Kuluttajan on vaikea tulkita ruokapakkauksissa olevia E-koodeja. Joskus koodeja voi löytyä myös puhtaista luonnontuotteista.

Lisäaineiden välttäminen on vaikeaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira purki metsästä poimitun puolukan osiin ja viattomasta metsämarjasta löytyi peräti viittä E-koodia: happoja (E 200, E 210), hyytelöimisaineita (E 440) ja väriaineita (E 160a, E 163).

Todellisuudessa monet lisäaineet ovat luonnontuotteita, eikä pelkästä E-koodien määrästä voi päätellä, onko ruoka terveellistä vai ei. Ainakin säilyvyyttä parantavat lisäaineet ovat usein ihan hyvä idea. Kaikkein epäterveellisintä kun on pilaantunut ruoka.

E-koodien numerot kertovat

Elintarviketeollisuuden käyttämä E-tunnus viittaa Euroopan unioniin. E-kirjaimen jälkeen tulevat numerot sen sijaan kertovat kuluttajalle, minkä tyyppisestä lisäaineesta on kyse.

  • E100-E199 Väriaineet

  • E200-E299 säilöntäaineet

  • E300-E399 hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet

  • E600-E699 aromi- ja makeutusaineet

  • E500-E599 happamuudensäätö- ja paakkuuntumisenestoaine

Lataa tietopankki, jossa on kaikki E-koodit

Älä turhaan kavahda kaikkia lisäaineita - lue!