Kun kunto heikentyy, pitääkö silloinkin vielä puskea kiristävät tukisukat päälle?

92-vuotias ystäväni asuu yksin ja hänellä on ongelma. Nimittäin tukisukat.

Hän on 13 vuoden ajan joka ikinen aamu vetänyt nämä reisipituiset sukat päälleen. Nyt kun hänen kuntonsa on heikentynyt, sukkien vetäminen jalkoihin on jo työläs urakka.

Hänellä oli raajassa pari syvää laskimotukosta 13 vuotta sitten, ja hän on käyttänyt Marevania tuosta asti. Eikö näitä tukisukkia voisi jo jättää?

Nimimerkki Anna-Liisa

Se vaihtoehto kyllä houkuttaa. Hoito itsessään alkaa olla sairautta pahempi, ja näinhän ei saisi olla.

Jos hoitosukat eivät ole välttämättömät esimerkiksi raajojen hankalan laskimoturvotuksen ja säärihaavataipumuksen takia, niin uskaltaa sanoa, että jättäkää pois.

Jäähän hänelle se Marevan.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

Ongelmana tukisukkien pukeminen: "Joka päivä 13 vuotta putkeen"

Pyörätuolipotilas – selkäydinleikkaus 21cm titaania ja lyhyempi pätkä niskassa Hieman pitkä . Hatanpään yhdellä osastolla – onneksi – sattui olemaan omien vaivojensa takia tuollainen n85 mies, jolle olin kertonut omista vaivoistani . Hänen poikansa (varmasti yli60v)soitteli joka päivä , tämä mies antoi luurin ja sanoi että juttele hänen - poikansa kanssa – joka oli tuolloin neurokirurgian professori. Juteltiin siinä n10min 1)päässä ei tunnu olevan mitään vikaa ajatukset ja logiikka toimii 2)...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: