Seisot koko elämäsi jalkojesi päällä. Ei siis ole yksi ja sama, millaiset jalkineet valitset. Lue tästä kunnollisten kesäkenkien ABC.

1. Miten valitsen jaloilleni ystävällisen kenkäparin?

Luota tuntemuksiisi. Kun saat hyvät kengät jalkaan, tunnet, että jalkateräsi ovat niissä kotonaan ja askeltaminen käy kevyesti ja luonnollisesti. Hyvien kenkien päällä et horju, vaan kävely tuntuu vakaalta. Hyvät kengät vaimentavat iskuja.

Jalkaystävällisillä kengillä on jalan lestiä mukaileva ja taipuisa mutta ei kuitenkaan lötkö pohja. Niissä on myös kantapään laajuinen ja enintään parisenttinen korko. Valitse kengät, joissa on tilava ja varpaita puristamaton kärkiosa.

Kunnollisten kenkien tunnusmerkkeihin kuuluu myös napakka kiinnitys. Olipa kenkä nauha-, remmi- tai tarrakiinnitteinen, jalka ei valu kohti kärkeä tai karkaile kantaosastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jalkaterissäni on lieviä tuntopuutoksia ja kipukohtia. Millaiset ovat minulle sopivat kengät?

Hyötyisit kengistä, joissa on normaalia paksumpi pohja ja tavallista leveämpi päkiäosa. Sellaisia on saatavilla etenkin erityisjalkinevalikoimissa, joita myyvät muun muassa hyvin varustetut kenkäkaupat ja terveyskaupat. Niissä saat asiantuntevaa palvelua, joten kerro jalkaongelmistasi myyjälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Hyötyisinkö yksilöllisesti juuri minua varten valmistetuista tukipohjallisista?

Kenties. Mittojesi mukaan valmistetut pohjalliset jakavat kehosi painon oikein jalkaterillesi, estävät kovettumien ja haavaumien syntyä ja auttavat luonnollisen askelluksen ylläpidossa.

Jos teetät itsellesi yksilölliset pohjalliset, muistathan, ettei niitä kannata teettää vanhoihin ja jalkaan muotoutuneisiin kenkiin. Satsaa siis samalla uuteen ja napakkaan kenkäpariin.

Katso kuitenkin, että uusissa kengissäsi on tilaa tukipohjalliselle: irrota valmispohjallinen, niin saat syvyyttä mittatilauspohjalliselle.

Yksilöllisiä tukipohjallisia valmistavat muun muassa isot urheiluliikeketjut, mutta niiden valmistamat pohjalliset eivät riitä, jos olet diabeetikko tai reumaatikko tai jos sinulla on jalkasairauksia. Mene silloin mieluummin jalkaterapeutin pakeille. Sellaisia löydät muun muassa lääkärikeskuksista.

4. Millaisia kenkiä on arkikäytössä syytä välttää?

Käyrälestisiä ja jalkoja ulkoreunoilta puristavia kenkiä – samoin kapeakärkisiä, jotka ovat kenties sirot, mutta puristavat varpaat suppuun ja lisäävät päkiän kuormaa. Tällaiset kengät johtavat usein kivuliaisiin vaivaisenluihin ja vasaravarpaisiin.

Karta myös yli kaksisenttisiä korkoja, sillä silloin koko kehosi paino siirtyy päkiän varaan. Korkkarit altistavat kivuille, hankaumille ja varpaiden asentomuutoksille.

Varo myös jalan sisäänmenoaukosta liian löysiä ja takaosasta täysin avoimia ja remmittömiä kenkiä. Ne joustavat liikaa, väsyttävät jalkoja ja ovat usein syynä kantapään krooniselle kiputilalle ja varpaiden virheasennoille.

5. Kenkäkaapissani on monta hukkaostosparia. Miten vältyn sellaisilta jatkossa?

Mene kenkäostoksille aikaisintaan iltapäivällä, sillä jalat turpoavat päivän mittaan useita millejä pituutta ja jopa sentin verran leveyttä. Sovittamiseen on myös hyvä varata runsaasti aikaa, sillä kenkiä on syytä testata huolella kävelemällä ympäriinsä myymälässä.

Kerro kenkämyyjälle, millaiseen käyttötarkoitukseen olet kenkiä hankkimassa, ja pyydä, että myyjä suosittelisi sinulle jalkaystävällisiä malleja. Muista kuitenkin, että oma tuntemuksesi painaa enemmän kuin myyjän suositukset. Vain sinä itse osaat sanoa, millaisissa kengissä jalkasi viihtyvät.

6. Iän karttuessa jalkani koko on kasvanut numerolla. Vai valmistetaanko nykykengät eri mittojen mukaan kuin ennen?

Jalkaterien koko ja muoto muuttuvat ja elävät iän mukana. Toki myös valmistajalla on väliä. Moni ulkomainen kenkä on suomalaiselle jalalle liian kapea.

Kysy aika ajoin uusia kenkiä hankkiessasi, voisiko kenkämyyjä mitata jalkasi. Mittoihin pitää lisätä aina sentti tai puolitoista ylimääräistä, sillä jalkaterä pitenee kävellessä.

Asiantuntijana jalkaterapeutti ja jalkaterapian emerituslehtori Riitta Saarikoski, Helsinki.
Lähteenä: Saarikoski, Stolt, Liukkonen: Terveet jalat. Duodecim 2008.

Markettien kenkävalikoimista on tosi vaikea löytää riittävän leveälestisiä ja jalassa mukavalta tuntuvia kenkiä. Säästän hyviä kenkiä varten ja aion ostaa nyt kesäksi terveyskaupasta keveyt kesäsandaalit mutta oikealla tavalla tukevat ja ei ihan ohutpohjaiset. Jaloissani on sairauden aiheuttamia muutoksia, joten alekorit ei auta minua. Muun kaiken ostan mahdollisimman halvalla mutta haluan pitää jalkani.

Minä ostan käyttökengät miesten puolelta  kun koko 40, ja miehillä leveämpi lesti. Juhlavammat ja työkengät sisällä seisomiseen on eri juttu. Kenkiähän pitäs muutenkin vaihdella päivän mittaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla