Patrik Borgin mukaan hyvin syöviä suomalaisia on syntisen vähän. Vain kymmenen prosenttia syö kasviksia suositellun määrän.
Patrik Borgin mukaan hyvin syöviä suomalaisia on syntisen vähän. Vain kymmenen prosenttia syö kasviksia suositellun määrän.

Suomalaisia moititaan runsaasta sokerinsaannista, mutta yksi asia on ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mielestä vieläkin suurempi ongelma ravinnossamme.

Kun suomalaisten sokerinsaanti on eurooppalaista keskitasoa, niin kasviksia täällä syödään häpeällisen vähän verrattuna muihin Euroopan maihin.

Mutta kuinka paljon kasviksia sinä syöt päivässä: Saatko täyteen suositellun 400–500 gramman kasvisannoksen?

Harva suomalainen syö nimittäin kasviksia suositusten mukaan. ”Pöperöproffa” Patrik Borgin mukaan vain kymmenen prosenttia suomalaisista nauttii päivittäin 400 grammaa kasviksia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sokeri ei ole suurin ongelmamme, vaan kasvikset ovat paljon suurempi ongelma ja se pitää laittaa kuntoon, Borg kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Sokeri ei ole suurin ongelmamme."

Hän puhui maaliskuussa Orkla Healthin lehdistötilaisuudessa aiheesta "mikä on suomalaisten syömisessä pielessä".

Katso lisää: 9 syytä syödä kasviksia

Yhdeksi vinkiksi Borg mainitsee kasvisten ottamisen luonnolliseksi osaksi ruokailua ja ruuan valmistusta: Niin lounas kuin päivällinen pitäisi sisältää annoksen, josta kolmasosa on kasviksia. Hänen mielestään suomalaiset voisivat ottaa arkailematta ideoita muista kulttuureista eikä vain latoa perinteisiä kasviksia lautasen reunalle.

Kasviksilla on monia hyötyjä. Yhden uuden suomalaistutkimuksen mukaan kasvispainotteinen ruokavalio yhdistettynä oikeisiin elämäntapoihin tarkoittaisi huomattavasti vähemmän syöpään sairastuneita.

Myös herkkuhimo vähenee, kun ateriaan lisätään kunnon ruokaa ja varmistetaan erityisesti kasvisten ja hedelmien määrä. Näin mielihyväsyömisestä pääsee eroon, kertoi Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier ET-lehdelle.

Artikkeli on julkaistu alunperin etlehti.fi:ssä maaliskuussa 2015.

Lue myös: Ahmitko pahaan oloosi? Tästä se johtuu
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla