Miksi varpaankynsi tummuu tai se on hauras? Mistä kertoo keltainen kynsi? Jalkojen terveydenhoidon ammattilainen vastaa yhdeksään yleiseen kynsipulmaan.

1. Mistä johtuu värimuutos varpaankynnessä?

Tyypillisimpiä kynnen värimuutoksia ovat keltaisuus ja tummuus.

Kynnen keltaisuus voi olla tyypillisimmillään merkki sieni-infektiosta, mutta myös diabeetikoilla ja psoriaatikoilla voi ilmetä kynsien kellertävyyttä.

Useimmiten kynnen tummuus kertoo heikentyneestä verenkierrosta. Kynnen tumma väri voi johtua myös jalkineista kynsiin imeytyneestä väriaineesta.

Onko sinullakin ongelmavarpaat? Kokeile geelausta

2. Miksi varpaankynsi irtoaa?

Tyypillisimpiä syitä kynnen irtoamiseen kynsipatjasta ovat kynsisilsa ja kynnen alustojen liiallinen puhdistaminen. Varpaankynsi voi irrota alustastaan myös kuormituksen, trauman, sairauden tai sairauteen liittyvän lääkehoidon seurauksena. Myös kynsilakan ja kynsilakan poistoaineen käyttäminen voi vaikuttaa kynnen irtoamiseen alustastaan.

Kuormituksen aiheuttamaa kynnen irtoamista kynsipatjasta voi ennalta ehkäistä käyttämällä esimerkiksi kynsiä joustavoittavaa kynsiöljyä, jota tulee käyttää säännöllisesti.

Joissakin tapauksissa raudanpuuteanemia on yksi syy kynnen irtoamiseen alustastaan – sen voi todeta lääkärin lähetteellä laboratoriokokein.

Kynsipatjasta irronneen kynnen hoitaminen vaatii aina jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen tapauskohtaista arviointia ja toimenpiteitä.
 

3. Varpaankynnen alla näkyy tummahko alue. Mistä tämä kertoo?

Kynnen alta voi läpi kuultaa hyytynyt veri tai känsä, mutta yhtä hyvin kyseessä voi olla muun muassa kynnen alle kulkeutunutta roskaa, esimerkiksi sukan kuituja, kasvain tai pahimmassa tapauksessa melanooma.

Kynnen alle hyytynyt veri kertoo alueelle aiemmin sattuneesta traumasta; tämä ei vaadi hoitoa, vaan ”vaiva” poistuu kynnen kasvun myötä.

Kynnen alla voi kasvaa myös känsä, joka kertoo alueelle virheellisesti kohdistuvasta kuormituksesta Niin tämän känsän kuin kynnen alle kulkeutuneen ”roskan” voi poistaa jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen.

Lue myös: Tahdotko keveät kesäjalat? Jätä nämä asiat tekemättä

4. Miksi varpaankynsi kasvaa ihon sisään?

Varpaankynsi kasvaa ihon sisään useimmiten sen vuoksi, että kynnen reunoille on jäänyt hyvin pieniä kynsitikkuja. Tällöin kynsi ei tule sivureunoiltaan aivan kokonaan loppuun saakka lyhennetyiksi, vaan sinne jää muuta kynttä pidempi, terävä ”piikki”. Ne alkavat painaa kynsivalleja ja painautuvat lopulta kynsivallien sisään. Toinen hyvin yleinen syy on, että kynsi tulee leikattua liian lyhyeksi, jolloin kynsipatja alkaa kupertua ja kynsi painautuu kynsipatjan sisään. Kynteen kohdistunut trauma ja perinnöllisyys voivat olla yhtenä syynä kynnen virheelliseen kasvuun.

Omahoidon avaintekijöitä ovat suorateräiset kynsileikkurit, huolellinen kynsien leikkaaminen tarkasti kynsien reunoihin saakka ja kynsien reunojen pyöristämättä jättäminen.

Muita tyypillisiä sisään kasvaneen kynnen hoitokeinoja ovat jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen suorittamat, kivuttomat, kynnen oikaisuhoidot eri tekniikoilla. Aivan äärimmäisissä tapauksissa voidaan joutua turvautumaan lääkärin suorittamaan koko kynnen kirurgiseen poistoon.

5. Miksi varpaankynsi paksuuntuu?

Kun paksuuntuneita kynsiä on vain yksi, löytyy syy usein sukan tai jalkineen kärkitilavuuden riittämättömyydestä. Mikäli paksuuntuneita kynsiä on useita, syynä voivat olla esimerkiksi ikääntyminen tai diabetes.

Paksuuntuneet kynnet ovat väriltään kellertäviä ja sameita.

Omahoitona paksuuntunut kynsi on helpointa ohentaa viilaten ja leikata heti suihkun jälkeen, koska kynnet ovat silloin pehmeitä ja kynsien lohkeilemisen mahdollisuus on täten minimoitu.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä käytettyjen sukkien ja jalkineiden koon sopivuuteen: paksuuntunut kynsi vaatii kärkitilavuudeltaan suuremmat sukat ja jalkineet kuin normaalipaksuinen kynsi.

6. Varpaankynsi on hauras ja leikatessa se murenee. Mistä tämä on merkki?

Kynsisilsan saastuttama kynsi on samea, kellanruskea tai siinä on väriltään valkoisia liuskoittuvia laikkuja. Kynsi on rakenteeltaan hauras, laho ja paksuuntunut. Usein kynnessä on erotettavissa sienikynnelle tyypillinen haju. Kynsisilsan ehkäisyssä tärkeintä on suojata jalat henkilökohtaisilla jalkineilla aina oleskeltaessa yleisissä tiloissa, joissa liikutaan paljain jaloin.

Erityisen korkean riskin kynsisilsaan sairastumiselle aiheuttavat yleiskunnon heikkous ja heikentynyt ääreisverenkierto. Kynsisilsa vaatii aina lääkärin määräämän suun kautta otettavan lääkityksen ja säännöllisesti jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen suorittaman saastuneiden kynnen osien mekaanisen poistamisen.

On huomioitava, että edellä kerrotullakaan hoidolla – joka on kaikista tuloksekkain kynsisienen hoitomuoto – onnistumisprosentti on vain 50, eli ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.

Mikäli kynsisilsan mahdollisuus on ilmeinen, ei ole syytä jäädä ”kokeilemaan” itsehoitotuotteiden tehoa vaan hakeutua lääkäriin laboratoriolähetteen ja mahdollisen reseptilääkityksen saamiseksi. Ainoastaan laboratoriotestein voi luotettavasti selvittää mahdollisen kynsisilsadiagnoosin lisäksi sen, onko kyseessä yhden vai useamman silsasienen aiheuttama kynsisieni-infektio ja sitä kautta saada optimaalisen reseptilääkityksen. Koska kynsisilsa tosiaan voi aiheutua useasta eri silsasienestä samanaikaisesti, on itsehoitolääkkeisiin sijoitettu raha ja aika aina riski.

Vinkki! 6 kysymystä kesäkengistä – näin valitset täydellisen parin

7. Varpaankynttä leikatessa reunoille jää kynsitikkuja – miksi?

Kun kynsien reunoille jää kynsitikkuja, löytyy syy yleisimmin kynsileikkureista. Onko niissä pyöristetyt leikkauspinnat?  Myös kynsiä leikkaavan näkökyky ja motoriikka on huomioitava: Heikentynyt näkö ja motoriikan heikkous voivat jopa estää kokonaan kynsien omahoidon. Suorateräisten kynsileikkureiden hankkiminen on ehdoton edellytys kynsitikkujen mahdollisuuden minimoimiseksi. Myös leikkauspintojen huolellinen tarkistaminen on avainasemassa.

Mikäli kynsitikku aiheuttaa kipua tai kynsivalli on tulehtunut, on syytä ottaa yhteys jalkojen terveydenhoidon ammattilaiseen. Hän voi  poistaa kynsitikut turvallisesti.

8. Miten hoidan syvää varpaankynsivallia?

Kynsiuurteiden laajeneminen johtuu kynsien paksuuntumisesta, mutta nuorilla henkilöillä kynsivallit voivat ”luonnostaan” olla suurentuneet verrattuna kynsien kokoon. Tässä tilanteessa kynnet painautuvat kynsivalleihin ja voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamista.
Nuorilla kynsivallien liiallinen syvyys korjaantuu useimmiten täysin itsestään iän karttuessa. Aikuisilla kynsi voi kupertua eri syistä; esimerkiksi varpaan virheasento voi aiheuttaa viereiseen kynsivalliin korostunutta painetta.

Kynsivalliin kohdistuvaa painetta voi pienentää muun muassa painelemalla pitkäkuituista lampaanvillaa varvasväleihin niin, että lampaanvilla peittää myös kynsivallit.

9. Miksi varpaan päälle kasvaa rustottumaa?

Rustottuma kasvaa suojaamaan niveltä ulkoiselta kuormitukselta. Näissä kohdissa yleensä jalkineen jokin osa hankaa niveltä toistuvasti.

Silloin kun varpaiden päällisnivelien kohdalle ihoon ilmestyy kevyttä hankaumaa, on syytä jättää hankauksen aiheuttamat jalkineet pois käytöstä, koska ne ovat kärkitilavuudeltaan liian ahtaat. On huomioitava, että rustottumat eivät ”parane pois”, joten ne vaikuttavat jatkossa aina jalkineiden hankintaan.

Taustaa: Näin hoidat kovettumia, känsiä ja rakkoja

Asiantuntijana jutussa: Johanna Jääskeläinen, jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen, Podopoli

Vierailija

Asiaa varpaasta: Apua 9 kynsiongelmaan

Kynnen pyöristämisestä leikatessa olen hiukan eri mieltä, joka tosin perustuu vain omassa perheessäni tehtyyn havaintoon. Itse pyöristän aina kynnet enkä koskaan ole kärsinyt kynnen sisäänkasvamisen ongelmasta. Sen sijaan mieheni isovarpaan kynsi on kasvanut sisään erittäin kivuliaasti, vaikka hän noudattaa tuota suoraan leikkaamisen ohjetta. Tyttärellämme tuli sama vaiva kuin isällään, jopa useita kertoja. Vasta kun kynsihoitaja käski hänen pyöristää varpaankynnet leikatessa, vaiva ei enää...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju