Sähköinen resepti yleistyy vauhdilla, sen kertovat tilastot. Pelkästään toukokuussa kirjoitettiin yli kaksi miljoonaa sähköistä lääkemääräystä.

Sähköisiä lääkemääräyksiä on kirjoitettu nyt muutaman vuoden ajan. Niitä määrätään käytännössä jo kaikissa julkisen terveydenhuolloin toimipisteissä ja monilla yksityisillä lääkäriasemilla. Vuoteen 2017 mennessä kaikkien reseptien olisi tarkoitus olla sähköisiä.

– Olemme suorastaan iloisen yllättyneitä, että sähköinen resepti on otettu niin hyvin vastaan, toteaa Kelan ja Kanta.fi:n tiedottaja Tiia Lundqvist.

Kun sähköiseen alettiin siirtyä, monet uumoilivat, että uudistus vaikeuttaisi ikäihmisten ja tietokoneettomien asiointia. Tällaista ei ole kuitenkaan Lundqvistin mukaan havaittu.

 – Sähköisen edut ovat olleet kuitenkin pelkoja ja ennakkoluuloja paremmat. Nythän resepti säilyy turvassa ja lisää valinnanvapautta, sillä sen voi lunastaa mistä apteekista tahansa.

Sähköistyvä vauhti puolessa vuodessa

Tämän vuoden loppuun mennessä myös kaikkien yksityisten terveysasemien on siirryttävä sähköiseen kauteen. Enää se ei tunnu niin suurelta harppaukselta kuin muutama vuosi titten.

Kelan tilastoista nimittäin selviää, että reseptit sähköistyvät kovalla vauhdilla. Viime joulukuussa niitä kirjoitettiin noin 1,5 miljoonaa, kun kuukausi sitten. Lähes puoli vuotta myöhemmin eli tämän vuoden toukokuussa luku oli jo noin 2,2 miljoonaa kappaletta.

Myös apteekit ovat Lundqvistin mukaan tyytyväisiä sähköiseen reseptiin. Monet ovat kehuneet sen lisänneen terveydenhuollon ja apteekkien yhteistyötä.

Vierailija

Sähköisellä reseptillä hurja suosio: Yli kaksi miljoonaa kpl / kk

Vierailija 30.06.2014 klo 19:11 Ja se jos terveysasema on suljettu tai siirretty kauemmaksi tai jos ei ole lääkäriä tai jos ei ole lääkärille aikoja, ei sitten ole sen terveysaseman hoitohenkilökunnan syy. Eli ne haukut yms. kuntapäättäjille ja terveydenhuollon johdolle kiitos! Voi jessus! No ei tietenkään! Kai tuon nyt pöllömpikin ymmärtää!
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju