
Uusissa ravitsemussuosituksissa muistutetaan, että ruuanvalmistuksen aiheuttamat ravintoainetappiot on huomioitava ruokavalion suunnittelussa. Siksi lohi kannattaakin laittaa uuniin, eikä paistaa.
Lohi säilyttää D-vitamiinipitoisuutensa, kun se valmistetaan tavallisessa uunissa tai mikroaaltouunissa. Sen sijaan paistaminen hävittää D-vitamiinista puolet. Näin kirjoittaa emeritusprofessori Ilari Paakkari uutispalvelu Duodecimissä.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan 10 mikrogramman vuorokausiannos D-vitamiinia täyttyy, jos päivittäisen maidon ja ravintorasvan lisäksi syö kalaa 2-3 kertaa viikossa. Jos kalan nauttii paistettuna, ei päivittäinen D-vitamiinitarve siis välttämättä täyty. Myös D-vitaminoidun margariinin D-vitamiinista häviää pannulla viidennes.
Minne D-vitamiini sitten katoaa? Tästä tarvitaan Paakkarin mukaan lisää tutkimustietoa. Lohi luovuttaa kuitenkin paistettaessa osan rasvastaan pannulle, joten tässä voi olla selitys. Paakkari muistuttaa myös, että viljellyn lohen D-vitamiinipitoisuus on vain noin 25 prosenttia merestä pyydettyyn verrattuna.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim