Tyrmäävän hyvä tyrnijäätelö ja tyrnikinuski veivät voiton ET:n lukijoille järjestämässä jälkiruokakilpailussa. 

ET:n jälkiruokakisaan tuli 116 kiinnostavaa ohjetta. Niiden joukosta raati valitsi parhaaksi tämän upean makuisen tyrnijäätelön, jonka kehittivät sisarukset Selja ja Pinja Riikonen. Pinja kertoo jäätelöstä:

"Kehittelemme reseptejä yhdessä. Selja kokkaa ja minä olen makutuomari. Lapsena Lauttasaaressa keräsimme tyrnimarjoja, ja pidimme jo silloin niiden hapokkaasta mausta. Siitä saimme idean kehitellä kisaan jälkiruuan, jossa tyrni on päätähti, Suomi 100 -henkeen."

 Näin raati kuvaili reseptiä:

"Tyrnijäätelö ja -kinuski ovat tyrmäävän hyvä makukaksikko. Kinuskissa on käytetty kekseliäästi raikasta tyrnimehua, ja jäätelön rakenne on upean samettinen."

Testaa ja ihastu! Katso myös kolme muuta jälkiruokakilpailussa menestynyttä reseptiä

Tyrnijäätelö

4 annosta

1 dl paksua maustamatonta jogurttia
½ dl glukoosisiirappia
½ dl makeuttamatonta tyrnitäysmehua
½ dl maitojauhetta
1¼ dl kuohukermaa
½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

  1. Lisää jogurtin joukkoon glukoosisiirappi. Sekoita tyrnimehu ja maitojauhe tasaiseksi ja lisää jogurtin joukkoon.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi tomusokerin kanssa. Lisää vaahtoon vaniljasokeri. Yhdistä kaikki ainekset.
  3. Kumoa massa puolen litran vetoiseen vuokaan ja pakasta. Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastuksen aikana.

Tyrnikinuski

12 annosta

3½ dl sokeria
1¼ dl makeuttamatonta tyrnimehua
2 rkl vaaleaa siirappia
2 rkl voita
1¼ dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa

  1. Sekoita pannulla sokeri, tyrnimehu ja siirappi. Lämmitä seosta keskilämmöllä ja hämmennä, kunnes sokeri sulaa ja seos saa väriä eli noin 20 minuuttia. Varo, ettei kinuski pala. Ota pannu pois liedeltä.
  2. Lisää joukkoon kuutioitu kylmä voi sekä kerma samalla sekoittaen. Liian kylmä kerma saattaa kovettaa kinuskin. Jos näin käy, pidä kattila lämpimällä levyllä ja sekoittele, kunnes kinuski sulaa jälleen pehmeäksi.
  3. Anna kinuskin hieman jäähtyä. Mausta vaniljasokerilla ja ripauksella suolaa. Tarjoa jäätelön kanssa.
  4. Vinkki! Kinuski säilyy useamman viikon jääkaapissa.

 

Pavlovan pohjan ja täytteen voi tehdä jo hyvissä ajoin. Täytä pavlova vasta juuri ennen tarjoilua.

Maailman paras pavlova

10 annosta

Pohja

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 ½ dl hienoa sokeria (Siro)
  • 2 tl maissitärkkelystä (Maizena)
  • 1 tl sitruunan mehua

Sitruunatahna (lemon curd)

  • 2 luomusitruunaa
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 50 g laktoositonta voita
  • 1 tl vaniljasokeria

Lisäksi

  • marjoja, esim. vadelmia ja mustikoita
  • granaattiomenan siemeniä
  • mintunlehtiä
  • tomusokeria

Tee näin

  1. Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.
  2. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20–25 sentin ympyrä. Voit öljytä sen kevyesti, jotta marenki irtoaa helpommin.
  3. Levitä ympyrään lusikalla kerros valkuaisvaahtoa. Laita loput vaahdosta reunoille ja nostele sitä hieman niin, että syntyy huippuja. Muotoile keskelle kuoppa täytettä varten.
  4. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, vähennä uunin lämpö sataan asteeseen. Jätä pohja jäähtymään.
  5. Pese sitruunat ja raasta kuorta pari ruokalusikallista. Puserra mehua noin desi.
  6. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon ja laita kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää varovasti sekoitellen kuoriraaste ja mehu. Siirrä sitruunavaahto pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri.
  7. Nosta marenkipohja varovasti kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla. Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet sekä mintunlehdet. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

Kakun tiivis pinta kätkee sisäänsä valuvaa suklaata, viskiä ja toffeeta. Fondant saa jäädä keskeltä ihanan kosteaksi.

Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu yhdelle hengelle. Jos haluat tehdä useampia fondanteja, lisää ainesosien määrää.

Viskillä maustettu suklaafondant

1 annos

  • 1 patukka (45 g) suklaatoffeita (esim. Brunberg tai Riesen)
  • 1 rkl kuohukermaa
  • 1 rkl viskiä
  • 25 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Sulata toffee kermatilkan kanssa miedolla lämmöllä kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja lisää joukkoon viski.
  3. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
  4. Sekoita viskitoffee, voisula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen.
  5. Kaada seos paistonkestävään, voideltuun reilun kokoiseen yhden hengen annosvuokaan tai isoon muffinivuokaan.
  6. Nosta vuoka uunipellille ja paista keskitasossa noin 13 minuuttia. Fondant on valmis, kun reunat ovat jähmettyneet, mutta sisus on vielä selvästi löysää. Fondant kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Vinkki! Vatkaa yli jäävä kuohukerma vaahdoksi ja tarjoa fondantin kanssa.

Vadelmat antavat täyttävälle herkulle raikkaan säväyksen.