Psoriasis ei ole vain ihosairaus, ja päällepäin sitä on hankala huomata. Psoriasisliiton toiminnanjohtaja, VTT Sonja Bäckman valoittaa taudin oireita ja hoitoa kymmenessä vastauksessaan.

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Psoriasis ei tartu. Se voi ilmaantua minkäikäisenä tahansa, myös vanhemmalla iällä.

Kuinka moni suomalainen kärsii arviolta psoriasiksesta?

Suomessa psoriasista sairastaa noin 150 000 henkilöä eli kaksi–kolme prosenttia väestöstä.

Mikä aiheuttaa psoriasista?

Perinnöllisen taipumuksen lisäksi puhkeamiseen vaikuttavia ulkoisia tekijöitä ovat muun muassa tulehdukset, ihon vaurioituminen, leikkaushaavat, runsas alkoholin käyttö, jotkut lääkkeet ja stressi. Nämä tekijät vaikuttavat joillakin psoriasista sairastavilla myös oireiden pahenemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten psoriasis erottuu muista hilseilytaudeista?

Psoriasiksen taudinkuva on yksilöllinen, eli kaikki eivät välttämättä saa samantyyppisiä oireita. Paras tapa varmistua diagnoosista on hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri ottaa tarvittaessa koepalan, joka varmistaa diagnoosin. Vaikka psoriasis oireilee iholla, psoriasis ei ole vain ihosairaus, vaan koko kehon tulehduksellinen autoimmuunitauti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten psoriasis todetaan?

Psoriasiksen diagnosoimiseksi ei ole olemassa laboratoriotestiä, vaan taudinmääritys perustuu lääkärin erityisosaamiseen ja kokemukseen. Joskus ihosta voidaan ottaa koepala diagnoosin varmistamiseksi. Nivelpsoriasiksen toteamiseksi ei ole myöskään laboratoriotestiä. Diagnoosin tekemisessä vodaan käyttää röntgentutkimusta tai magneettikuvausta. Iho- ja nivelpsoriasikseen liittyy usein myös kynsioireita.

Lue myös: Kirsi laihdutti 60 kiloa ja jätti lihan – psoriasis pysyy hallinnassa

Mitkä ovat yleisimmät psoriasiksen ilmenemismuodot?

Psoriasis ilmenee tavallisimmin erityyppisin iho-oirein: läiskäpsoriasis on yleisin taudin muoto, jossa iholla esiintyy erikokoisia läiskiä, useimmiten kyynärpäissä, polvissa, ristiselässä ja hiuspohjassa. Läiskien koko voi vaihdella sentin läpimittaisista kämmenen kokoisiin tai suurempiinkin. Läiskiä peittää hilse hyvin ohuena tai paksuna kerroksena.

Sairauden harvinaisempia muotoja ovat taivepsoriasis ja märkärakkulainen psoriasis. Taivepsoriasis esiintyy ihopoimuissa ja taipeissa, kuten navassa, korvalehden alla, rintojen alla, nivusissa, sukupuolielimissä ja pakaravaossa.

"Psoriasiksen vuosikustannukset voivat nousta 3 132 euroon."

Märkärakkulainen psoriasis aiheuttaa keholle pinnallisia, pieniä, kellertäviä märkärakkuloita, joihin usein liittyy kutinaa. Rakkulat esiintyvät useimmiten kämmenissä ja jalkapohjissa, mutta hankalissa muodoissa myös muualla iholla.

Erytroderminen psoriasis on harvinainen ja vakava taudin muoto. Siinä iho-oireita esiintyy laajalla alueella tai koko iholla. Se vaatii sairaalahoitoa.

Nivelpsoriasis on pitkäaikainen, tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi esiintyä missä tahansa nivelessä, myös selkärangassa, mutta yleisin se on raajojen pikkunivelissä. Oireina on nivelien kipua, turvotusta ja arkuutta. Aamujäykkyys ja nivelarkuus ovat tavallisia. Nivelissä, lihaksissa ja jänteissä voi esiintyä paineluarkuutta. Niveltulehdukseen voi liittyä myös sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia, silmätulehduksia ja kynsimuutoksia. Nivelpsoriasis voi hoitamattomana vaurioittaa niveliä ja heikentää toimintakykyä huomattavasti.

Kynsipsoriasis aiheuttaa usein kynsiin oireita, joihin ei ole kovin tehokasta hoitoa. Yleisimmät kynsipsoriasiksen oireet ovat kuoppamaiset muutokset kynsissä, kynsien epämuotoisuus, värin muuttuminen, kynnen irtoaminen kynsipedistä ja kynnen paksuuntuminen.

Taustaa: Apua yhdeksään kynsiongelmaan

Kuinka kallista on taudin lääkehoito?

Psoriasiksen lääkehoidon kustannukset riippuvat psoriasiksen vaikeusasteesta ja käytetyistä hoitomuodoista. Tutkimusten mukaan kustannukset ovat vuodessa 107–3 132 euroa. Tuoreessa suomalaisessa tutkimuksessa todetaan erikoissairaanhoidon potilaiden kustannusten olevan keskimäärin 1 083 euroa vuodessa.

Tällä hetkellä lääkehoidon maksukatto on 612,62 euroa. Psoriaatikko itse maksaa siis lääkehoidosta riippumatta enintään 612,62 euroa vuodessa. Lääkehoidon vuosittainen maksukatto tuleekin vastaan biologista lääkitystä käyttävillä psoriaatikoilla jo vuoden ensimmäisellä ostokerralla.

Näin ET-lehti kirjoitti psoriasiksesta 1978: Katso pysäyttävä kuva

Voiko psoriasiksesta parantua?

Psoriasis on pitkäaikaissairaus, josta ei voi parantua. Taudin luonteelle on ominaista oireiden aaltomaisuus. Taudissa voi kuitenkin esiintyä myös pitkähköjä kausia, jolloin oireita ei ole tai niitä on hyvin vähän.

Auttaako ruokavalio?

Ruokavaliolla ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä psoriasiksen oireiden helpottamisessa. Jotkut ihmiset saavat kuitenkin helpotusta oireisiinsa esimerkiksi välttämällä punaista lihaa ja suosimalla gluteenitonta ruokaa.

Mikä on yllättävin asia psoriasiksessa?

Psoriasis on hyvin monimuotoinen sairaus, jonka iho-oireet suuri yleisökin tuntee.

Ymmärrys psoriasiksesta koko kehon sairautena on huonommin tunnettu asia. Nivelpsoriasis ja sen oireiden tunnistaminen on edelleen haasteellista myös terveydenhuollon toimijoille. Myöskään psoriasista sairastavat itse eivät välttämättä osaa yhdistää niveloireitaan psoriasikseen, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan niveloireita kehittyy jopa 40 prosentille psoriaatikoista.

Yllättävää voi olla myös se, etteivät kaikki psoriasiksen iho-oireista kärsivät hyödy valohoidoista ja auringonvalosta. Noin 10 prosentilla psoriasisoireet pahenevat auringossa. Psoriasis on pitkäaikaissairaus, jonka oireita voidaan hoitaa – mutta sairautta ei osata parantaa.

Asiantuntijana jutussa: Psoriasisliiton toiminnanjohtaja, VTT Sonja Bäckman

Tärkeää tietää!

Miten psoriasista hoidetaan?

Sonja Bäckman vastaa:

Psoriasiksen hoidossa käytetään yleisesti iholle annosteltavia paikallishoitoja, kuten perusvoiteita, kortisonivoiteita ja D-vitamiinivoiteita. Perusvoiteet pehmentävät ja kosteuttavat psoriasista sairastavan ihoa. Ne vähentävät myös ihon hilseilyä. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne ovat tärkeä osa perushoitoa ja osalla potilaista helpottavat muun muassa kutinaa, ihon arkuutta ja punoitusta.

Lievän tai ohuilla ihoalueilla eli kasvoilla ja taivealueilla esiintyvän psoriasiksen hoidossa käytetään mietoja kortisonivoiteita. Vahvempia kortisonivoiteita käytetään vastaavasti hieman hankalamman ihottuman hoidossa. Koska kortisonivoiteilla on myös haitallisia vaikutuksia, kuten ihon oheneminen, niitä tulee käyttää jaksottaisesti. Kortisonivoiteet vähentävät solujen liiallista jakautumista ja rauhoittavat tulehdusta tehokkaasti.

Myös D-vitamiinivoiteet vaikuttavat solujen jakautumista rauhoittaen. Niitä käytetään myös kortisonin ja D-vitamiinin yhdistelmävoiteina.

Luonnollisimpana psoriasiksen hoitona pidetään ultraviolettisäteilyä, jota saadaan sekä auringosta että valohoitolaitteista. UV-säteily hidastaa solujen jakautumista ja lievittää tulehdusta. Talvisin, jolloin psoriasis on tavallisesti pahimmillaan, monet vaikeaa tai keskivaikeaa psoriasista sairastavat lähtevät etelän aurinkoon, jossa saa valoa riittävästi oireiden lievittämiseksi. Auringonvalon annostelussa on otettava huomioon ihotyypin valoherkkyys. Liiallinen auringonotto lisää ihosyövän vaaraa, varsinkin jos iho palaa. Auringonvalo parantaa usein tehokkaasti psoriasisihottumaa ja joillakin psoriasis pysyy poissa useita kuukausia.

Sisäisessä eli systeemisessä hoidossa käytetään joko tabletteja tai ruiskeita. Sisäinen hoito eroaa paikallisesta hoidosta siten, että se vaikuttaa koko kehoon eikä vain psoriasisläiskien alueeseen. Siksi systeemistä hoitoa käytetään vain keskivaikeaan tai vaikeata psoriasista sairastaviin potilaisiin tai jos muut hoitomuodot eivät tehoa.

Biologisella lääkkeellä tarkoitetaan yleisesti valmistetta, joka on valmistettu bioteknologisesti eläviä soluja valmistusprosessissa. Psoriasiksen biologisessa hoidossa käytetään laskimoon tai ihon alle annosteltavia lääkkeitä. Niiden annostelutiheys vaihtelee kahdesta kerrasta viikossa yhteen kertaan kolmessa viikossa. Biologiset hoidot ovat täsmälääkkeitä ja ne vaikuttavat vaimentamalla immuunivastetta, joka on psoriasiksessa väärällä tavalla kiihtynyt. Niillä on usein myös suotuisia vaikutuksia mahdollisiin niveloireisiin. Biologista hoitoa käytetään keskivaikeaa ja erityisesti vaikeaa psoriasista sairastavilla potilailla silloin, kun muut systeemiset hoitomuodot eivät tehoa riittävällä tavalla.

Nivelpsoriasista hoidetaan tavallisimmin tulehduskipu- ja reumalääkkeillä. Niveliä ja tulehtuneita jänteitä voidaan paikallisesti hoitaa myös kortisonipistoksilla. Omatoimisella liikunnalla voidaan lievittää kipua ja jäykkyyttä.

Kysely

Kärsitkö jostain ihosairaudesta?

Kyllä
Kyllä
96.6%
En
En
3.3%
Ääniä yhteensä: 150
VK

Kohta 9: "Välttämällä punaista lihaa tai gluteenitonta ruokaa..." Pitäisikö korjata vai tarkoititko todella gluteenittoman ruoan välttelyä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla