Suomessa on tällä hetkellä melkein 140 sairaanhoitajaa, joille Valvira on myöntänyt rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden. Luotatko palveluun?

Suomessa tuli vuonna 2012 voimaan lakimuutos, joka antaa oikeuden laillistetulle sairaanhoitajalle määrätä lääkkeitä.

Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi helppohoitoisiin infektioihin, kuten akuuttiin virtsatieinfektioon. Suurimpiin määrättyihin lääkeaineryhmiin kuuluvat myös sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet.

Niin sanotun reseptihoitajan oikeus on sidottu työpaikkaan eli hän saa määrätä lääkkeitä vain  vastaanotolla hoitamilleen potilaille saamansa kirjallisen määräyksen mukaisesti.  Kyseinen sairaanhoitaja on myös käynyt 45 opintopisteen lisäkoulutuksen sekä hakenut erikoispätevyyden toteamisen ja yksilöintitunnuksen Valviralta.

Näiden ammattilaisten määrä kasvaa koko ajan.

– Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä on nyt 137 henkilöä, joilla on sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, kertoo ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen Valvirasta.

Hoitajien lääkkeenmääräämisoikeuden on tarkoitus helpottaa ja nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä sekä vähentää lääkäreiden työkiireitä.

Samalla lääkärin ja sairaanhoitajan väliin on ikään kuin syntymässä uusi tehtävänkuva; se laajentaa sairaanhoitajan roolia, kasvattaa hänen vastuutaan asiakkaan terveydentilan määrittelyssä ja lääkehoidon toteutuksessa.

Reseptisairaanhoitaja voi kirjoittaa paitsi paperisen reseptin, myös sähköisen lääkemääräyksen eli e-reseptin. Suomessa on päätetty, että kaikki reseptit laaditaan sähköisesti vuonna 2017.

Mitä mieltä sinä olet sairaanhoitajien reseptioikeudesta? Luotatko sairaanhoitajien tekemään arvioon terveydentilastasi? Kerro mielipiteesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Lähes 140 sairaanhoitajalla oikeus lääkkeiden määräämiseen

juuli 10.01.2015 klo 22:01 Sinä et tiedä edes että myös minulla on oikeus mielipiteeseen ja sen perusteluihin. Miten voi olettaa että tiedät mitään muutakaan...Eikö sinulla ole omaa mielipdettä. Jos ei niin ymmärrän kiinnostuksesi toisten mielipiteisiin. Ynnä niiden kirjoitusvirheisiin. Vaikka oli kyse omasta mielipiteestä. Jota sinulla ei näemmä ole esittää. Eipä muuta kommenttia kuin... voivoi. Juuli Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta kaikki mielipiteet eivät ole yhtä...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto