Kuvat
Sanoma-arkisto / Matti Snellman

Runsaasti proteiineja ja kuituja sisältävä soija tuo terveellistä vaihtelua sekasyöjän lautaselle.

1. Paljon proteiinia

Soijapavussa on muihin papuihin verrattuna paljon hyvälaatuista proteiinia ja rasvaa mutta vähemmän hiilihydraatteja.

Soijan rasva sisältää välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

2. Terveyshyötyjä, ympäristöhaittoja

Soija voi osana kasvispainotteista ruokavaliota alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muuten soijan käyttö ei ole kovassa huudossa, koska Amazonin sademetsiä poltetaan soijankasvatuksen tieltä. Suomessa tosin käytetään suurimmaksi osaksi Euroopassa tai Kiinassa tuotettua soijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Monessa muodossa

Soijapavuista valmistetaan muun muassa soijajauhoja, -öljyä, -rouhetta ja -juomaa sekä tofua. Käsittely vaikuttaa soijan ravintoainesisältöön.

Esimerkiksi soijarouhe on hyvin proteiini- ja kuitu-pitoista. Tofussa puolestaan ei ole kuitua, mutta siitä saa muita soijan tärkeitä ravintoaineita helposti sulavassa muodossa.

4. Apua naisten vaivoihin?

Soija sisältää kasviestrogeeneja, jotka muistuttavat kemialliselta rakenteeltaan tai vaikutukseltaan elimistön naishormoni estrogeenia.

Osa naisista saa soijatuotteista helpotusta vaihdevuosioireisiin tai kuukautiskipuihin, mutta tieteellistä näyttöä tästä ei ole.

Rintasyöpää soijan on osoitettu estävän maissa, joissa sitä käytetään runsaasti – mutta vain, jos soijaa on syöty lapsuudesta asti.

5. Turvallista ruokaa

Runsaasti soijaa sisältävä ruokavalio on turvallinen eikä vaikuta haitallisesti kummankaan sukupuolen hormonitasoihin.

Kasvi-estrogeeneja sisältävien ravintolisien vaikutukset sen sijaan voivat olla kyseenalaisia ja pitkäaikaiseen käyttöön voi liittyä riskejä. Siksi niitä ei suositella esimerkiksi rintasyövän sairastaneille.

Asiantuntija: dosentti, yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 23/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla