Tyrmäävän hyvä tyrnijäätelö ja tyrnikinuski veivät voiton ET:n lukijoille järjestämässä jälkiruokakilpailussa. 

ET:n jälkiruokakisaan tuli 116 kiinnostavaa ohjetta. Niiden joukosta raati valitsi parhaaksi tämän upean makuisen tyrnijäätelön, jonka kehittivät sisarukset Selja ja Pinja Riikonen. Pinja kertoo jäätelöstä:

"Kehittelemme reseptejä yhdessä. Selja kokkaa ja minä olen makutuomari. Lapsena Lauttasaaressa keräsimme tyrnimarjoja, ja pidimme jo silloin niiden hapokkaasta mausta. Siitä saimme idean kehitellä kisaan jälkiruuan, jossa tyrni on päätähti, Suomi 100 -henkeen."

 Näin raati kuvaili reseptiä:

"Tyrnijäätelö ja -kinuski ovat tyrmäävän hyvä makukaksikko. Kinuskissa on käytetty kekseliäästi raikasta tyrnimehua, ja jäätelön rakenne on upean samettinen."

Testaa ja ihastu! Katso myös kolme muuta jälkiruokakilpailussa menestynyttä reseptiä

Tyrnijäätelö

4 annosta

1 dl paksua maustamatonta jogurttia
½ dl glukoosisiirappia
½ dl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
½ dl maitojauhetta
1¼ dl kuohukermaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

  1. Lisää jogurtin joukkoon glukoosisiirappi. Sekoita tyrnimehu ja maitojauhe tasaiseksi ja lisää jogurtin joukkoon.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi tomusokerin kanssa. Lisää vaahtoon vaniljasokeri. Yhdistä kaikki ainekset.
  3. Kumoa massa puolen litran vetoiseen vuokaan ja pakasta. Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastuksen aikana.

Tyrnikinuski

12 annosta

3½ dl sokeria
1¼ dl makeuttamatonta tyrnimehua
2 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl voita
1¼ dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa

  1. Sekoita pannulla sokeri, tyrnimehu ja siirappi. Lämmitä seosta keskilämmöllä ja hämmennä, kunnes sokeri sulaa ja seos saa väriä eli noin 20 minuuttia. Varo, ettei kinuski pala. Ota pannu pois liedeltä.
  2. Lisää joukkoon kuutioitu kylmä voi sekä kerma samalla sekoittaen. Liian kylmä kerma saattaa kovettaa kinuskin. Jos näin käy, pidä kattila lämpimällä levyllä ja sekoittele, kunnes kinuski sulaa jälleen pehmeäksi.
  3. Anna kinuskin hieman jäähtyä. Mausta vaniljasokerilla ja ripauksella suolaa. Tarjoa jäätelön kanssa.
  4. Vinkki! Kinuski säilyy useamman viikon jääkaapissa.