Murupiirakka tuunataan vuodenajan mukaan. Syksyllä siihen sopivat kotimaiset omenat.

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano

”Perheessämme Mallun murupiirakkana tunnettu ohje on kotoisin naistenkutsuilta, joille jokainen vieras toi kahvipöytään oman bravuurinsa. Äitini tuunasi Mallun ohjetta siten, että hän lisäsi murupiirakkaan sesongissa olevia marjoja tai hedelmiä. Keväällä piiraaseen pilkotaan raparperia, kesällä käytetään mustikoita, syksyllä kotimaisia omenoita ja talvella siihen voidaan käyttää vaikka pakastepuolukoita.”

MALLUN MURUPIIRAKKA

  • 10 annosta/ 24 cm irtopohjavuoka
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl soodaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 250 g sulatettua voita tai margariinia

lisäksi

  • 1/2 pohjataikinasta
  • 1 1/2 dl piimää
  • 1 kananmuna

päälle

  • 500 g maitorahkaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 3-4 kuutioitua omenaa tai 5-7 dl mustikoita, puolukoita tai raparperia
  1. Nypi keskenään sekaisin vehnäjauhot, sokerit, kohotusaineet ja sulatettu rasva.
  2. Ota puolet muruseoksesta erilleen ja sekoita siihen piimä ja kananmuna. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
  3. Sekoita keskenään rahka, sokerit, sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori sekä kananmunat. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Kuori ja kuutioi omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Levitä omenapalat tai marjat rahkan päälle. Ripottele päällimmäiseksi muruseos.
  5. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Johanna Rusanen-Kartano on savolaisen lähiruuan kasvattama. Katso hänen kaikki suosikkireseptinsä ET-lehden numerosta 18/2018, joka ilmestyi juuri. Digilehden löydät täältä.