Lääke aiheuttaa outoja sivuvaikutuksia. Mitä on tehtävissä?

Lopetin jokin aika sitten kolesterolilääke simvastatiinin käytön jalkakipujen takia. Kivut hellittivätkin.

Kolesteroliarvo hyppäsi lukemaan 7,5, lääkäri määräsi lääkkeen takaisin. Sen jälkeen hartiaan on ilmaantunut outo tunne, sellainen vipellys, että pitäisi koko ajan rapsuttaa.

Eikö olisi jotakin uudempaa lääkettä?

Nimimerkki Pirjo parhaassa iässä

Jos statiini aiheuttaa sivuvaikutuksia, on hyvä pohtia, kuinka tärkeä tuo lääke potilaalle on. Pelkkä kohonnut kolesteroliarvo ei yksin ole riittävän hyvä syy statiinin käytölle. Statiinista hyötyvät suuren riskin potilaat ja jo valtimotautia sairastavat. Oman riskin voi arvioida Finriski-laskurilla, joka löytyy netistä tai terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolta.

Jos sinulla, Pirjo, on muitakin valtimotaudin riskitekijöitä kuin kehnot kolesterolit,
etunenässä diabetes ja sukurasite, ja statiini on tarpeen, kannattaa simvastatiini vaihtaa toiseen statiiniin. Uudempia vaihtoehtoja ei vielä ole.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

Outoa vipellystä – pitäisikö lääkitys vaihtaa?

Kolesterolilääkkeet ovat Suomessa suuri bisnes.Vanhuksia pissitetään.Sitäpaitsi Suomessa on kolesteroli-arvo pantu erilailla kuin esim. Norjassa.Norjassa kolesteroli-arvo 6 on normaali .Minulla on kolesteroli 6. PS.OSAKKEN OMISTAJAT PUOLUSTAVAT KOLESTEROLILÄÄKKEITÄ,JOTKA AIHEUTTAVAT IHMISILLE LIHASHEIKKOUTTA-JA LOPULTA JOHTAVAT HEIDÄT PYÖRÄTUOLIIN.
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: