee uutisia ja pystyy arvioimaan kuulemaansa, täytyy olla kontakteja monenlaisiin ihmisiin. Se, että mennään kahville ja tutustutaan ihmisiin, on keskeinen osa tätä työtä.

Jaetut muistot elävät

Merja tuntee suomalaisen vallan ja eliitin, mutta yrittää pitää mielessään, mistä likka on kotoisin.

– Tuttavuudet eivät saa vaikuttaa journalistisiin päätöksiin, ja yksityisemmät asiani jaan vain ystävien kanssa.

Merjan äiti kuoli vuonna 2009, kohta yhdeksänkymmentävuotias isä asuu vielä omillaan Hämeenlinnan keskustassa.

”Soitan isälle vähintään kerran päivässä.”

– Soitan isälle vähintään kerran päivässä ja käyn aika usein häntä katsomassa.

Merja arvostaa yhä enemmän niitä ihmisiä, jotka ovat tunteneet hänet pikkutytöstä lähtien. Yksi tällainen on pikkuserkku Jukka, jolta Merja kertoo juuri saaneensa yllätyssoiton.

– Mietimme puhelun lomassa, miten tärkeätä on yhteydenpito, koska olemme ainoat, jotka enää muistavat, millaisia vanhempamme ja isovanhempamme olivat. Tällaisten ihmisten arvo kasvaa ihan määrättömästi, kun ikää tulee. Toinen auttaa toista pitämään muistot elävinä.

Henkilökohtaisten muistojen vaalimisessa ihminen tarvitsee sukuaan ja ystäviään. Siinä ei auta paraskaan työelämän verkosto. Oman isänsä kohdalla Merja näkee, kuinka muistot alkavat hiipua, kun ikätoverit harvenevat.

– Kun katsoimme viimeksi kuvaa isän pesäpallojoukkueesta, isän lisäksi joukkueesta oli hengissä enää yksi pelitoveri.

 


Median portinvartija. ”Median pitää varoa sellaisia äänenpainoja, että koko järjestelmä on mätä”; Merja Ylä-Anttila sanoo.


Esimerkkinä muille naisille

Yhden työuran aikana ehtii tapahtua paljon. Kun Merja kotiutui Maikkariin 1980-luvun kasvun vuosina, vain taivas tuntui olevan kasvun kattona. Nyt lounaalla istuu internetin voittokulun ja me­dian vaikeat vuodet todistanut keski-ikäinen nainen, joka on joutunut viemään läpi puolen tusinaa yt-kierrosta ja irtisanomaan pitkäaikaisia työtovereitaan. Likka huokaisee ennen kuin jatkaa.

– Irtisanomiset ovat olleet raskaimpia ja vaikeimpia päiviäni johtajana. Onneksi aika harva näistä entisistä työtovereista vaihtaa kadulla puolta, kun kohtaamme.

Yleisradion paikkaa Merja ei hakenut, vaan häneen otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta. Edellisestä vastaavasta soitosta oli kulunut ­17 vuotta. Silloin Matti Packalén kysyi, ottaako Merja vastaan MTV Uutisten päätoimittajan tehtävät.

”Yritin pitää sisäisen epäilevän ääneni pienemmällä.”

– Kun Maikkarin pestiä tarjottiin, mietin tyypillisiä naisten kysymyksiä: pärjäänkö minä ja onko minusta tähän. Nyt yritin pitää tämän sisäisen epäilevän ääneni pienemmällä. Ajattelin, että kaikkia uuden työn asioita ei tarvitse osata ennakkoon, vaan jotain saa työkin opettaa.

Merja sanoo, että naisten kohoaminen johtotehtäviin vaatii pelon selättämistä ja haasteisiin tarttumista.

– Moni ikäiseni nainen on kertonut saaneensa voimaa siitä, että minut valittiin tällaiseen tehtävään tämän ikäisenä. Vielä ei tarvitse hissutella kohti eläkepäiviä, vaan voi mennä kohti uutta.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 17/2018.

Merja Ylä-anttila

SYNTYNYT 1960 Hämeenlinnassa, asuu Helsingissä.

TYÖ Yleisradion ­toimitusjohtaja.

PERHE Naimisissa ­toimittaja Ari Ylä-Anttilan kanssa. Parsikunnan ­aikuinen lapsi Aleksi on ­niin ikään toimittaja.

HARRASTUKSET Luku­piiri, järjestötyö, laulaminen ja kesämökkeily.