Luomumunien takana on tyytyväisempiä kanoja. Ruokatoimittaja vinkkaa, miten munia kannattaa säilyttää ja mihin tuoreet munat kannattaa käyttää.

1. Luomumunat ovat usein muita kananmunia kalliimpia. Saako niillä leivonnaisista ja jälkiruuista paremman makuisia?

Luomumuna viittaa luomukanojen kasvatukseen. Siihen, miten kanat elävät ja mitä saavat ravinnokseen. Luomukanoilla on muita kanoja enemmän tilaa liikkua, istua orrella sekä mahdollisuus päästä kesällä ulos. Luomukanalassa pitää myös olla ikkunat.

Luomumunien hinta on korkeampi juuri näistä syistä, sekä siksi että luomurehu on tavallista rehua kalliimpaa. Luomumunien valinta on kannanotto kanojen paremman elämän puolesta, ei niinkään leivontaominaisuuksien.

2. Onko luomumunien keltuainen erilainen kuin muissa munissa? Miten tämä vaikuttaa leivontatulokseen tai jälkiruokiin?

Luomumunien keltuaiset ovat usein keltaisempia kuin muiden kanojen kananmunat. Se johtuu rehusta ja porkkanoista joita ne syövät. Varsinkin keväällä ja kesällä, kun kanat pääsevät ulos ja syövät ruohoa, on keltuaisen väri voimakas. Makuun se vaikutta hieman, keltuainen maistuu täyteläisemmältä.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Entä jos hakee munat suoraan tilalta? Tuleeko tuoreilla munilla muhkeimmat pullat? 

Ekstra-tuoreet munat kannattaa herkutella sellaisenaan vaikka munakkaina tai paistinmunina. Leivontaan ja kohokkaisiin niitä ei kannata käyttää, sillä ne eivät vaahtoudu kunnolla. Pullataikinassa niitä voi käyttää, koska taikinaan ei tarvita munavaahtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ekstra-tuoreiden munien myyntiaika on 9 päivään muninnasta.

4. Jääkaappi, pöydänkulma vai kylmäkomero – mikä on paras säilytyspaikka munille?

Suositus kananmunien säilyttämiseen on viileä- tai jääkaappi (+12-14 astetta). Tärkeää on, että säilytyslämpötila on tasainen. Munat kannattaa säilyttää tylppä puoli ylöspäin.

Jääkaapin ovi on munille huono säilytyspaikka, sillä niiden rakenne hölskyy joka kerta kuin oven avaa, eikä se tee munille hyvää.

5. Mistä tiedän, onko muna enää käyttökelpoinen?

Pakkauksessa oleva päivämäärä on viimeinen myyntipäivä, ei viimeinen käyttöpäivä.

Vesikoe on hyvä kikka, jolla voi testata onko kananmuna käyttökunnossa. Muna on tuore, kun laitat munan vesilasiin ja se pysyy pohjassa. Jos se nousee pintaan ei munaa enää kannata käyttää.

6. Millainen on ruokatoimittajan munaherkku aamiaisella?

On ihanaa syödä rauhassa aamiainen. Keitän uppomunia ja tarjoan niitä kylmäsavulohen, haudutetun pinaatin ja paahtoleipien kanssa. Reseptin ja videon uppomunien valmistuksesta löydät täältä.

Asiantuntijana ET:n ruokatoimittaja Christina Aaltio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla