Saatko päänsärkyä tai tuletko huonovointiseksi, jos vierustoveri käyttää voimakasta hajuvettä? Tuoksuyliherkkyys saattaa pahimmillaan aiheuttaa eristäytymisen omaan kotiin.

Tuoksuyliherkkyys voi aiheuttaa myös nenän vuotamista ja huimaustakin. Tavallinen aiheuttaja on voimakas hajuvesi, mutta saman reaktio voi tulla tilanteessa, jossa joku haisee voimakkaasti hieltä tai tupakalta. Joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä kymmenestä suomalaisesta kärsii tuoksuyliherkkyydestä.

Ei tiedetä, mistä tuoksuyliherkkyys johtuu ja miksi jotkut ihmiset ovat herkempiä kuin toiset. Se syntyy yleensä keski-iän kynnyksellä ja useimmiten naisille, mutta sitä esiintyy miehillä ja lapsillakin.

– Elämän aikana saatu altistuminen voi olla yksi syy. Naiset ovat paljon tekemisissä kosmetiikan kanssa teini-iästä lähtien. Naisilla on enemmän hajuaistin hermopäitä, ja siitä johtuen naiset saattavat tunnistaa hajut paremmin kuin miehet, sanoo viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Talvella tuoksuyliherkkyyden oireet ovat usein voimakkaampia kuin kesällä. Kylminä vuodenaikoina oleskellaan enemmän sisätiloissa, ja silloin ilma on myös kuivempaa kuin kesällä, mikä saattaa pahentaa ärsytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten tuoksuyliherkkyyttä voi hoitaa?

Tuoksuyliherkän kannattaa välttää tilanteita, joissa tietää voivansa hajujen vuoksi todella huonosti. Kun oireet tulevat, hoidetaan niitä. Päänsärkyä voi taltuttaa ibuprofeiinilla tai parasetamolilla, nenäoireisiin sopivat kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ja antihistamiinit.

– Naiset käyttävät helposti päivän mittaan 20:ta erilaista kosmeettista ainetta, ja siitä kertyy melkoinen tuoksukuorma. Kenenkään ei tarvitse olla täysin hajuton, mutta erilaisten kosmeettisten aineiden voimakkuuteen ja annostukseen on hyvä kiinnittää huomiota, Niki Alanko muistuttaa.

– Jokainen voi miettiä, miltä tuoksuu, kun menee ihmisten keskuuteen. Riittäisikö pienempi tupsaus tuoksua? 

 

Allergia- ja astmaliitto järjestää Tuoksuton viikko –kampanjan 31.10.-13.11.

Lisätietoa Allergia- ja astmaliiton verkkosivuilta.

Vierailija

Täpötäydessä linja-autossa on yhtä tuskaa istua jos viereen istuu henkilö, joka on ruiskuttanut itsensä yltympäriinsä haju- tai partavedellä.  Aiheuttavat pahoinvointia, aivastelua , nenän ja silmien vuotamista.  Deodorantit ovat myös turhia. Jos ihminen pesee itsensä aamuin ja illoin sekä hikoiluttavan työnteon jälkeen, ihminen ei haise.

Vierailija

K-kaupan kassajonossa on kesäaikaan kuvottavaa jonottaa, kun vähäpukeiset ihmiset tuoksuvat kuka millekin. Aamusuihkut olisivat olleet tarpeen monelle ja paidan vaihtaminen myös. Aamukrapulaa on vaike piilottaa, mutta sen voisi hoitaa pois ennen kauppareissua. Eikä tää ole K-kaupan vika, mutta satun hakemaan aamusämpyläni juuri sieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla