Suomessa on tällä hetkellä melkein 140 sairaanhoitajaa, joille Valvira on myöntänyt rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden. Luotatko palveluun?

Suomessa tuli vuonna 2012 voimaan lakimuutos, joka antaa oikeuden laillistetulle sairaanhoitajalle määrätä lääkkeitä.

Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi helppohoitoisiin infektioihin, kuten akuuttiin virtsatieinfektioon. Suurimpiin määrättyihin lääkeaineryhmiin kuuluvat myös sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet.

Niin sanotun reseptihoitajan oikeus on sidottu työpaikkaan eli hän saa määrätä lääkkeitä vain  vastaanotolla hoitamilleen potilaille saamansa kirjallisen määräyksen mukaisesti.  Kyseinen sairaanhoitaja on myös käynyt 45 opintopisteen lisäkoulutuksen sekä hakenut erikoispätevyyden toteamisen ja yksilöintitunnuksen Valviralta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näiden ammattilaisten määrä kasvaa koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä on nyt 137 henkilöä, joilla on sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, kertoo ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen Valvirasta.

Hoitajien lääkkeenmääräämisoikeuden on tarkoitus helpottaa ja nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä sekä vähentää lääkäreiden työkiireitä.

Samalla lääkärin ja sairaanhoitajan väliin on ikään kuin syntymässä uusi tehtävänkuva; se laajentaa sairaanhoitajan roolia, kasvattaa hänen vastuutaan asiakkaan terveydentilan määrittelyssä ja lääkehoidon toteutuksessa.

Reseptisairaanhoitaja voi kirjoittaa paitsi paperisen reseptin, myös sähköisen lääkemääräyksen eli e-reseptin. Suomessa on päätetty, että kaikki reseptit laaditaan sähköisesti vuonna 2017.

Mitä mieltä sinä olet sairaanhoitajien reseptioikeudesta? Luotatko sairaanhoitajien tekemään arvioon terveydentilastasi? Kerro mielipiteesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

juuli

Sinä et tiedä edes että myös minulla on oikeus mielipiteeseen ja sen perusteluihin. Miten voi olettaa että tiedät mitään muutakaan...Eikö sinulla ole omaa mielipdettä.  Jos ei niin ymmärrän kiinnostuksesi toisten mielipiteisiin. Ynnä niiden  kirjoitusvirheisiin. Vaikka oli kyse omasta mielipiteestä. Jota sinulla ei näemmä ole esittää. Eipä muuta kommenttia  kuin... voivoi.

Juuli

Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita. En tiedä mitä teet työksesi, mutta voin avoimesti myöntää, että ellei se ole sama kuin missä itse toimin, tiedän siitä paljon, paljon vähemmän kuin sinä, enkä osaa arvostella siinä toimivien ihmisten koulutusta tai ammattitaitoa.

Sinä sen sijaan tunnut olevan kovakin auktoriteetti kertomaan hoitoalan ihmisten ammattitaidosta, vaikka jokseenkin epäilen ettet tiedä asiasta tuon taivaallista.

Jokainen voi tietenkin suhtautua hoitohenkilökuntaa kuten tahtoo. Itsestäni tuntuisi vaikealta, ellen voisi luottaa hoitavaan ihmiseen. Hengissä olen tähän asti selvinnut ja luotan edelleenkin heihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla