Puoli tuntia liikuntaa, yksi annos alkoholia, 500 grammaa hedelmiä ja vihanneksia... Elämässä riittää suosituksia. Miten sinä noudatat näitä?

0,5 h liikuntaa

Pelkästään puoli tuntia liikuntaa joka päivä lisää terveyttä ja elinvuosia. Laihduttajan pitäisi liikkua jopa tunti.

6 h istumista

Jos päivittäin istuu yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti kuolemanriskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä riskiä. Alle kuusi tuntia istumista on suositeltava määrä, jonka kehosi vielä kestää melkein napisematta.

7,5 h unta

Unentarve on yksilöllinen: Riittävän yöunen määrä vaihtelee ihmisillä ja se on noin 6–9 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eikö uni tule? Ei monelle muullekaan. Asiantuntijatietoja ja vinkkejä unettomuudesta löydät lisää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

500 g vihanneksia

Vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi nauttia joka päivä vähintään 500 grammaa. Se tarkoittaa noin 5–6 annosta. Siitä puolet pitäisi olla marjoja ja hedelmiä. Useiden tutkimusten mukaan runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua moniin sairauksiin.

Testaa tästä, syötkö suositusten mukaan.

1,5 l nesteitä

Nesteen tarve on yksilöllistä ja riippuu janon tunteesta.  Ruuan sisältämän nesteen lisäksi suomalaisille suositellaan 1–1,5 litraa muita juomia päivittäin. 

Mistä tiedän, saanko riittävästi vettä? Katso artikkeli tästä.

5 g suolaa

Suolansaantisuositus on korkeintaan 5 grammaa päivässä. Suuri osa suomalaisista saa päivittäin liikaa suolaa, mikä kohottaa verenpainetta.

Lue myös: Mistä suolaa voi vähentää helpoiten?

25 g ravintokuitua

Ravintokuitua saat runsaimmin täysjyväviljasta ja pieniä määriä myös hedelmistä, kasviksista, vihanneksista, pähkinöistä, manteleista ja siemenistä.

Näistä merkeistä tiedät, saatko sinä tarpeeksi kuituja.

1–2 alkoholiannosta

Alkoholin kohtuukäytön rajat riippuvat siitä, oletko mies vai nainen. Kohtuukäyttö on naisille enintään 1 ja miehelle enintään 2 ravintola-annosta päivässä, mutta ei joka päivä.

Säännöllisestä alkoholinkäytöstä on monenlaisia haittoja: lue niistä lisää ja testaa alkoholinkäyttösi tästä.

20 ug D-vitamiinia

Ikääntyneiden ja vähän ulkona oleskelevien ihmisten saantisuositus on 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa. Muilla aikuisilla se on 10 mikrogrammaa. Puutos voi vaikuttaa elinikään lyhentävästi sekä aikaistaa kuolemia, jotka johtuvat sydän- ja verisuonitaudeista.

BMI 24,9

Painoindeksi (Body Mass Index) kertoo pituuden ja painon suhteesta. Jos painoindeksisi on alle 24,9, olet normaalipainoinen. Esimerkiksi 167 cm pitkä henkilö on normaalipainoinen vielä 69-kiloisena.  

Lähteet: ET-lehden arkisto, Ravitsemusneuvottelukunta, Sydänliitto, UKK-insituutti, Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla