
Kuluttajan on vaikea tulkita ruokapakkauksissa olevia E-koodeja. Joskus koodeja voi löytyä myös puhtaista luonnontuotteista.
Lisäaineiden välttäminen on vaikeaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira purki metsästä poimitun puolukan osiin ja viattomasta metsämarjasta löytyi peräti viittä E-koodia: happoja (E 200, E 210), hyytelöimisaineita (E 440) ja väriaineita (E 160a, E 163).
Todellisuudessa monet lisäaineet ovat luonnontuotteita, eikä pelkästä E-koodien määrästä voi päätellä, onko ruoka terveellistä vai ei. Ainakin säilyvyyttä parantavat lisäaineet ovat usein ihan hyvä idea. Kaikkein epäterveellisintä kun on pilaantunut ruoka.
E-koodien numerot kertovat
Elintarviketeollisuuden käyttämä E-tunnus viittaa Euroopan unioniin. E-kirjaimen jälkeen tulevat numerot sen sijaan kertovat kuluttajalle, minkä tyyppisestä lisäaineesta on kyse.
-
E100-E199 Väriaineet
-
E200-E299 säilöntäaineet
-
E300-E399 hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet
-
E600-E699 aromi- ja makeutusaineet
-
E500-E599 happamuudensäätö- ja paakkuuntumisenestoaine
www.ekoodi.com kattavahko palvelu lisäaineista ja E-koodeista mm. mobiilisovelluksia E-koodi listausten kauppakäyttöä varten