Uusissa ravitsemussuosituksissa muistutetaan, että ruuanvalmistuksen aiheuttamat ravintoainetappiot on huomioitava ruokavalion suunnittelussa. Siksi lohi kannattaakin laittaa uuniin, eikä paistaa.

Lohi säilyttää D-vitamiinipitoisuutensa, kun se valmistetaan tavallisessa uunissa tai mikroaaltouunissa. Sen sijaan paistaminen hävittää D-vitamiinista puolet. Näin kirjoittaa emeritusprofessori Ilari Paakkari uutispalvelu Duodecimissä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan 10 mikrogramman vuorokausiannos D-vitamiinia täyttyy, jos päivittäisen maidon ja ravintorasvan lisäksi syö kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos kalan nauttii paistettuna, ei päivittäinen D-vitamiinitarve siis välttämättä täyty. Myös D-vitaminoidun margariinin D-vitamiinista häviää pannulla viidennes.

Minne D-vitamiini sitten katoaa? Tästä tarvitaan Paakkarin mukaan lisää tutkimustietoa. Lohi luovuttaa kuitenkin paistettaessa osan rasvastaan pannulle, joten tässä voi olla selitys. Paakkari muistuttaa myös, että viljellyn lohen D-vitamiinipitoisuus on vain noin 25 prosenttia merestä pyydettyyn verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää vitamiineista:

Mikä on turvallinen määrä D-vitamiinia?

Tutkimus: E-vitamiini suojaa muistisairauksilta

Sisältö jatkuu mainoksen alla