Miksi varpaankynsi tummuu tai se on hauras? Mistä kertoo keltainen kynsi? Jalkojen terveydenhoidon ammattilainen vastaa yhdeksään yleiseen kynsipulmaan.

1. Mistä johtuu värimuutos varpaankynnessä?

Tyypillisimpiä kynnen värimuutoksia ovat keltaisuus ja tummuus.

Kynnen keltaisuus voi olla tyypillisimmillään merkki sieni-infektiosta, mutta myös diabeetikoilla ja psoriaatikoilla voi ilmetä kynsien kellertävyyttä.

Useimmiten kynnen tummuus kertoo heikentyneestä verenkierrosta. Kynnen tumma väri voi johtua myös jalkineista kynsiin imeytyneestä väriaineesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko sinullakin ongelmavarpaat? Kokeile geelausta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miksi varpaankynsi irtoaa?

Tyypillisimpiä syitä kynnen irtoamiseen kynsipatjasta ovat kynsisilsa ja kynnen alustojen liiallinen puhdistaminen. Varpaankynsi voi irrota alustastaan myös kuormituksen, trauman, sairauden tai sairauteen liittyvän lääkehoidon seurauksena. Myös kynsilakan ja kynsilakan poistoaineen käyttäminen voi vaikuttaa kynnen irtoamiseen alustastaan.

Kuormituksen aiheuttamaa kynnen irtoamista kynsipatjasta voi ennalta ehkäistä käyttämällä esimerkiksi kynsiä joustavoittavaa kynsiöljyä, jota tulee käyttää säännöllisesti.

Joissakin tapauksissa raudanpuuteanemia on yksi syy kynnen irtoamiseen alustastaan – sen voi todeta lääkärin lähetteellä laboratoriokokein.

Kynsipatjasta irronneen kynnen hoitaminen vaatii aina jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen tapauskohtaista arviointia ja toimenpiteitä.
 

3. Varpaankynnen alla näkyy tummahko alue. Mistä tämä kertoo?

Kynnen alta voi läpi kuultaa hyytynyt veri tai känsä, mutta yhtä hyvin kyseessä voi olla muun muassa kynnen alle kulkeutunutta roskaa, esimerkiksi sukan kuituja, kasvain tai pahimmassa tapauksessa melanooma.

Kynnen alle hyytynyt veri kertoo alueelle aiemmin sattuneesta traumasta; tämä ei vaadi hoitoa, vaan ”vaiva” poistuu kynnen kasvun myötä.

Kynnen alla voi kasvaa myös känsä, joka kertoo alueelle virheellisesti kohdistuvasta kuormituksesta Niin tämän känsän kuin kynnen alle kulkeutuneen ”roskan” voi poistaa jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen.

Lue myös: Tahdotko keveät kesäjalat? Jätä nämä asiat tekemättä

4. Miksi varpaankynsi kasvaa ihon sisään?

Varpaankynsi kasvaa ihon sisään useimmiten sen vuoksi, että kynnen reunoille on jäänyt hyvin pieniä kynsitikkuja. Tällöin kynsi ei tule sivureunoiltaan aivan kokonaan loppuun saakka lyhennetyiksi, vaan sinne jää muuta kynttä pidempi, terävä ”piikki”. Ne alkavat painaa kynsivalleja ja painautuvat lopulta kynsivallien sisään. Toinen hyvin yleinen syy on, että kynsi tulee leikattua liian lyhyeksi, jolloin kynsipatja alkaa kupertua ja kynsi painautuu kynsipatjan sisään. Kynteen kohdistunut trauma ja perinnöllisyys voivat olla yhtenä syynä kynnen virheelliseen kasvuun.

Omahoidon avaintekijöitä ovat suorateräiset kynsileikkurit, huolellinen kynsien leikkaaminen tarkasti kynsien reunoihin saakka ja kynsien reunojen pyöristämättä jättäminen.

Muita tyypillisiä sisään kasvaneen kynnen hoitokeinoja ovat jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen suorittamat, kivuttomat, kynnen oikaisuhoidot eri tekniikoilla. Aivan äärimmäisissä tapauksissa voidaan joutua turvautumaan lääkärin suorittamaan koko kynnen kirurgiseen poistoon.

5. Miksi varpaankynsi paksuuntuu?

Kun paksuuntuneita kynsiä on vain yksi, löytyy syy usein sukan tai jalkineen kärkitilavuuden riittämättömyydestä. Mikäli paksuuntuneita kynsiä on useita, syynä voivat olla esimerkiksi ikääntyminen tai diabetes.

Paksuuntuneet kynnet ovat väriltään kellertäviä ja sameita.

Omahoitona paksuuntunut kynsi on helpointa ohentaa viilaten ja leikata heti suihkun jälkeen, koska kynnet ovat silloin pehmeitä ja kynsien lohkeilemisen mahdollisuus on täten minimoitu.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä käytettyjen sukkien ja jalkineiden koon sopivuuteen: paksuuntunut kynsi vaatii kärkitilavuudeltaan suuremmat sukat ja jalkineet kuin normaalipaksuinen kynsi.

6. Varpaankynsi on hauras ja leikatessa se murenee. Mistä tämä on merkki?

Kynsisilsan saastuttama kynsi on samea, kellanruskea tai siinä on väriltään valkoisia liuskoittuvia laikkuja. Kynsi on rakenteeltaan hauras, laho ja paksuuntunut. Usein kynnessä on erotettavissa sienikynnelle tyypillinen haju. Kynsisilsan ehkäisyssä tärkeintä on suojata jalat henkilökohtaisilla jalkineilla aina oleskeltaessa yleisissä tiloissa, joissa liikutaan paljain jaloin.

Erityisen korkean riskin kynsisilsaan sairastumiselle aiheuttavat yleiskunnon heikkous ja heikentynyt ääreisverenkierto. Kynsisilsa vaatii aina lääkärin määräämän suun kautta otettavan lääkityksen ja säännöllisesti jalkojen terveydenhoitoon erikoistuneen jalkojenhoidon ammattilaisen suorittaman saastuneiden kynnen osien mekaanisen poistamisen.

On huomioitava, että edellä kerrotullakaan hoidolla – joka on kaikista tuloksekkain kynsisienen hoitomuoto – onnistumisprosentti on vain 50, eli ennaltaehkäisy on kaiken a ja o.

Mikäli kynsisilsan mahdollisuus on ilmeinen, ei ole syytä jäädä ”kokeilemaan” itsehoitotuotteiden tehoa vaan hakeutua lääkäriin laboratoriolähetteen ja mahdollisen reseptilääkityksen saamiseksi. Ainoastaan laboratoriotestein voi luotettavasti selvittää mahdollisen kynsisilsadiagnoosin lisäksi sen, onko kyseessä yhden vai useamman silsasienen aiheuttama kynsisieni-infektio ja sitä kautta saada optimaalisen reseptilääkityksen. Koska kynsisilsa tosiaan voi aiheutua useasta eri silsasienestä samanaikaisesti, on itsehoitolääkkeisiin sijoitettu raha ja aika aina riski.

Vinkki! 6 kysymystä kesäkengistä – näin valitset täydellisen parin

7. Varpaankynttä leikatessa reunoille jää kynsitikkuja – miksi?

Kun kynsien reunoille jää kynsitikkuja, löytyy syy yleisimmin kynsileikkureista. Onko niissä pyöristetyt leikkauspinnat?  Myös kynsiä leikkaavan näkökyky ja motoriikka on huomioitava: Heikentynyt näkö ja motoriikan heikkous voivat jopa estää kokonaan kynsien omahoidon. Suorateräisten kynsileikkureiden hankkiminen on ehdoton edellytys kynsitikkujen mahdollisuuden minimoimiseksi. Myös leikkauspintojen huolellinen tarkistaminen on avainasemassa.

Mikäli kynsitikku aiheuttaa kipua tai kynsivalli on tulehtunut, on syytä ottaa yhteys jalkojen terveydenhoidon ammattilaiseen. Hän voi  poistaa kynsitikut turvallisesti.

8. Miten hoidan syvää varpaankynsivallia?

Kynsiuurteiden laajeneminen johtuu kynsien paksuuntumisesta, mutta nuorilla henkilöillä kynsivallit voivat ”luonnostaan” olla suurentuneet verrattuna kynsien kokoon. Tässä tilanteessa kynnet painautuvat kynsivalleihin ja voivat aiheuttaa kynsien sisäänkasvamista.
Nuorilla kynsivallien liiallinen syvyys korjaantuu useimmiten täysin itsestään iän karttuessa. Aikuisilla kynsi voi kupertua eri syistä; esimerkiksi varpaan virheasento voi aiheuttaa viereiseen kynsivalliin korostunutta painetta.

Kynsivalliin kohdistuvaa painetta voi pienentää muun muassa painelemalla pitkäkuituista lampaanvillaa varvasväleihin niin, että lampaanvilla peittää myös kynsivallit.

9. Miksi varpaan päälle kasvaa rustottumaa?

Rustottuma kasvaa suojaamaan niveltä ulkoiselta kuormitukselta. Näissä kohdissa yleensä jalkineen jokin osa hankaa niveltä toistuvasti.

Silloin kun varpaiden päällisnivelien kohdalle ihoon ilmestyy kevyttä hankaumaa, on syytä jättää hankauksen aiheuttamat jalkineet pois käytöstä, koska ne ovat kärkitilavuudeltaan liian ahtaat. On huomioitava, että rustottumat eivät ”parane pois”, joten ne vaikuttavat jatkossa aina jalkineiden hankintaan.

Taustaa: Näin hoidat kovettumia, känsiä ja rakkoja

Asiantuntijana jutussa: Johanna Jääskeläinen, jalkojen terveydenhoitoon erikoistunut jalkojenhoidon ammattilainen, Podopoli

Kynnen pyöristämisestä leikatessa olen hiukan eri mieltä, joka tosin perustuu vain omassa perheessäni tehtyyn havaintoon. Itse pyöristän aina kynnet enkä koskaan ole kärsinyt kynnen sisäänkasvamisen ongelmasta. Sen sijaan mieheni isovarpaan kynsi on kasvanut sisään erittäin kivuliaasti, vaikka hän noudattaa tuota suoraan leikkaamisen ohjetta. Tyttärellämme tuli sama vaiva kuin isällään, jopa useita kertoja. Vasta kun kynsihoitaja käski hänen pyöristää varpaankynnet leikatessa, vaiva ei enää uusiutunut. Olisiko tuossa ehkä yksilöllistä tai perinnöllistäkin taipumusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla