Puoli tuntia liikuntaa, yksi annos alkoholia, 500 grammaa hedelmiä ja vihanneksia... Elämässä riittää suosituksia. Miten sinä noudatat näitä?

0,5 h liikuntaa

Pelkästään puoli tuntia liikuntaa joka päivä lisää terveyttä ja elinvuosia. Laihduttajan pitäisi liikkua jopa tunti.

6 h istumista

Jos päivittäin istuu yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti kuolemanriskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä riskiä. Alle kuusi tuntia istumista on suositeltava määrä, jonka kehosi vielä kestää melkein napisematta.

7,5 h unta

Unentarve on yksilöllinen: Riittävän yöunen määrä vaihtelee ihmisillä ja se on noin 6–9 tuntia.

Eikö uni tule? Ei monelle muullekaan. Asiantuntijatietoja ja vinkkejä unettomuudesta löydät lisää täältä.

500 g vihanneksia

Vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi nauttia joka päivä vähintään 500 grammaa. Se tarkoittaa noin 5–6 annosta. Siitä puolet pitäisi olla marjoja ja hedelmiä. Useiden tutkimusten mukaan runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio vähentää riskiä sairastua moniin sairauksiin.

Testaa tästä, syötkö suositusten mukaan.

1,5 l nesteitä

Nesteen tarve on yksilöllistä ja riippuu janon tunteesta.  Ruuan sisältämän nesteen lisäksi suomalaisille suositellaan 1–1,5 litraa muita juomia päivittäin. 

Mistä tiedän, saanko riittävästi vettä? Katso artikkeli tästä.

5 g suolaa

Suolansaantisuositus on korkeintaan 5 grammaa päivässä. Suuri osa suomalaisista saa päivittäin liikaa suolaa, mikä kohottaa verenpainetta.

Lue myös: Mistä suolaa voi vähentää helpoiten?

25 g ravintokuitua

Ravintokuitua saat runsaimmin täysjyväviljasta ja pieniä määriä myös hedelmistä, kasviksista, vihanneksista, pähkinöistä, manteleista ja siemenistä.

Näistä merkeistä tiedät, saatko sinä tarpeeksi kuituja.

1–2 alkoholiannosta

Alkoholin kohtuukäytön rajat riippuvat siitä, oletko mies vai nainen. Kohtuukäyttö on naisille enintään 1 ja miehelle enintään 2 ravintola-annosta päivässä, mutta ei joka päivä.

Säännöllisestä alkoholinkäytöstä on monenlaisia haittoja: lue niistä lisää ja testaa alkoholinkäyttösi tästä.

20 ug D-vitamiinia

Ikääntyneiden ja vähän ulkona oleskelevien ihmisten saantisuositus on 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa. Muilla aikuisilla se on 10 mikrogrammaa. Puutos voi vaikuttaa elinikään lyhentävästi sekä aikaistaa kuolemia, jotka johtuvat sydän- ja verisuonitaudeista.

BMI 24,9

Painoindeksi (Body Mass Index) kertoo pituuden ja painon suhteesta. Jos painoindeksisi on alle 24,9, olet normaalipainoinen. Esimerkiksi 167 cm pitkä henkilö on normaalipainoinen vielä 69-kiloisena.  

Lähteet: ET-lehden arkisto, Ravitsemusneuvottelukunta, Sydänliitto, UKK-insituutti, Duodecim

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.