Psoriaasi, psoriasis, psori. Sama sairaus, jonka vanha nimi on hilsetystauti. Milloin kyse on vain kuivasta ihosta, milloin hoitoa vaativasta sairaudesta?

1. Millainen tauti on psoriasis?

Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa oireita iholla ja nivelissä. Joka neljännellä ihopsoriaatikolla on myös niveloireita. Psoriasiksen syntyyn liittyy perinnöllinen alttius, joskin tarvitaan myös ulkoisia, taudin laukaisevia tekijöitä.

Psoriasista sairastaa noin 150 000 suomalaista. Jos tauti alkaa alle 40-vuotiaalla, se on selvästi perinnöllinen. Yli kuusikymppisenä sairastuessa perinnöllisillä tekijöillä ei luultavasti ole osuutta. Joskus tauti voi hävitä itsestäänkin.

2. Millaisia oireita psoriaasiin ­liittyy?

Psoriaasin tunnusmerkki on hilseilevä, usein läiskäinen ihottuma, joka monilla potilailla lievittyy kesäisin ja pahenee talviaikaan. Joskus iho-oireisiin liittyy jo taudin alkuvaiheessa nivelten kipuilua ja turvotusta. Myös kynnet voivat muuttua: niihin saattaa ilmaantua kuoppia, paksuuntumista ja värimuutoksia. Välillä oireet rauhoittuvat, välillä tauti oireilee voimakkaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Voidaanko psori parantaa?

Tautia ei voida parantaa, mutta sen oireita voidaan hoitaa. Konsteja on lukuisia. Psoriasis ei tartu ihmisestä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Iholle voi ilmestyä kuin pisaroita vaikkapa nielutulehduksen jälkeen."

4. Mikä psoriaasin aiheuttaa?

Taudin syntysyytä ei tarkoin tiedetä. Geneettisen alttiuden lisäksi laukaisevia tekiöitä saattavat olla erilaiset virus- tai bakteeri-infektiot. Eräs streptokokkibakteerin laji, joka aiheuttaa nielutulehdusta, voi laukaista psoriasiksen. Myös stressi, ylipaino, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö ja huono suuhygienia lisäävät psoriasiksen vaaraa.

5. Voiko elintavoilla hillitä ­psoriaasia?

Kyllä voi. Psoriaatikon kannattaa huolehtia painonhallinnasta, liikkua säännöllisesti, jättää tupakka ja rajoittaa alkoholinkäyttö pariin lasiin viikossa. Yhtä olennaista on sitoutua tunnollisesti lääkärin määräämään hoitoon.

Näin ET-lehti kirjoitti psoriasiksesta 1978: Katso pysäyttävä kuva

6. Miten psoriasista hoidetaan?

Psoriasista hoidetaan taudin vaikeusasteen mukaan joko terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa – mutta myös erikoissairaanhoidossa. Potilasta hoitavat ihotautilääkäri ja tarvittaessa myös reumatologi.

Hoitoa helpottaa hoitosuunnitelma, joka laaditaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Siitä selviää, millaista hoitoa psoriaatikko tarvitsee. Lievässä taudissa riittävät apteekin perusvoiteet ja kuureina käytettävät kortisonipohjaiset lääkevoiteet. Voiteet vähentävät kutinaa ja ihon hilseilyä.

Keskivaikean tai vaikean psoriasiksen lääkkeitä ovat muun muassa metotreksaatti sekä siklosporiini. Jos nämä perinteiset lääkkeet eivät tehoa, turvaudutaan uudenlaisiin biologisiin täsmälääkkeisiin. Ne vaimentavat potilaan omaa vastustuskykyä eli immuunivastetta, joka on psoriaasia sairastavalla väärällä tavalla kiihtynyt.

Biologisesta lääkehoidosta päättää aina ihotautien tai reumasairauksien erikoislääkäri.

7. Miksi auringonvalo tehoaa ­psoriasikseen?

Psoriasista hoidetaan usein ultraviolettivalolla, sillä uv-säteily hidastaa solujen jakautumista, lievittää ihon tulehdusta ja vaimentaa kutinaa.

Kun auringonvaloa ei ole käytettävissä, apu voidaan saada hoitolaitteesta. Valo­hoitoa annetaan useimmiten noin 20 hoitokerran jaksoina. Näitä jaksoja saa olla enintään 2–3 vuodessa.

Vaikka psoriaatikon iho rakastaa aurinkoa, Suomen kesän luonnonvalossa ja etelänlomilla potilaan on syytä olla tarkkana. Iho ei saa palaa.

Maltilla otettuna auringonvalo kuitenkin parantaa tehokkaasti psoriaasi-ihottumaa ja pitää iho-oireet poissa jopa kuukausia.

"Iho ei saa palaa."

8. Psoriasista on useaa laatua, millaisia?

Läiskäpsoriasis on sairauden ylei­sin muoto. Se alkaa usein pisara­psoriasiksena vaikkapa sairastetun nielutulehduksen jälkiseurauksena. Siinä iholle ilmaantuu erikokoisia ja tarkkarajaisia läiskiä. Niitä on useimmiten kyynärpäissä, polvissa, pakaroissa, ristiselässä, päänahan alueella, kämmenissä ja jalkapohjissa. Psoriasisläiskiä peittää yleensä paksu, vaalea hilsekerros.

Taivepsoriasis oireilee sen sijaan ihopoimuissa ja taipeissa, kuten navassa, korvalehden tai rintojen alla, nivusissa, sukupuolielimissä ja pakaravaossa. Taivepsoriasista voi olla aluksi vaikea erottaa tavallisesta sieni-infektiosta.

Pisarapsoriasiksessa esiintyy pieniä, alle sentin läpimittaisia läiskiä koko vartalolla.

Lisäksi on märkärakkulainen psoriasis ja kynsissä ilmenevä kynsipsoriasis.

Kuinka kallista on psorin lääkehoito? Katso asiantuntijan arvio tästä.

9. Miksi kutina ja turvotus iskevät niveliin?

Nivelpsoriasis on krooninen, tulehduksellinen nivelsairaus. Niveloireet voivat kiusata mitä niveltä tahansa, mutta yleisimmin kipua ja turvotusta ilmaantuu raajojen pikkuniveliin.

Sairaus iskee tavallisimmin 30–50-vuotiaaseen. Samoin kuin ihopsoriaasiin, myös nivelpsoriaasiin on perinnöllinen alttius.

10. Voiko koko iho sairastua ja mikä silloin on hoito?

Koko ihon psoriasis on harvinainen ja vakava tautimuoto. Siinä yli kolme neljäsosaa vartalon pinta-alasta on ihottuman peitossa. Tällainen psoriasis vaatii aina sairaalahoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla