Joka neljännellä suomalaisella aikuisella on rasvamaksa. Sitä voi ehkäistä ja hoitaa elintapoja muuttamalla. 

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus: joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Ylipainosta johtuva rasvamaksa uhkaa suomalaisten maksaa jo alkoholia enemmän, kertoo Munuais- ja maksaliitto tiedotteessa. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti. Viimeisen 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on peräti viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut. 

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja pienellä osalla sairastuneista jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Rasvamaksa onkin maksasolusyövän tärkein syy. Maksasolusyövän riski on sitä suurempi, mitä useampia metabolisen oireyhtymän osatekijöistä henkilöllä on. Rasvamaksa ennakoi myös sydän- ja verisuonitautitapahtumia painosta riippumatta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maksakirrooseista jopa 90 prosenttia on kuitenkin alkoholin aiheuttamia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä lihavuusleikkauksella.

Ylipainoiset ja kakkostyypin diabeetikot riskiryhmässä

Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla.

– Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, kertoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta. 

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Siksi rasvamaksa todetaan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

Osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa, mutta 90 prosenttia sairastuneista on kuitenkin ylipainoisia. Kaikille lihaville ei toisaalta kehity rasvamaksaa, ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle. 

Kakkostyypin diabeetikoilla riski saada rasvamaksa on nelinkertainen muihin verrattuna. Varsinkin metaboliseen oireyhtymään ja kakkostyypin diabetekseen sairastuneiden maksan kunto olisi tutkittava säännöllisesti. Diabeteksen vuositarkastuksen yhteydessä olisi hyvä tutkia myös maksan toiminta. 

Rasvamaksan merkittävimmät aiheuttajat ovat ylipaino ja perimä.

Ehkäise ja hoida 

Rasvamaksan merkittävimmät aiheuttajat ovat ylipaino ja perimä. Normaalipainon säilyttäminen on parasta rasvamaksan ehkäisyä ja painon pudottaminen on sen tehokkainta hoitoa. 

Rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Liikunnan lisääminen vähentää maksan rasvoittumista sellaisenaankin, mutta tärkeintä sen hoidossa on painonpudotus. Ruokavaliosta kannattaa vähentää sokeria. Tyydyttyneitä rasvoja on myös hyvä välttää, mikä tarkoittaa voin ja kovien juustojen sekä kookosrasvan unohtamista.

Tärkeintä on kuitenkin vähentää päivän aikana saatavien kalorien määrää. Ihmedieetit eivät puhdista maksaa tai vähennä sen rasvoittumista.  

Jos rasvamaksa on edennyt pitkälle, pelkkä elintapojen muutos ei enää riitä, vaan tarvitaan myös lääkehoitoa, äärimmäisessä tapauksessa jopa maksansiirtoa. Sairaalloinen lihavuus ja sydäntauti voivat olla esteenä maksansiirrolle.

Ylipainon ja alkoholin lisäksi maksaa vahingoittavat väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet ja sienet. Niistä voi saada viruksen, joka johtaa maksasairauteen. Terveelliset elämäntavat ovat siis hyväksi maksalle.

Näin pidät huolta maksastasi

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

 

Vierailija

Totta puhut, ja vieläpä harvinaisen hyvin perustellusti. Vaan kun Iso Pharma on saanut kaikki uskomaan ettei ilman heidän lääkkeitään voi elää. Mitä siitäkin nyt sitten tulisi jos ihmiset opetettaisiin syomään ruokaa, josta ei tule sairaaksi?

Vierailija

Kerropa hapatetuista maitotuotteista, jogurteista joissa ei ole sokeria, eikä laktoosia, mutta on rasvaa esim. 7-10 %

Ja toinen asiani oli, kun rakastan avogadoa ja luomurypsiöljyä ja jos jogurtin rinnalla syön tuota hyvää rasvaa, niin  eliminoiko se yhtään tuota huonoa rasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla